Kennisbank

Met financiële planning voorkom je gedoe met je geld

Goede financiële planning is cruciaal voor iedere onderneming, ook voor die van jou! Aan de hand van (het opstellen van) een financieel plan bepaal je of je doelstellingen en verdienmodel haalbaar zijn en heb je inzicht in de financiën van je onderneming. In dit artikel laten we je zien dat een goed financieel plan opstellen eenvoudiger is dan je denkt.

Inhoud en belang

Wat er in ieder geval in je financieel plan moet staan, is het volgende:

  1. het benodigde kapitaal om goed van start te gaan en (daarop aansluitend) de manier waarop je je bedrijf gaat financieren en welke afspraken je daarover hebt gemaakt;
  2. de kosten die je gaat maken in de aankomende jaren en (daarop aansluitend) je verwachte omzet en winst.

Dit vraagt nauwkeurig rekenwerk. Door bovenstaande zaken inzichtelijk te maken wordt als het goed is direct duidelijk of je plannen haalbaar zijn. Een belangrijk onderdeel van je financieel plan is - naast het opstellen - de ‘nazorg’. Je financieel plan is een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan en niet enkel een stuk papier dat toegang geeft tot leningen, contracten en andere zaken. Het is een leidraad voor jou als ondernemer en je moet het dan ook voortdurend gebruiken. Zie je financiële plan als je ondernemingsplan, maar dan uitgedrukt in kosten en baten. Behandel het ook zo en houd per maand bij wat er op je zakelijke rekening gebeurt.

Zakelijk krediet

Het afsluiten van een lening kan een belangrijk onderdeel zijn van de haalbaarheid van je financiële plannen. Om aan zo’n zakelijk krediet te komen verwacht de verstrekker wel een en ander van jou als ondernemer. Financiers willen graag weten wie je bent en in hoeverre je je hebt voorbereid. Je moet laten zien dat je over kwaliteiten en connecties beschikt die je onderneming verder kunnen helpen. Voor startende ondernemers is dit niet altijd eenvoudig: als je simpelweg een droom hebt en nog weinig ervaring in de sector waarin je wilt opereren, kan je bij gebrek aan een goed plan nul op het rekest krijgen. Heb je je plannen echter goed onderbouwd, de kosten en baten berekend en tegen elkaar afgewogen en goede voorzorgsmaatregelen genomen voor financiële risico’s, dan zal een verstrekker van leningen (zoals de bank) - maar op den duur ook een investeerder - meer welwillend tegenover je financieringsaanvraag staan. Heb je hulp nodig bij een financieringsaanvraag? We staan voor je klaar!

Adviesgesprek

Ook voor de DGA belangrijk

Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een onderneming ben je verantwoordelijk voor de leiding van het bedrijf. Het realiseren en behouden van een gezonde financiële situatie binnen de firma hoort daarbij. Als DGA heb je dus ook belang bij een goed financieel plan. Dit biedt naast rust ook inzicht in de kosten die je bedrijf maakt en de inkomsten die het genereert. Zo maakt een financieel plan DGA zijn een stuk eenvoudiger.

Estate planning

Bij het maken van een financieel plan hoort ook ‘estate planning’. Dit gaat over wat je na je overlijden in financiële zin achterlaat. Denk aan vastgoed, gespaard geld, beleggingen en ondernemingen. Daar ben je nu waarschijnlijk nog niet zoveel mee bezig, maar door nu al een goede planning te maken minimaliseer je de belasting die na je overlijden moet worden afgedragen én breng je de herkomst en toestand van je vermogen duidelijk en overzichtelijk in kaart. Daarbij spelen levensverzekeringen, erfrecht en in sommige gevallen internationaal recht een rol. Verdiep je hierin en neem dit mee in je financiële plan. Zo zijn je financiën goed geregeld voor nu én voor later.

Lees hier een interessant artikel waar het verschil tussen bruto en netto wordt uitgelegd. Wil je meer informatie over het plannen van de financiën van je onderneming? Of wil je door ons je projectplan laten opstellen? Dat kan! Wij van Firm24 helpen je graag met al je monetaire moeilijkheden. Plan een vrijblijvend adviesgesprek in!

Gepubliceerd op 7 maart 2024
Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24