Kennisbank

Een niet-betalende huurder, wat nu?

Als jij een woning hebt die je verhuurt, wil je natuurlijk graag dat de persoon in die woning de huur tijdig overmaakt. Voor sommige verhuurders kan dit zelfs een primair inkomen zijn, of zij hebben bijvoorbeeld het geld nodig om hun hypotheek af te kunnen lossen. Op het moment dat de huur niet betaald wordt kun je in behoorlijk zwaar financieel weer terechtkomen. Maar wat als de huurder na meerdere aanmaningen nog niet betaalt? Wat kun je daartegen doen? Een van de opties hiervoor is het starten van een huurincasso. Hoe dat werkt lees je in dit artikel.

Wat is een huurincasso?

Als een huurder niet betaalt kun je een incassoprocedure starten. In de meeste gevallen worden incasso’s verricht door speciaal daarvoor opgerichte bureau’s: incassobureau’s.

Deze ondernemingen gaan als het ware namens jou de vordering incasseren. Veel ondernemingen maken gebruik van deze incassobureau’s omdat het simpelweg voor jou tijd kan besparen. Jij hoeft er dan niet telkens achteraan te gaan aangezien de andere partij dat voor jou doet. Voordat je een huurincasso wilt starten, is het wel van belang dat je eerst een ingebrekestelling stuurt naar je niet-betalende huurder, hierin laat je hem of haar nog een keer weten dat hij of zij de huur nog dient over te maken. Je vermeldt hier dan ook bij, dat op het moment dat dit niet gebeurt, je een incassoprocedure op zal starten.

Hoe werkt de huurincasso?

Als jij hebt besloten om een huurincasso te starten kun je dus een incassobureau gaan inschakelen. Een voordeel dat de huurincasso met zich meebrengt, is dat het in de meeste gevallen een buitengerechtelijke procedure bevat, dit is een procedure die buiten de rechter om plaatsvindt. Dit scheelt over het algemeen voor beide partijen een hoop tijd en geld. Op het moment dat tijdens deze buitengerechtelijke fase nog steeds geen huur voldaan is, dan zal de laatste optie nog zijn om een procedure bij de rechter te starten.

Papier met een pen ernaast

Hoe werkt de minnelijke fase?

Bij de start van de procedure voor de huurincasso heb je aan het begin de minnelijke fase, dit betreft de buitengerechtelijke fase, er is nog geen rechter in het spel. Hierin probeer je de niet-betalende partij toch nog de betaling te laten voldoen. Vaak wordt geprobeerd om contact op te nemen met deze partij, door middel van e-mails, of telefonisch. Er wordt bijvoorbeeld geprobeerd om een betalingsregeling te starten. Mocht de huurder nog steeds niet betalen, an zal over moeten worden gegaan op de juridische fase.

En wat houdt de juridische fase in?

De juridische fase treedt pas in werking op het moment dat je huurder nog steeds niet betaalt na de minnelijke, buitengerechtelijke fase. Bij de gerechtelijke procedure ga je daadwerkelijke juridische stappen ondernemen. Er wordt een dagvaarding (een oproep dat je terecht moet staan) opgesteld, en deze wordt aan uitgereikt aan je huurder. Vervolgens zal de rechter hierover een oordeel gaan vellen, en dan zal de wanbetaler in veel gevallen toch zijn of haar betaling moeten gaan voldoen.

Wat zijn de voordelen van het inschakelen van een incassobureau?

De vraag die van belang is, is natuurlijk of de moeite het wel waard is. Over het algemeen zal je dus je geld terugkrijgen, maar is het starten van een dergelijke procedure wel zo een goed idee? Wat zijn de voordelen precies? Een van de voordelen is dat een externe partij als Firm24 extra bevoegdheden heeft om de vordering te incasseren. Denk bijvoorbeeld aan het uitoefenen van druk op de niet-betalende huurder. Daar komt ook nog bij dat wij een bepaalde vorm van expertise met ons meebrengen, alle benodigde kennis is er, en dan kan dat een stuk effectiever zijn. Nog een bijkomend voordeel is dat jij het zelf als ondernemer niet hoeft te doen. Zo’n minnelijke procedure en telkens proberen het geld terug te krijgen kan een hoop tijd kosten, op deze manier scheelt het voor jou tijd als je het uit handen geeft aan een externe partij. Daar komt ook nog bij dat de kosten die gemaakt worden bij het incassobureau, niet voor jou zijn, maar voor je huurder!

Een stempel

Nadelen van het inschakelen van een incassobureau

Het instellen van een incassoprocedure is geen verplichting, sommige partijen kiezen ervoor om het niet te doen. Dit vanwege de moeite die het sommige ondernemingen toch kost om te doen. Dit moet natuurlijk wel afwegen ten opzichte van wat je ervoor terug krijgt, en dit is niet altijd rendabel gebleken, soms is het te duur voor het geld wat je ervoor terugkrijgt. Dus dat zou eventueel een reden kunnen zijn om het niet te doen.

Wat kan Firm24 voor jou betekenen

Geconcludeerd kan worden dat een huurincasso in de meeste gevallen een handig concept is, het geeft een grotere kans op het terugkrijgen van een vordering die jij als ondernemer hebt lopen op je huurder. Het inschakelen van Firm24 kost weinig moeite en je krijgt er veel voor terug. Wij kunnen voor jou een telefonisch adviesgesprek inplannen, en brengen je meteen in contact met een specialist. Dit eerste contact zal al binnen 48 uur zijn! Vervolgens kunnen wij een adviesgesprek inplannen met de specialist en kunnen wij voor u een haalbaarheidsonderzoek verrichten!

Wil je al onze diensten op een rijtje zien, of heb je nog vragen? Klik dan snel hier!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24