Kennisbank

Wat bepaalt je keuze voor een eenmanszaak of BV?

Je keuze staat vast: je gaat ondernemer worden! Dat wordt ongetwijfeld het begin van een groots avontuur. Maar in welke rechtsvorm ga jij je onderneming gieten? Meestal moet je de afweging maken tussen een BV of een eenmanszaak. Zelfs als je al langer als ondernemer binnen een eenmanszaak actief bent, is het de moeite waard om je eens af te vragen of deze rechtsvorm voor jou en jouw onderneming nog steeds de juiste is. Omdat we je graag helpen bij het maken van objectieve keuze, zetten voor jou graag even de voornaamste verschillen op een rijtje.

Verschil eenmanszaak en BV

Het verschil tussen een BV of een eenmanszaak is sinds de wijziging van het BV-recht eind 2012 nog maar erg miniem. Nu het verplichte startkapitaal is afgeschaft, en een BV oprichten dus eenvoudiger is dan voorheen, is het voornaamste verschil dat je voor de oprichting van een BV verplicht beroep moet doen op de tussenkomst van een notaris. Daaraan zijn uiteraard kosten verbonden.

Let op: er wordt een akkoord voorbereid over het verplichten van de AOV verzekering voor ZZP'ers. Hierdoor vervallen veel voordelen van de eenmanszaak. Lees hier meer

Hieronder vind je een schematische voorstelling van de verschillen bij opstart tussen het oprichten van een BV en het starten met een eenmanszaak. Je ziet het meteen, het belangrijkste verschil betreft de aansprakelijkheid en de fiscaliteit.

 EenmanszaakBV
Oprichting notarisNeeJa, d.m.v. notariële akte
Inschrijving KvKJa€100
Verplicht kapitaalGeen€0,01 minimum startkapitaal
AansprakelijkheidZakelijk & privé voor 100%Alleen de BV
BelastingenInkomstenbelasting over de winstVennootschapsbelasting over de winst Inkomstenbelasting over salaris & dividend
WerknemersverzekeringenNeeNee, tenzij de directeur-grootaandeelhouder (DGA) zijn eigen ontslag niet kan voorkomen

Aansprakelijkheid eenmanszaak en BV

Beslis je om een BV op te richten, dan wordt het vermogen van die BV in aandelen verdeeld. Je zal in de hoedanigheid van oprichter(s) van de BV deze aandelen bij de oprichting ontvangen. Vanaf nu ben je aandeelhouder in het bedrijf. Op die manier verwerf je inspraak in de onderneming en kan je tevens aanspraak maken op dividenden. Bij deze rechtsvorm is jouw privé vermogen strikt gescheiden van het zakelijke vermogen van de BV. In principe ben je bijgevolg niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Meer gedetailleerde info hierover vind je in ons artikel over de aansprakelijkheid binnen een bv.In het geval van een eenmanszaak daarentegen, ben je voor de volle 100% persoonlijk verantwoordelijk voor de zakelijke schulden die je maakt. De wetgever maakt geen verschil tussen het vermogen van de onderneming en je privé vermogen. Hierdoor handel je binnen deze rechtsvorm altijd voor eigen risico en rekening. In het ergste geval kan een schuldeiser dus aanspraak maken op bijvoorbeeld je gezinswoning.

Duim

Belasting eenmanszaak

Je betaalt als eigenaar van een eenmanszaak inkomstenbelasting over de gerealiseerde winst. Dit zijn de zogenaamde tariefschijven van box 1. Voor 2015 zijn de bedragen als volgt: oplopend van 36,5% tot 52% vanaf een belastbaar inkomen uit werk en woning van € 57.585. Bij de berekening van je belastbaar inkomen kan je wel gebruik maken van onderstaande fiscale aftrekposten:

  • Aftrek voor de oudedagsvoorziening (FOR)
  • Zelfstandigenaftrek
  • Meewerkaftrek
  • Stakingsaftrek
  • MKB-winstvrijstelling (14%)
  • Dankzij deze maatregelen kan je het maximale tarief laten krimpen tot 44,7% in plaats van 52%.

Belasting BV

Een BV betaalt vennootschapsbelasting over de winst. Je moet dit zien in 3 fasen. Op het verplicht door de BV te betalen DGA salaris (het zgn. gebruikelijk loon) is een inkomstenbelasting van toepassing. De basis voor de berekening van de vennootschapsbelasting is de winst die na aftrek van alle kosten (inclusief het DGA salaris) overblijft. Voor 2015 bedraagt het toe te passen tarief 20% over een eerste schijf van €200.000, op alles daarboven is 25% van toepassing. De winst die resteert na de heffing van de vennootschapsbelasting kan worden uitgekeerd aan de aandeelhouder(s). Hierop is een inkomstenbelasting van 25% verschuldigd. (box2).Afhankelijk van de grootte van de winst bedraagt de gezamenlijke druk van zowel inkomsten- als vennootschapsbelasting tussen de 40% en de 43,75% (20% of 25% vennootschapsbelasting).

Ten slot (aanrader)

Iedere situatie is uniek en dat kan soms lastig zijn. Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers benieuwd naar hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 16 maart 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00