Kennisbank

Het EGF-noodfonds uitgelegd

De uitbraak van het coronavirus heeft nog altijd een enorme invloed op de dagelijkse levens van velen. De wereldwijde handel en de manieren van werken in verschillende bedrijfstakken zijn daarop geen uitzondering. Voor dergelijke invloedrijke gebeurtenissen heeft de Europese Unie een noodfonds in het leven geroepen, het EGF. Hoe dat fonds precies in elkaar zit en of je er aanspraak op kunt maken, lees je hieronder.

Europees globaliseringsfonds

EGF staat voor Europees globaliseringsfonds. Wanneer bepaalde gebeurtenissen enorme invloed hebben op de globalisering (wereldwijde samenwerking tussen bedrijven en landen op tal van terreinen) kan dat leiden tot massaontslagen. Bijvoorbeeld nu de energietransitie op gang komt; bedrijven die handelen in fossiele brandstoffen, moeite hebben met verduurzaming van goederen of verduurzaming van bedrijfspanden of om een andere reden de transitie simpelweg niet kunnen bijbenen, lopen het risico een aanzienlijk deel van hun personeel te moeten ontslaan. Om zowel de bedrijven als de werknemers niet in de kou te laten staan is het EGF opgericht.

Het EGF is gefinancierd vanuit de ‘schatkist’ van de Europese Unie. Het geld is daarmee afkomstig uit de afdrachten van lidstaten en bepaalde belastingen die op nationaal niveau geïnd worden en doorstromen naar de geldkas van de EU.

Computer

Hulp voor werkgevers én werknemers

In de eerste plaats is de intentie om massaontslagen waar mogelijk te voorkomen. Dit is voor werkgevers prettig, omdat het afschalen van de bedrijfsactiviteiten dan kan worden afgewend en de medewerkers niet werkloos worden. Mocht het echter gebeuren dat massaontslag toch onafwendbaar blijkt, dan wordt het geld ingezet om werknemers aan nieuw werk te helpen. Dit kan door ze bij te staan in de zoektocht/overbruggingsperiode, maar bijvoorbeeld ook door ze (om)scholing te bieden of ze te helpen met het starten van een eigen onderneming.

Praktische zaken

Dit zijn de criteria: Om steun uit het EGF te kunnen aanvragen, dien je aan een aantal criteria te voldoen:

  • het massaontslag betreft ten minste 200 werknemers;
  • het ontslag is een gevolg van ‘grote veranderingen in wereldhandelspatronen’ (denk aan de uitbraak van het coronavirus, digitalisering/automatisering of economische crises).
  • (Op kleinere arbeidsmarkten kan van het criterium van 200 werknemers worden afgeweken indien de gevolgen voor de lokale economie erg ingrijpend zijn.)
Diagram

Limieten

De EU heeft voor de periode 2021 - 2027 een bedrag van € 210 miljoen beschikbaar gesteld. Er bestaat geen maximumbedrag voor de aanvraag van steun, maar maximaal 60% van de kosten worden vergoed. Als bedrijf of sector draag je zelf dus voor 40% bij in de kosten.

Aanvraag

Je dient je aanvraag in binnen de referentieperiode: dit is de periode waarbinnen alle ontslagen gevallen moeten zijn. Dit verschilt per bedrijfstak, maar komt voor een gemiddeld bedrijf neer op vier weken. Je meld je bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, specifiek bij de afdeling Uitvoering Van Beleid. Die stellen samen met jou de aanvraag voor steun uit het EGF op. Als onderdeel daarvan maak je afspraken met het ministerie over de verdeling van verantwoordelijkheden en de inzet van het steungeld (je gebruikt dit voor een project waarmee je je voormalige werknemers weer aan het werk helpt). Uiteindelijk bepaalt UVB of de aanvraag bij het EGF wordt ingediend.

Na de indiening bij de Europese Unie (die niet later dan tien weken na de referentieperiode plaatsvindt) wordt deze in behandeling genomen. Het hele proces neemt ruim een half jaar in beslag. Als de steun na behandeling wordt toegekend, ontvang je deze in één keer.

Checklist

Tijdlijn

De afgesproken activiteiten als onderdeel van het banenproject dienen binnen drie maanden na het indienen van de aanvraag bij de EU van start te gaan (eerder mag ook). Met steun van het UVB voer je de projectadministratie uit. Niet later dan drie maanden voor afloop van het project lever je bij de EU een einddeclaratie en -verslag aan. Dat ziet eruit als een hoop gedoe, en dat is het ook. Gelukkig kan Firm24 het proces voor je uit handen nemen. Na een gesprek, waarin we je situatie in kaart brengen, verwijzen we je door naar een van onze partners en wordt de aanvraag voor je ingediend. Alles geregeld en zelf door met wat je het liefste doet. Ideaal, toch?

Hulp nodig? Daar is Firm24!

Zoals je hebt kunnen lezen, is het aanvragen van steun vanuit het EGF nogal bewerkelijk. Er gelden veel criteria en de regelgeving is complex. Het kan prettig zijn om dan hulp te krijgen en daarvoor ben je bij Firm24 aan het juiste adres. Zo kun je bij ons een check-gesprek inplannen waarbij samen met een specialist gekeken wordt naar jouw situatie. We bepalen of je in aanmerking komt voor steun en helpen je bij het contact met UVB. Zo weet je zeker dat het goed geregeld wordt en je geen steun misloopt. Handig, toch? Klik hier voor meer informatie of het indienen van je aanvraag.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24