Kennisbank

Sneller je geld met factoring

Wachten, wachten en nog eens wachten. Het is vast niet je favoriete bezigheid en zeker niet wanneer het gaat om geld. Toch kan het zijn dat je hier als ondernemer geregeld tegenaan loopt en je lang moet wachten tot die ene factuur eindelijk betaald wordt. De klant is koning en het is belangrijk om je debiteuren te vriend te houden, maar soms heb je het geld toch wel echt nodig. Dan is debiteurenfinanciering, ook wel factoring genoemd, een goede oplossing voor jou. We nemen je in dit artikel mee in de wereld van factoring zodat jij straks precies weet wat dit is en hoe het werkt.

Debiteuren, debiteurenbeheer en financiering

Factoring heeft alles te maken met debiteuren. Maar, wat zijn debiteuren eigenlijk? Een debiteur is eigenlijk niets anders dan een klant die jij al een factuur hebt verstuurd, maar die nog niet betaald is door de klant. Je wil er dan alles aan doen om die openstaande facturen wel uitbetaald te krijgen. Dit kan middels debiteurenbeheer. Met een goed debiteurenbeheer zorg je ervoor dat de post debiteuren zo laag mogelijk is en je de facturen direct uitbetaald of in ieder geval zo snel mogelijk uitbetaald krijgt. Maar, met een goed debiteurenbeheer kan het nog zijn dat je af en toe klanten hebt die de facturen niet betalen. Dan is factoring (debiteurenfinanciering) een oplossing!

Hoe werkt factoring?

Met factoring worden de facturen betaald door een factoringmaatschappij. Je verkoopt de facturen aan de factoringmaatschappij en krijgt dit geld daarna op je rekening gestort. Hierdoor hoef je niet meer te wachten op de klanten die de facturen moeten betalen. Wel moet je de factoringmaatschappij een vergoeding betalen, namelijk een percentage van de factuur of een deel van je omzet. Dit komt omdat niet jij, maar de factoringmaatschappij nu het risico loopt op een niet betaald factuurbedrag.

Factoring, iets voor jou?

Een financiering voor debiteuren klinkt natuurlijk sowieso goed, maar wanneer is het nou slim om over te gaan op factoring? Dit kan slim zijn wanneer je veel debiteuren hebt op de balans en zo in de problemen komt met het betalen van je vaste lasten als personeel of voorraad, oftewel je werkkapitaal. Met factoring krijg je namelijk gelijk het bedrag op je rekening en heb je dus gelijk geld om hieraan uit te geven.

Lamp

Wat zijn de voordelen van factoring?

Eigenlijk hebben we het eerste voordeel van factoring zojuist al benoemd. Met factoring krijg jij het openstaande factuurbedrag namelijk direct uitbetaald op je rekening en hoef je niet te wachten op die trage klanten. Dit geeft jou als ondernemer de kans om dit bedrag te besteden aan belangrijke zaken als personeel en voorraad. Dit zorgt ervoor dat jouw cashflow goed blijft doorlopen en je altijd voldoende geld hebt. Maar, er zijn meer voordelen van factoring. Factoring is namelijk een snelle en vaak makkelijkere manier om aan geld te komen dan een lening bij de bank. En dan is er nog een laatste voordeel van factoring. Misschien is het niet het eerste waar je aan dacht, maar ook voor het behouden van klantrelaties is factoring een goede manier. Dit komt omdat je door het gebruik van factoring minder vaak een incassobureau moet inschakelen bij wanbetaling. Wanneer de klanten een reminder krijgen van een factoringmaatschappij is dit vriendelijke dan wanneer ze gelijk een incassobureau op hun dak krijgen.

Wat zijn de nadelen van factoring?

Natuurlijk staan we ook stil bij de nadelen van factoring, want niet alles is koek en ei. Een groot nadeel van factoring zijn de kosten die verbonden zitten aan het verkoop van de facturen aan de factoringmaatschappij. Je betaalt een percentage van de factuur of van je omzet wanneer je een factuur verkoopt aan de factoringmaatschappij. Een ander nadeel is dat een factoringmaatschappij zelf kan kiezen welke facturen hij van je koopt. Zo kan het zijn dat een debiteur geweigerd wordt door de factoringmaatschappij. Waar we net spraken over een voordeel voor de klantrelaties, kan het ook juist een nadeel zijn. Zo kan het zijn dat sommige klanten het idee hebben dat het niet goed gaat met de onderneming wanneer ze moeten betalen via een factoringmaatschappij.

Een duim

De drie soorten factoring

Binnen factoring zijn er drie soorten te onderscheiden, namelijk de traditionele factoring, de american factoring en reverse factoring. Iedere soort heeft eigen eigenschappen en we zetten ze daarom voor je onder elkaar. Zo weet jij straks welke factoring het beste bij je past.

Traditionele factoring

Een traditioneel factoringbedrijf neemt de gehele debiteurenportefeuille over. Van dat overgenomen debiteurenportefeuille wordt dan vaak 85% van de facturen betaald. Met een traditioneel factoringbedrijf wordt vaak een contract aangegaan van meerdere jaren waarin ook wordt afgesproken hoeveel procent van de omzet of wat voor bedrag er betaald moet worden door de opdrachtgever.

Voordeel:

De voordelen van traditionele factoring zijn de kosten en de zekerheid die het geeft. De kosten zijn vaak wat lager dan bij de andere twee vormen van factoring. Bovendien geeft traditionele factoring veel zekerheid omdat er een contract aangegaan wordt met het factoringbedrijf.

Nadeel:

Er zitten ook een aantal nadelen aan traditionele factoring. Zo zitten er meer eisen aan om voor traditionele factoring in aanmerking te komen en moet je vaak een hoge omzet hebben als bedrijf. Daarnaast breng je de volledige debiteurenportefeuille onder bij het factoringbedrijf en kan je niet kiezen welke facturen wel en welke facturen niet. Traditionele factoring is het meest geschikt voor grote bedrijven met een hoge omzet.

American factoring

Ben jij een zzp'er of heb je een mkb? Dan is american factoring misschien iets voor jou! american factoring is net wat anders dan traditionele factoring. Waar je bij traditionele factoring je gehele debiteurenportefeuille aan het factoringbedrijf overdraagt, bepaal je bij american factoring zelf welke facturen wel en welke facturen niet worden overgenomen.

Voordeel:

Het grote voordeel van deze factoring is dus dat je zelf mag bepalen welke facturen je wil overdragen aan de factoringmaatschappij en wanneer je dit wil. Je bent hiermee dus flexibel en houdt hiermee de touwtjes in handen.

Nadeel:

American factoring is vaak duurder dan traditionele factoring, omdat je zelf kiest welke facturen worden overgenomen. Daarnaast kan het voorkomen dat het factoringbedrijf jouw factuur weigert omdat ze het risico te hoog vinden.

Reverse factoring

De laatste van de drie is reverse factoring. Dit is eigenlijk omgekeerde factoring waarbij het factoringbedrijf niet kijkt naar de financiële gezondheid van de opdrachtgever, maar naar de financiële gezondheid van de klant. In andere woorden kijken ze dus naar de kredietwaardigheid van de klanten.

Voordeel:

De voordelen van reverse factoring zijn dat de opdrachtgever of leverancier niet hoeft te wachten op het geld, terwijl de klant juist een langere betalingstermijn heeft. Het risico ligt daarmee ook bij het factoringbedrijf en niet bij de opdrachtgever.

Nadeel:

Bij reverse factoring wordt er gekeken naar de financiële gezondheid van de klant waardoor het kan zijn dat een factuur met hoog risico geweigerd wordt.

Van factuur naar geld

Oké, er zijn dus bedrijven die je facturen kunnen overnemen zodat jij zeker weet dat je genoeg liquiditeit hebt voor andere middelen. Maar hoe wordt zo'n niet betaalde factuur nou echt dat bedrag op je bankrekening? Dat verschilt een beetje per factoringmaatschappij, maar vaak moet je een aantal documenten aanleveren. Na goedkeuring kan je de facturen dan verkopen aan de factoringmaatschappij en krijg jij het geld gestort op je bankrekening. In sommige gevallen open je een bankrekening bij het factoringbedrijf zelf waarop het geld dan door de klanten gestort wordt binnen het betalingstermijn wat is afgesproken.

Diagram

Hoe regel ik factoring?

Er bestaan verschillende factoringmaatschappijen en hoe je factoring precies moet regelen hangt af van het factoringbedrijf en de manier van factoring. Factoring regel je dan ook het beste met de hulp van een specialist van Firm24. Zo weet je zeker of factoring haalbaar is voor jou en weet je zeker dat een aanvraag op een juiste manier wordt gedaan.

Firm24 helpt je verder!

American factoring... of toch traditionele factoring? Het is best lastig om te bepalen welke soort nou het beste bij jouw bedrijf past. Bovendien wil je natuurlijk dat de kans zo groot mogelijk is dat het factoringbedrijf jouw onbetaalde facturen overneemt. Daarom kan je bij Firm24 terecht voor hulp bij het regelen van deze financiering voor je debiteuren. Wij nemen hiermee niet alleen de zorgen voor je uit handen, maar wij nemen ook nog eens tijd voor je uit handen. Bekijk hier snel de verschillende mogelijkheden van een adviesgesprek tot een projectplan op maat. Ook voor de volledige begeleiding van begin tot eind kan je bij Firm24 terecht.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24