Kennisbank

Een eigen bedrijf starten naast je baan: hoe doe je dat?

Het is populair om te werken als ‘hybride’ ondernemer: het managen van een eigen bedrijf naast je vaste baan. Volgens de Kamer van Koophandel zijn er 450.000 ondernemers die hiernaast een vaste baan hebben. Begrijpelijk: beginnen met ondernemen is én blijft een grote stap in het diepe. Als parttime ondernemer beperk je het risico, aangezien je nog een vast inkomen behoudt. Bovendien ben je voor deze vaste uren verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en je bouwt (onbewust) alvast pensioen op. Door dit stukje financiële zekerheid, zal je minder druk ervaren om direct te presteren en kan je zonder stress jouw onderneming starten. Klinkt dit voor jou ook als muziek in de oren? Wij hebben een lijstje met tips opgesteld, waarmee je een vliegende start maakt aan jouw parttime bedrijf.

Overleg met jouw werkgever

Wanneer de plannen voor jouw onderneming concreet worden, dien je hierover in overleg te gaan met jouw huidige werkgever. Is het wel toegestaan om een bedrijf te starten naast je vaste baan? Stel, je werkt als een belastingadviseur. Waarschijnlijk zal je baas weinig bezwaar hebben als jij een webshop voor sportkleding wilt opzetten met jouw partner. Maar als jij als zelfstandig belastingadviseur aan de bak wil, ligt dit een stuk gevoeliger. Je baas zal niet willen dat je van zijn kennis en netwerk profiteert, en zo zijn klanten inpikt. In de meeste arbeidsovereenkomsten staat dus ook een relatie- of concurrentiebeding opgenomen. Deze kunnen ook in de arbeidsvoorwaarden of CAO vermeld staan. Als je je hier niet aan houdt, kan dit leiden tot een boete of verplichting om schadevergoeding te betalen. Om een goede relatie te bewaren zal je jouw baas dus tijdig moeten inlichten. Bovendien is het niet zo netjes om je werk pas op de hoogte te stellen als je bedrijf al staat ingeschreven bij de KvK. Mocht je met je baas geen oplossing kunnen vinden, zal je misschien toch de keuze moeten maken tussen je vaste baan en een onderneming.

Benieuwd hoe je een bedrijf start zonder geld?

Opstellen business plan

Voor elke ondernemer is het van groot belang om bij voorbaat een businessplan te schrijven en marktonderzoek te doen. Ook als je geen bedrijfsfinanciering van plan bent aan te vragen, is een ondernemingsplan noodzakelijk. Je zult voor jezelf richtlijnen op moeten stellen. Wat zijn jouw concrete ideeën en doelen? Zijn deze haalbaar? Hoe kan je ze bereiken? Op internet zijn talloze voorbeelden te vinden van ondernemingsplan. Zaken die je uitwerken zijn bijvoorbeeld de doelgroep- en concurrentieanalyse en de financiële prognose. Als je parttime onderneemt is het ondernemingsplan nóg belangrijker. Je zal je aandacht continue moeten verdelen tussen je vaste baan en je eigen onderneming. Tijdens je vaste werkuren zal je niet bereikbaar kunnen zijn voor klanten van jouw bedrijf. Hier zal je in andere uren op moeten focussen. Je moet een balans vinden tussen een vaste baan, eigen onderneming en privéleven. Maak van tevoren dus ook een plan hoe je deze zaken gaat combineren en wat de planning wordt.

Administratieve gevolgen

Er komt een hoop administratieve rompslomp kijken als je start als zzp’er. Als ondernemer moet je jaarlijks aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Hier moet je zelf voldoende geld voor apart houden. De eenmanszaak kent gelukkig vele fiscale aftrekposten. Daarvoor moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je moet bijvoorbeeld kunnen bewijzen dat je per kalenderjaar minstens 1225 uur in je onderneming hebt gestoken. Dat komt neer op ongeveer 24 uur per week. Vrij veel als je ook in loondienst bent! Hou een goede urenadministratie bij. Hierin kun je ook tijd bijhouden die is besteed aan administratie en netwerken of aan reistijd. Daarnaast moet je voor jouw eenmanszaak ieder kwartaal omzetbelasting doen. Je zal dus al je inkomende en uitgaande facturen moeten bewaren in je administratie. Heb je een omzet van minder dan €20.000 per jaar? Dan mag je gebruik maken van de KOR (kleine ondernemersregeling) en hoef je geen BTW af te dragen.

Geen zin om dit zelf te doen? Firm24 biedt boekhouding aan voor grote én kleine ondernemers!

Voorbereiden voor later

Als je een eenmanszaak hebt ben je ook in privé aansprakelijk voor de schulden die je maakt. Dit betekent dat een schuldeiser zich in theorie zou kunnen verhalen op jouw eigen huis en auto. Om dit te voorkomen, is het van belang om je goed te verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan een beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandsverzekering. Je privé verzekeringen dekken immers de schade voor jouw onderneming niet. Gelukkig zijn de kosten hiervoor aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Ook kan je voor je inkomsten uit je onderneming niet profiteren van de secundaire arbeidsvoorwaarden van je vaste baan. Je zult dus een arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten afsluiten voor de uren die je werkt buiten je vaste baan. Daarnaast zal je moeten bedenken of je pensioen wilt opbouwen vanuit de inkomsten van je eigen bedrijf en hoe je dit gaat doen.

Als je alle bovenstaande zaken hebt geregeld, kan je zonder zorgen van start met je parttime onderneming! De enige stap is om je eenmanszaak in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit doe je op kantoor van de KvK. Tegenwoordig is het ook mogelijk om 100% digitaal je eigen bedrijf te starten.

raket

Ten slot (aanrader)

Iedere situatie is uniek en dat kan soms lastig zijn. Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers nieuwsgierig hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24