Kennisbank

Een fiscale eenheid vennootschapsbelasting verbreken

Het kan zo zijn dat je een fiscale beslissing maakt, die later niet meer bij jouw bedrijfssituatie past. Maar hoe kom je er dan vanaf? In dit artikel lees je hoe je een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting verbreekt en wat redenen daartoe kunnen zijn.

Wat is een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting?

Wanneer meerdere ondernemingen fiscaal worden samengevoegd voor de vennootschapsbelasting (VPB), heb je te maken met een fiscale eenheid. Er wordt dan één keer BTW-aangifte gedaan voor meerdere ondernemingen. De ondernemingen moeten wel logisch aan elkaar zijn te koppelen. Ze moeten bijvoorbeeld allebei in Nederland zijn gevestigd en op dezelfde wijze winst bepalen. Het gaat in de praktijk vrijwel altijd om een moedermaatschappij die fiscaal samenvoegt met een dochtermaatschappij. De ondernemingen blijven wel op zichzelf bestaan wanneer een fiscale eenheid wordt gevormd.

Voordelen fiscale eenheid

Een groot voordeel aan een fiscale eenheid voor de VPB is dat er maar één BTW-aangifte moet worden gedaan. Hoewel dit vaak een iets ingewikkeldere aangifte is, is het vaak wel overzichtelijk als de moeder- en dochtermaatschappij in één aangifte te verwerken. Een ander bijkomend voordeel is dat de winsten en verliezen van de twee ondernemingen met elkaar verrekend mogen worden. Tot slot, zijn de transacties tussen de twee onderneming onzichtbaar. Fiscaal gezien vormen ze namelijk één maatschappij.

fiscale eenheid verbreken advies

Nadelen fiscale eenheid

Het vormen van een fiscale eenheid kan ook nadelen hebben. Zo moet je bijvoorbeeld een hoger tarief betalen voor de BTW bij een fiscale eenheid dan bij een enkele onderneming. Daarnaast kan het zo zijn dat je van bepaalde aftrekposten geen gebruik kan maken omdat de fiscale eenheid als een geheel worden gezien. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de investeringsaftrek. Er wordt dan gekeken naar de omvang van de investeringen van de fiscale eenheid in plaats van de losse maatschappijen.

Hoe kan je een fiscale eenheid verbreken?

De fiscale eenheid kan op twee manieren worden verbroken: (1) De maatschappij(en) die niet meer voldoen aan de gestelde voorwaarden voor een fiscale eenheid worden hiervan uitgesloten, (2) er wordt een gezamenlijk verzoek bij de Belastingdienst gedaan om de fiscale eenheid te verbreken. In de praktijk wordt er vaak gekozen voor een verzoek. Deze wordt bij de Belastingdienst ingediend en vermeld de datum waarop je de fiscale eenheid wil verbreken en de reden waarom.

Gevolgen verbreken fiscale eenheid

Stel dat je ervoor kiest om jouw fiscale eenheid te verbreken. Wat gebeurt er dan? Het grootste verschil is dat er weer een zelfstandige belastingplicht bestaat voor de ondernemingen. Zij moeten ieder een eigen BTW-aangifte doen. Daarnaast kan het zo zijn dat je in een periode waarbij winstsplitsing verplicht is, de fiscale eenheid hebt opgezegd. In zo’n geval moet de winst deels tot  de fiscale eenheid worden gerekend, en deels tot de zelfstandige ondernemingen. Dit kan fiscaal nadelig zijn.

aantrekken

Hoe kan Firm24 jou helpen?

Bij Firm24 kun je vanaf € 199 (excl. BTW) een adviesgesprek van 60 minuten inplannen waarbij alle opties met een fiscalist worden besproken. Je kan ook kiezen om vanaf € 299 (excl. BTW) een volledig projectplan op te laten stellen door een fiscalist voor het verbreken van jouw fiscale eenheid, met alle benodigde informatie en advies. Ten slotte kan je er voor kiezen om Firm24 alles te laten regelen van begin tot het einde om jouw fiscale eenheid te verbreken vanaf € 975 (excl. BTW).

Vragen?

Als je na het lezen van dit artikel vragen hebt of advies wil over welke optie het beste bij jou past. Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Floor Willemse linkedin
Floor is student Life Science and Technology en Rechten en daarnaast juridische content schrijver bij FIRM24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24