Kennisbank

Het verbreken van een fiscale eenheid - levert het jou ook belastingvoordeel op?

Ooit was het voor jou als ondernemer, met meerdere ondernemingen, voordelig en handig om een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting aan te vragen. De regels rondom vennootschapsbelasting zijn de laatste jaren echter weer enorm veranderd, waardoor het tegenwoordig vaak voordeliger kan zijn om deze fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting te verbreken. Dit kan veel belastingvoordeel opleveren, maar daarnaast zijn er ook punten waar je op moet letten! In dit artikel lees je hier meer over!

Voorwaarden fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting

Niet alle ondernemingen kunnen zomaar een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting vormen. Hiervoor moeten de moeder- en dochtervennootschappen aan een aantal eisen voldoen:

  • De moedervennootschap bezit tenminste 95% van de aandelen in de dochtervennootschap(pen);
  • De moedervennootschap heeft recht op minimaal 95% van de winst en minimaal 95% van het vermogen van de dochtermaatschappij: 
  • De moedermaatschappij heeft minimaal 95% stemrecht in de dochtermaatschappij;
  • De boekjaren van de deelnemende ondernemingen moeten samenvallen, hiervoor geldt een uitzondering wanneer een BV in de loop van het jaar wordt opgericht;
  • Alle deelnemende ondernemingen moeten dezelfde winstbepalingsregels hanteren;
  • Zowel de moedervennootschap als de dochtervennootschap(pen) moet(en) feitelijk in Nederland zijn gevestigd. 

Hoe verbreek je een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting?

Een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting kan op twee manieren worden verbroken. De eerste manier is wanneer niet langer aan alle voorwaarden voor een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting wordt voldaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het moment wanneer de moedervennootschap een deel of alle aandelen in de dochtervennootschap verkoopt. Als tweede manier kan op een gezamenlijk verzoek van de moedervennootschap en dochtervennootschap de fiscale eenheid worden verbroken. Er kan geen sprake zijn van terugwerkende kracht. Dit betekent dat de verbreking niet eerder kan plaatsvinden dan op de datum wanneer de Belastingdienst het verzoek ontvangt. 

Voordelen verbreken fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting

In 2022 betaal je over de eerste € 395.000 belastbare winst van jouw onderneming nog maar een vennootschapsbelastingtarief van 15%. Over het bedrag daarboven betaal je een belastingtarief van 25,8%. Dit wordt ook wel het tariefopstapje genoemd. Als gevolg van het tariefopstapje kan mogelijk het interessant voor zijn om een bestaande fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting te verbreken of kan je een verzoek indienen om één of enkele vennootschappen die deel uitmaken van van de fiscale eenheid, voortaan weer zelfstandig aangifte vennootschapsbelasting te laten doen. Eén fiscale eenheid wordt, zoals al eerder gezegd, door de Belastingdienst als één belastingplichtige gezien, waardoor maar slechts één keer gebruik kan worden gemaakt van dit tariefopstapje. De verbreking van de fiscale eenheid zorgt ervoor dat iedere vennootschap weer zelfstandig belastingplichtige wordt en daardoor allemaal los gebruik kunnen maken van het tariefopstapje. Dit voordeel kan per vennootschap oplopen naar maximaal (25,8% - 15% x € 395.000 =) € 42.660 per jaar. 

Adviesgesprek

Aandachtspunten bij het verbreken van een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting

Het verbreken van de fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting kan dus een belastingvoordeel opleveren. Naast dit grote voordeel kunnen er helaas ook nadelen ontstaan:

  • Het is niet meer mogelijk om de positieve en negatieve resultaten van de verschillende vennootschappen met elkaar te verrekenen. Dus als een van de vennootschappen verlies lijdt, kan dit niet meer direct worden verrekend. 
  • De onderlinge (interne) transacties tussen de verschillende vennootschappen worden weer zichtbaar en zijn belangrijk voor de Belastingdienst. Deze dienen dus op zakelijke grondslag te berusten, waarvoor een verekeningsprijs documentatie moet worden opgesteld. 
  • Voor iedere vennootschap moet je weer afzonderlijk belastingaangifte doen. Dit levert vaak dus extra administratieve lasten op.  
  • Wanneer op het niveau van jouw fiscale eenheid de innovatiebox wordt toegepast, is het bij het verbreken belangrijk om te bepalen welke vennootschap dit innovative immateriële activum heeft. Soms kan het voorkomen dat geen enkel van de losse vennootschappen aan alle eisen voor de innovatiebox voldoet, waardoor het dus van belang is dit eerst goed uit te zoeken.  

Hoe kan Firm24 helpen? 

Bij Firm24 kan je vanaf € 99 (excl. BTW) een adviesgesprek van 60 minuten in plannen waarbij alle mogelijke opties met een fiscalist worden besproken. Je kan ook kiezen om vanaf € 199 (excl. BTW) daarbij ook een volledig projectplan speciaal voor jouw situatie op te laten stellen door onze fiscalist. Ten slotte kunnen wij vanaf  € 975 (excl. BTW) van het begin tot einde het verbreken van de fiscale eenheid vennootschapsbelasting voor jou regelen. We kunnen binnen 48 uur een afspraak voor je inplannen met een specialist. Klik hier voor een gratis check gesprek van 15 minuten, zodat je daarna weet waar je aan toe bent. 

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24