Kennisbank

Tijd en geld besparen? Vraag een fiscale eenheid aan voor de omzetbelasting

Heb je meerdere ondernemingen die onderling aan elkaar verbonden zijn? Het is dan best een werk om de omzetbelasting apart van elkaar te regelen. Een fiscale eenheid kan dan erg voordelig zijn. Een van de voordelen is dat je geen btw hoeft te berekenen over de onderling geleverde goederen en diensten. Lees verder voor meer informatie over de fiscale eenheid van de omzetbelasting, aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe Firm24 jou kan helpen bij het regelen van de fiscale eenheid!

De voordelen van een fiscale eenheid bij de omzetbelasting

Zoals hierboven genoemd is het grootste voordeel van een fiscale eenheid dat er geen btw berekend hoeft te worden over de onderling geleverde goederen en diensten. Dit brengt ook meteen een ander voordeel met zich mee: geen factureringsverplichting. Daarnaast bespaar je met een fiscale eenheid tijd en moeite. Je kunt de omzetbelastingaangifte namelijk voor de gehele fiscale eenheid samen doen. Wil je dit toch liever apart regelen? Geen zorgen, dat kan ook. Neem contact op met het belastingkantoor, zodat je de aangifte van de ondernemingen apart kan regelen. Lees in deze blog alle voordelen van een fiscale eenheid!

Het nadeel: de hoofdelijke aansprakelijkheid

Het voordeel dat er geen btw wordt berekend over de onderling geleverde prestaties, brengt ook een nadeel met zich mee. Je kunt deze btw namelijk ook niet aftrekken als voorbelasting. Naast dat nadeel is het grootste tegenargument van de fiscale eenheid bij omzetbelasting de hoofdelijke aansprakelijkheid. Wanneer je de ondernemingen bij beschikking als fiscale eenheid worden beschouwd, zijn alle ondernemingen namelijk hoofdelijk aansprakelijk voor omzetbelasting schulden van de eenheid. Dit betekent dat als een van de ondernemingen zijn fiscale verplichtingen niet nakomt, de andere ondernemingen deze problemen moeten oplossen (oftewel geld moeten betalen). De ondernemingen moeten dan wel bij beschikking als fiscale eenheid zijn vastgesteld. Lees in het volgende kopje hierover verder. De ondernemingen blijven hoofdelijk aansprakelijk tot niet meer aan de voorwaarden van fiscale eenheid is voldaan en dit aan de Belastingdienst is gemeld.

Documenten

De voorwaarden voor het vaststellen van een fiscale eenheid voor omzetbelasting

Als er aan onderstaande voorwaarden is voldaan, ontstaat er vanzelf een fiscale eenheid voor de omzetbelasting.

Financiële, organisatorische en economische eenheid

Ten eerste moeten de ondernemingen een eenheid vormen op financieel, organisatorisch en economisch vlak.

  • Op financieel vlak zijn de ondernemingen een eenheid als meer dan 50% van de aandelen, inclusief zeggenschap erover, van alle ondernemingen direct of indirect in dezelfde handen liggen. Bij stichtingen geldt dat er alleen financiële eenheid is als de financiële positie van de ene stichting rechtstreeks afhankelijk is van de andere of als de financiële handelingen van de ene rechtstreeks invloed heeft op de andere.
  • Een organisatorische eenheid zijn ondernemingen als de ondernemingen onder één overkoepelende leiding staan. Organisatorische eenheid kan ook worden bereikt als de leiding van de ene onderneming ondergeschikt is aan de andere. 
  • Er zijn twee manieren waarop ondernemingen een economische eenheid hebben. Ten eerste wanneer ze in hoofdzaak hetzelfde economische doel hebben. Ten tweede als de ene onderneming voor meer dan 50% aanvullende activiteiten uitvoert voor de andere onderneming. ‘Aanvullende activiteiten’ kan ook gaan om over en weer activiteiten die niet-verwaarloosbaar zijn en als er wordt voldaan aan andere verwevenheden.

Zelfstandige ondernemer voor de btw

Ook moeten alle ondernemingen ‘zelfstandige ondernemer zijn voor de btw’. Je bent een zelfstandige ondernemer voor de btw als je zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent of als je vermogensbestanddeel of een recht exploiteert. Het gevolg hiervan is dus dat je belastingplichtig bent.

Rechtsvormen in Nederland

Verder moeten de ondernemingen gevestigd zijn in Nederland. Elke rechtsvorm kan in de fiscale eenheid, maar er moet minstens één BV, CV, stichting of vereniging in de fiscale eenheid zitten. Er kunnen dus niet alleen maar natuurlijke personen (eenmanszaak, maatschap, VOF of man-vrouw firma) in de fiscale eenheid.

fiscale eenheid advies

Zo regel je de aanvraag van de fiscale eenheid van omzetbelasting

De fiscale eenheid van omzetbelasting ontstaat dus vanzelf als aan de voorwaarden is voldaan. Ook kun je de Belastingdienst verzoeken om de fiscale eenheid vast te stellen bij de gevraagde ondernemingen. Een belastingkantoor kan dit ook namens jouw ondernemingen aanvragen bij de Belastingdienst. Vervolgens ontvang je van de Belastingdienst een beschikking met daarin de voorwaarden waaraan je moet voldoen om een fiscale eenheid te vormen. Ook al ontstaat van rechtswege een fiscale eenheid, is het aan te raden om de beschikking van tevoren vast te stellen. Zo heb je zekerheid (en dus duidelijkheid) over het wel of niet hebben van een fiscale eenheid.

De diensten van Firm24 bij de fiscale eenheid van de omzetbelasting

Bij Firm24 heb je in drie stappen een fiscale eenheid geregeld!

  1. Allereerst plannen we een adviesgesprek met je in (vanaf € 99,-). Dit is een vrijblijvend adviesgesprek in de vorm van een telefoongesprek met een van onze adviseurs over de vraag of het wel of niet gewenst is om een fiscale eenheid van de omzetbelasting te nemen. Aan het eind van het gesprek krijg je het uitgebreide advies per mail toegestuurd.
  2. De adviseur stelt een projectplan voor je op vanaf € 199,- . Bovenstaand telefoongesprek zit hier al in. Vervolgens stelt de adviseur dan een projectplan op waarin staat hoe je een fiscale eenheid kunt regelen, aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe dit precies in zijn werk zal gaan.
  3. De fiscale eenheid van omzetbelasting voor jouw onderneming kan worden geregeld vanaf € 499,-. Hierin zit dus het telefoongesprek, het projectplan en dan het daadwerkelijk regelen van de fiscale eenheid met de gevolgen van dien.

Hoe doe je btw-aangifte van de fiscale eenheid?

Zoals de btw-aangifte ook werkt bij een onderneming zelf, moet je de btw-aangifte bij een fiscale eenheid ook regelen in ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’. Bij de aanvraag van een fiscale eenheid ontvang je een btw identificatie-nummer. Echter, je kunt alleen inloggen via eHerkenning en dat kan niet namens de fiscale eenheid. Daarom moet een medewerker van een van de ondernemingen in de fiscale eenheid eHerkenning aanvragen voor de fiscale eenheid en kan deze medewerker dan vervolgens in naam van de fiscale eenheid de aangifte doen.

Tips en tricks

Zoals je bij het belastingkantoor de aanvraag kunt regelen, kan je de fiscale eenheid hier ook uitbreiden, deels ontbinden of beëindigen. Los hiervan nog een andere tip: als een van de ondernemingen handelt met een onderneming die niet in de fiscale eenheid zit, dan vermeld je onderneming zijn eigen btw-identificatienummer en niet die van de fiscale eenheid.

tijd

Tot slot (aanrader!)

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag over de fiscale eenheid? Of wil je bijvoorbeeld meer informatie hebben over onze diensten? Plan dan een gratis check-gesprek in met een van onze adviseurs of gebruik de chat rechtsonder om met een van onze juristen te chatten.

Gepubliceerd op 9 april 2024
Maeve Faber linkedin
Maeve studeert Msc Commerciële Rechtspraktijk (privaatrecht) en schrijft daarnaast graag over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24