Kennisbank

Wat bepaalt je keuze voor een eenmanszaak of BV?

Je keuze staat vast: je gaat ondernemer worden! Dat wordt ongetwijfeld het begin van een groots avontuur. Maar in welke rechtsvorm ga jij je onderneming gieten? Meestal moet je de afweging maken tussen een BV of een eenmanszaak. Zelfs als je al langer als ondernemer binnen een eenmanszaak actief bent, is het de moeite waard om je eens af te vragen of deze rechtsvorm voor jou en jouw onderneming nog steeds de juiste is. Omdat we je graag helpen bij het maken van objectieve keuze, zetten voor jou graag even de voornaamste verschillen op een rijtje.

Verschil eenmanszaak en BV

Het verschil tussen een BV of een eenmanszaak is sinds de wijziging van het BV-recht eind 2012 veel minder geworden. Toch verschillen de twee rechtsvormen nog wel. Nu het verplichte startkapitaal is afgeschaft, en een BV oprichten dus eenvoudiger is dan voorheen, zijn de voornaamste verschillen dat je voor de oprichting van een BV verplicht beroep moet doen op de tussenkomst van een notaris, de belastingregels en de aansprakelijkheid. 

Hieronder vind je een schematische voorstelling van de verschillen bij opstart tussen het oprichten van een BV en het starten met een eenmanszaak. Je ziet het meteen, het belangrijkste verschil betreft de aansprakelijkheid en de belasting.

 EenmanszaakBV
Oprichting notarisNeeJa, d.m.v. notariële akte
Inschrijving KvK€75€75
Verplicht kapitaalGeen€0,01 minimum startkapitaal
AansprakelijkheidZakelijk & privé voor 100%Alleen de BV (in principe) 
BelastingenInkomstenbelasting over de winst en onder voorwaarden mkb-winstvrijstelling en ondernemersaftrek (meer info over de belasting bij een eenmanszaak)Vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting over salaris en dividend
WerknemersverzekeringenNeeNee, tenzij de directeur-grootaandeelhouder (DGA) zijn eigen ontslag niet kan voorkomen

Aansprakelijkheid eenmanszaak en BV

Beslis je om een BV op te richten, dan wordt het vermogen van die BV in aandelen verdeeld. Je zal in de hoedanigheid van oprichter(s) van de BV deze aandelen bij de oprichting ontvangen. Vanaf nu ben je aandeelhouder in het bedrijf. Op die manier verwerf je inspraak in de onderneming en kan je tevens aanspraak maken op dividenden. Bij deze rechtsvorm is jouw privé vermogen strikt gescheiden van het zakelijke vermogen van de BV. In principe ben je bijgevolg niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je BV. Meer gedetailleerde info hierover vind je in ons artikel over de aansprakelijkheid binnen een BV. In het geval van een eenmanszaak, ben je voor de volle 100% persoonlijk verantwoordelijk voor de zakelijke schulden die de eenmanszaak maakt. De wetgever maakt geen verschil tussen het vermogen van de onderneming en je privé vermogen. Hierdoor handel je binnen deze rechtsvorm altijd voor eigen risico en rekening. In het ergste geval kan een schuldeiser dus aanspraak maken op bijvoorbeeld je gezinswoning.

Duim

Belasting eenmanszaak

Je betaalt als eigenaar van een eenmanszaak inkomstenbelasting over de gerealiseerde winst. Dit zijn de zogenaamde tariefschijven van box 1. In box 1 wordt het inkomen uit arbeid in twee schijven belast. Winst uit onderneming valt hier dus ook onder. In 2023 zijn deze belastingschijven: inkomen tot € 73.071 wordt belast met 36.93% en inkomen vanaf  € 73.071 wordt belast met 49.50%. Voldoe je aan bepaalde voorwaarden? Dan kom je als eigenaar van een eenmanszaak in aanmerking voor de ondernemersaftrek en Mkb-winstvrijstelling.

Ondernemersaftrek 2023

Wanneer je voldoet aan het urencriterium van 1.225 in de onderneming gewerkte uren, dan kan je in aanmerking komen voor de ondernemersaftrek. In 2023 is de ondernemingsaftrek € 5.030. Dat was € 6.310 in 2022. Dit bedrag wordt echter in de komende jaren steeds verder afgebouwd tot € 900 in 2027.

Wanneer je belastbaar inkomen € 73.071 of meer is, kan je de persoonlijke aftrekposten niet meer tegen het tarief in de hoogste belastingschijf in aftrek brengen. Het maximale tarief voor aftrek is in 2023 beperkt tot 36.93%. Dit geldt ook voor de mkb-winstvrijstelling.

Mkb-winstvrijstelling 2023

Over de winst die overblijft na aftrek van de ondernemersaftrek, mag je 14% mkb-winstvrijstelling in mindering brengen. Hiervoor geldt ook weer een maximaal aftrekpercentage van 36.93%.

Belasting BV

Een BV betaalt vennootschapsbelasting over de winst. Je moet dit zien in 3 fasen. Op het verplicht door de BV te betalen DGA salaris (het zgn. gebruikelijk loon) is een inkomstenbelasting van toepassing. De basis voor de berekening van de vennootschapsbelasting is de winst die na aftrek van alle kosten (inclusief het DGA salaris) overblijft. In 2023 bedraagt het toe te passen tarief 19% over de eerste schijf van € 200.000, en alles daarboven is 25.8% van toepassing. De winst die resteert na de heffing van vennootschapsbelasting kan worden uitgekeerd aan de aandeelhouder(s). Hierover is ook inkomstenbelasting (box 2) verschuldigd. Afhankelijk van de winst is het inkomstenbelastingtarief bepaald.

checklist

Oprichting eenmanszaak en BV

Een eenmanszaak oprichten is heel eenvoudig. Je hoeft je eenmanszaak alleen maar in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, waarbij geen minimum startkapitaal voor het opzetten is vereist. Bij een BV daarentegen is altijd een notaris betrokken. Voor het oprichten van je BV is namelijk een notariële akte nodig. Een notariële akte kan in de praktijk hoge kosten met zich meebrengen. Over het startkapitaal hoef je je gelukkig geen zorgen te maken! Dit is namelijk maar € 0.01. Lees de blog over de kosten bij het oprichten van een BV voor alle informatie omtrent de kosten.

Fiscaal voordeliger?

Wanneer je begint met ondernemen moet je belangrijke keuzes maken, waaronder welke rechtsvorm jouw onderneming gaat krijgen. Twee opties die veel voorkomen zijn: eenmanszaak en BV. Beide rechtsvormen hebben hun eigen voor- en nadelen. Vaak is pas bij een winst van meer dan 130.000 een BV een aantrekkelijke keuze. Maar dit is niet altijd zo! De keuze welke rechtsvorm het best bij jou past hangt af van jouw situatie. De specialisten van Firm24 helpen je graag bij het maken van deze keuze!

Ten slot (aanrader)

Iedere situatie is uniek en dat kan soms lastig zijn. Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers benieuwd naar hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 13 mei 2024
Floor Willemse linkedin
Floor is student Life Science and Technology en Rechten en daarnaast juridische content schrijver bij FIRM24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24