Kennisbank

Een ongeluk op de werkvloer, wat nu?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, het kan eigenlijk altijd gebeuren. Maar als dit op werk gebeurt, kan het vervelende gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan iemand die in de bouw werkt en tijdens het bouwen van een steiger valt en zijn arm breekt, of een werknemer die blijvende hersenschade oploopt door een val op kantoor. Soms kan iemand hierdoor zelfs (tijdelijk) arbeidsongeschikt raken. Maar wat als dit nou daadwerkelijk gebeurt? Wat kun jij als DGA dan doen? En wat moet je allemaal voor regelen voor de werknemer? 

Wat is een bedrijfsongeval? 

Soms gebeuren er ongelukken, en dit kan natuurlijk ook op de werkplek gebeuren. Op het moment dat er een ongeluk plaatsvindt op jouw werkvloer waardoor iemand schade op heeft opgelopen, wordt het een bedrijfsongeval genoemd. Aan een bedrijfsongeval zit veel regelgeving gebonden. Denk bijvoorbeeld aan wat te doen als je werknemer niet meer de functie kan uitoefenen die hij of zij eerst had. Het is lastig om te zien wat je rechten en plichten als DGA zijn bij een bedrijfsongeval. Er komen veel dingen in één keer op je af op het moment dat je hiermee te maken krijgt, hier kunnen wij van Firm24 je natuurlijk bij helpen! Lees een blog over wat te doen bij een noodgeval op de werkvloer!

Wat zijn de rechten en plichten die komen kijken bij een bedrijfsongeval? 

Wat de rechten en plichten zijn verschillen per situatie. Jij hebt als werkgever andere verplichtingen dan de werknemers. In bepaalde situaties heb jij de verplichting om het ongeval te melden bij de inspectie. Dit is in ieder geval altijd de situatie wanneer er sprake is van het overlijden van een werknemer, als een werknemer blijvend letsel oploopt door het ongeval op de bedrijfsvloer of op het moment dat de werknemer als gevolg van het ongeluk in het ziekenhuis belandt. Als jij als werkgever het nalaat om de arbeidsinspectie te informeren kan je een boete opgelegd krijgen. De werknemer kan je ook naar de arbeidsinspectie stappen, het is namelijk belangrijk als bewijsstuk voor de eventuele schadevergoeding.

Schild

Wat is het belang van het goed afhandelen van het bedrijfsongeval? 

Een bedrijfsongeval dat plaatsvindt op jouw werkvloer is nooit prettig. Maar als dit gebeurt kun je het beste meteen actie ondernemen. Het is namelijk van belang dat het goed wordt afgehandeld, er zijn ook een aantal wettelijke regelingen van toepassing. Vaak ben je als werkgever wel verzekerd tegen een bedrijfsongeval op jouw werkvloer. Je moet er rekening mee houden dat jij als werkgever altijd moet aantonen dat het niet jouw schuld is geweest dat het ongeval heeft plaatsgevonden indien je geen schadevergoeding of iets dergelijks wilt betalen. Denk hierbij aan het aantonen dat het slachtoffer roekeloos heeft gehandeld, of dat de schade is veroorzaakt door zijn of haar eigen handelen. Deze regeling geldt omdat een werkomgeving altijd een veilige sfeer moet ontvangen. Soms dien je ook naar de arbeidsinspectie te gaan. Dit is verplicht in het geval van overlijden, blijvend letsel of wanneer een werknemer in het ziekenhuis terecht komt. Op het moment van twijfel is het altijd aan te raden om naar de inspectie te gaan, dit vanwege het feit dat je anders een boete kan ontvangen die op kan lopen tot 50.000 euro!

Waar heb je juridische begeleiding voor nodig? 

Juridische begeleiding bij een bedrijfsongeval kan altijd goed van pas komen. Het is bijvoorbeeld niet altijd even duidelijk wanneer je naar de arbeidsinspectie dient te gaan, of als je de situatie moet gaan schetsen. Als werkgever moet je namelijk alle veiligheidsmaatregelen treffen om een ongeval te voorkomen, dit kun je misschien beter aantonen op het moment dat je van juridische begeleiding kunt genieten. Ook kan het verzekeringstechnisch gezien goed van pas komen om juridische begeleiding te hebben. Dit kunnen namelijk ingewikkelde situaties betreffen, hierdoor kan juridische begeleiding altijd goed van pas komen.

Documenten

Juridische begeleiding na bedrijfsongeval bij firm24

Wij kunnen jou uiteraard hulp bieden wanneer er sprake is van een bedrijfsongeval. Klik hier voor een overzicht voor de diensten en de prijzen! Wij zullen de juridische last op ons nemen zodat jij je hier minder zorgen over hoeft te maken. Binnen 48 uur zullen we het eerste contactmoment hebben, hierna volgt een telefonisch adviesgesprek. Tot slot zullen we een offerte op maat voor jou gaan maken.

Gepubliceerd op 5 april 2024
Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24