Kennisbank

Fiscale begeleiding geruisloze inbreng

Zoals in het vorige artikel beschreven bestaat de geruisloze inbreng uit twee trajecten. De notariële oprichting door de notaris en de fiscale begeleiding door een fiscalist of bekwame (register)accountant. Voor de oprichting van een BV via de geruisloze inbreng is professionele begeleiding verplicht bij FIRM24. Op deze manier waken wij voor een efficiënte oprichting en worden fouten voorkomen.

Waaruit bestaat de fiscale begeleiding?

De fiscalist zorgt allereerst voor het uittekenen van de juiste fiscale route. Heb je een eenmanszaak zonder verdere complexiteiten dan is het redelijk recht toe recht aan. Maar dit kan soms nog wel eens afwijken. Voorts stelt de fiscalist de fiscale stukken op. Dit doet hij op basis van de eindcijfers of tussentijdse cijfers van de eenmanszaak of VOF. Nadat de fiscale stukken zijn opgemaakt zal de fiscalist contact opnemen met de Belastingdienst om de geruisloze inbreng af te stemmen. In de tussentijd wordt het notariële traject opgestart. Is de goedkeuring van de Belastingdienst ontvangen, dan kan de notaris de aktes passeren en de BV inschrijven in de Kamer van Koophandel.

Welke fiscale stukken heeft de notaris nodig?

Voor het opmaken van de inbrengakte heeft de notaris de volgende fiscale stukken nodig:

  • Eindbalans van de onderneming;
  • Openingsbalans voor iedere BV;
  • Inbrengbeschrijving voor iedere BV;
  • Berekening creditering (indien van toepassing);
  • Geregistreerde intentieverklaring / voorovereenkomst of goedkeuring Belastingdienst.

Let erop dat de fiscale stukken wettelijk gezien maximaal 6 maanden oud mogen zijn. Is er sprake van een oprichting met fiscaal terugwerkende kracht naar 01-01-2023, dan moet de oprichting voor 1 juli 2022 hebben plaatsgevonden met deze fiscale stukken. Vind de oprichting later plaats, dan heb je ook tussentijdse cijfers nodig. Dat betekent dat alle documenten moeten worden opgemaakt per 01-01-2023 en nogmaals per een recenter datum, bijv 01-07-2023.

Waarom moet je voor 1 oktober 2022 een intentieverklaring registreren bij de Belastingdienst?

Wanneer de geruisloze inbreng plaatsvindt na 1 oktober 2022 dan moet je een intentieverklaring registeren bij de Belastingdienst. Dit moet worden gedaan door de fiscalist. Wordt de intentieverklaring niet op tijd geregistreerd dan kun je niet meer met fiscaal terugwerkende kracht oprichten naar 01-01-2020. De uiterlijke oprichtingsdatum voor de BV is 31-03-2021 wanneer de intentieverklaring wel op tijd is geregistreerd. Hieronder zie je een tijdslijn.

Hoe ziet de tijdlijn er precies uit voor de terugwerkende kracht?

Tijdlijn geruisloze inbreng
01-01-2020Fiscale oprichtingsdatum
30-06-2020Uiterlijke oprichtingsdatum standaard fiscale stukken
01-07-2020Mogelijk opmaak fiscale cijfers (tussentijds)
30-09-2020Uiterlijke registratiedatum intentieverklaring / voorovereenkomst Belastingdienst
01-01-2021Mogelijke opmaak fiscale cijfers (tussentijds)
31-03-2021Uiterlijke datum oprichting fiscaal met terugwerkende kracht
geruisloze inbreng advies

Hoe snel kan de BV worden opgericht?

Zodra alle fiscale stukken correct zijn aangeleverd door jou, stelt de notaris in 5 - 10 werkdagen de conceptaktes en volmachten op. Voorts worden deze getekend en kan de BV worden opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Let erop dat bepaalde periodes extra druk zijn voor de notaris. Moet de BV voor 1 januari, 1 april of 1 juli worden opgericht, dan dien je rekening te houden met een langere oprichtingstijd. Dit in verband met de drukte bij de notaris. Wij adviseren daarom ook om minimaal 4 weken van te voren de fiscale stukken correct aan te leveren. Enkel de online aanvraag voltooien is hiervoor niet voldoende. Stuur je de fiscale stukken niet op tijd op dan kan het zijn dat de notaris enkel met een spoedprocedure de BV nog kan oprichten. Dit is afhankelijk van de drukte en kost € 645 excl btw per BV.

Hoe lang duurt het voordat ik goedkeuring heb ontvangen van de Belastingdienst?

De Belastingdienst heeft een standaard reactietijd van uiterlijk 6 weken. Echter kan het soms wel eens voorkomen dat de Belastingdienst er langer over doet.

Welke documenten moet ik aanleveren als ik een bedrijfspand heb?

De notaris ontvangt in dat geval graag de verkrijgingsakte van het bedrijfspand en, indien er een hypotheek op rust, ook de bijbehorende hypotheekakte.

Er rust een hypotheek op mijn bedrijfspand, kan dat?

Wanneer er een hypotheek rust op het bedrijfspand dan dien de hypotheekverstrekker (vaak de bank) goedkeuring te verlenen voor de geruisloze inbreng. Vraag op tijd bij de bank naar de voorwaarden.

Wat zijn de extra kosten voor het inbrengen van een onroerende zaak zoals een bedrijfspand?

Voor het inbrengen van een bedrijfspand heb je een aparte inbrengakte nodig en betaal je inschrijfkosten bij het Kadaster. De kosten voor de inbrengakte bedragen € 549,- excl. BTW en de kadasterkosten bedragen € 144,50,- (BTW vrijgesteld).

Hoe ziet een inbrengbeschrijving eruit?

Wij werken met meer dan 20 notariskantoren en elke notaris heeft zo zijn eigen wensen. Daarom hebben wij een uniform template voor de inbrengbeschrijving opgesteld die door elke notaris wordt geaccepteerd. Wij raden het ook aan, in het kader van efficiëntie, om onze vaste template te gebruiken. Wil je de template ontvangen? Neem dan contact op met het support team en krijg deze per email toegestuurd.

Ten slot (aanrader)

Iedere situatie is uniek en kan soms lastig zijn, daarom kan gratis advies inwinnen geen kwaad. Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers nieuwsgierig hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Plan dan nu een gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier. Werk je samen met een boekhouder? Dan is het aan te raden om deze link door te sturen naar hem/haar.

Gepubliceerd op 23 maart 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00