Kennisbank

Fiscalist - van belang voor jouw onderneming?

Belastingen spelen een sleutelrol in onze maatschappij, zowel personen zoals jij en ik, maar ook ondernemingen moeten belasting betalen. Nederland kent een complex fiscaal systeem en het kan een enorme opgave zijn om hierin als ondernemer je eigen weg te vinden. Daarom kan jouw onderneming baat hebben bij een fiscalist, zij voelen zich namelijk als een vis in het water als het gaat om belastingen. In dit artikel bespreken we alles wat jij moet weten over fiscalisten.

Wat is een fiscalist precies? 

Een fiscalist is een specialist op het gebied van alles wat te maken heeft met belastingen. Een fiscalist voorziet onder meer ondernemingen of privé personen van fiscaal advies. Hij of zij houdt zich bezig met het bedenken van structuren en constructies om op een legale manier zo min mogelijk belasting te betalen. Om de omzet van jouw onderneming zo hoog mogelijk te laten zijn kan het voor jou als ondernemer ook interessant zijn om je te laten voorzien van fiscaal advies. Het Nederlandse belastingsysteem maakt constant veranderingen door en fiscalisten zijn doorgaans van alle veranderingen goed op de hoogte. Heel soms komt het zelfs voor dat een fiscalist voor jou gaat procederen in de rechtbank. Echter is dit gezien de kosten en tijd die er in zo’n procedure zit niet wenselijk.

Wat is het verschil tussen een fiscalist en een belastingadviseur?

Een belastingadviseur kan in principe iedereen zijn. Het staat uiteraard iedereen vrij om mensen te voorzien van fiscaal advies. Een belastingadviseur hoeft hier niet per se voor opgeleid te zijn, maar heeft meestal wel een aantal cursussen gevolgd op het gebied van belastingrecht. Een fiscalist daarentegen is een hoogopgeleid belastingadviseur en heeft een beschermde titel. Om jezelf fiscalist te mogen noemen moet je fiscaal recht hebben gestudeerd. Bij een belastingadviseur hoeft dit dus niet het geval te zijn.

geld

Hoeveel kost een fiscalist?

De kosten van een fiscalist zijn heel erg afhankelijk van de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Het ene advies duurt namelijk langer dan het andere en voor privé personen wordt vaak niet hetzelfde tarief gerekend als voor ondernemingen. Het gemiddelde uurtarief van een fiscalist ligt tussen de € 120 en € 230 per uur. Daarnaast is het ook handig om te weten dat belastingadviseurs een lager uurtarief hanteren dan fiscalisten, omdat deze je niet kunnen voorzien van hele specialistische kennis (hier zijn ze immers niet voor opgeleid).

Wat zijn de werkzaamheden van een fiscalist?

Een fiscalist heeft een vrij breed takenpakket. Hieronder staan alle taken van een fiscalist voor je op een rijtje:

  1. Controle - een fiscalist houdt zich veelal bezig met het controleren van alle fiscale zaken van een onderneming. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van belastingaangiftes omzetbelasting, vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting. Een belastingaangifte is een verklaring van een belastingplichtige (bijvoorbeeld jouw onderneming) waarmee de Belastingdienst de door jou verschuldigde belasting kan vaststellen. Naast het controleren van belastingaangiftes controleren fiscalisten ook aanslagen en de jaarrekening van een onderneming. Op een belastingaanslag staat hoeveel belasting je terugkrijgt van de Belastingdienst of nog verschuldigd bent.
  2. Advies - een tweede belangrijke taak van een fiscalist is het voorzien van fiscaal advies. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het bedenken van fiscale constructies waarmee jouw onderneming zo min mogelijk belasting hoeft te betalen of het voorzien in advies wanneer jouw onderneming te maken krijgt met nieuwe fiscale wet- en regelgeving.
  3. Belastingdienst - fiscalisten kunnen namens jouw onderneming contact onderhouden met de Belastingdienst.
  4. Bewaarvoorschriften - wanneer jij een procedure wil starten over fiscale wet- en regelgeving kun je fiscalisten voor jou bezwaarschriften op laten stellen. Ze kunnen jou goed op weg helpen met de procedure en waar nodig ook assisteren tijdens de procedure.

Waarom heb ik als ondernemer een fiscalist nodig?

Fiscale wet- en regelgeving verandert constant. Om ervoor te zorgen dat jouw onderneming niet voor ongezellige fiscale verrassingen komt te staan is het superhandig om gebruik te maken van een fiscalist. Als onderneming kan je veel geld besparen door middel van alle fiscale constructies die fiscalisten voor jou bedenken.

ondernemer

Firm24 en fiscalisten

Als ondernemer ontkom je er niet aan om belasting te betalen. Daarom kan je je maar beter goed laten adviseren over alles wat met belasting te maken heeft. Bij Firm24 willen we je hier graag mee helpen. Wij bieden adviesgesprekken met een van onze ervaren fiscalisten. Voor meer algemene vragen kun je hier contact opnemen.

Gepubliceerd op 13 februari 2024
Olivier Reinoud linkedin
Olivier studeert Rechtsgeleerdheid, Entrepreneurship & Management aan Leiden University en schrijft artikelen voor Firm24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24