Kennisbank

Fout gemaakt? Voorkom bestuurdersaansprakelijkheid!

Ben jij naast DGA ook nog bestuurder? Lees dan snel verder! Als bestuurder ben je namelijk onmisbaar binnen een onderneming. Samen zorg je ervoor dat de juiste beslissingen worden genomen in naam van de onderneming en vaak heb je nog een heel scala aan overige taken. Maar, bij zo’n belangrijke taak hoort natuurlijk ook een mate van verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid kan heel leuk zijn, maar hoe zit het eigenlijk als je een grote fout maakt als bestuurder met financiële consequenties? Moet je je eigen privé pinpas dan tevoorschijn toveren? Wij vertellen je in deze blog alles over bestuurdersaansprakelijkheid, hoe je het kan voorkomen en misschien nog wel belangrijker; hoe je het kan oplossen!

Bestuursaansprakelijkheid; geen dagelijkse kost

Voor je na het lezen van de inleiding bang wordt om een fout te maken… don’t worry! Fouten maken hoort nou eenmaal bij het leven en een fout betekent echt niet gelijk het einde van de wereld. Gelukkig kan jij als bestuurder in 99 procent van de gevallen niet privé aansprakelijk worden gesteld en moet de onderneming zelf opdraaien voor eventuele schulden of financiële schade. Toch zijn er uitzonderingen op de regel en kan het in enkele gevallen voorkomen dat jij wel hoofdelijk aansprakelijk wordt gehouden. Wanneer dit het geval is, noemen we dit bestuurdersaansprakelijkheid.

Een foutje of opzet?

Alle bestuurders van rechtspersonen die vennootschapsbelasting betalen en rechtsbevoegd zijn kunnen in theorie aansprakelijk worden gesteld. Ook als DGA kan jij bijvoorbeeld gewoon nog bestuurder zijn bij één of zelfs meerdere werkmaatschappijen en loop jij misschien het risico op bestuurdersaansprakelijkheid. Maar, je wordt echt niet zomaar aansprakelijk gesteld omdat jij die handtekening één dag te laat hebt gezet onder dat document. Er moet gelukkig net wat meer nodig zijn om persoonlijk aansprakelijk gesteld te worden. En ja, dit kan soms door een vervelende fout komen, maar vaker komt het door onbehoorlijk handelen en is dit gelukkig te voorkomen! Onbehoorlijk handelen gebeurt wanneer jij niet in belang van de onderneming hebt gehandeld en keuzes hebt gemaakt die aan ander persoon in dezelfde situatie niet gemaakt had. Ga jij een bepaalde verplichting aan voor de onderneming terwijl je van tevoren al weet dat de onderneming deze verplichting helemaal niet na kan komen? Of publiceer jij je jaarrekening te laat? Het zijn allemaal voorbeelden die als onbehoorlijk handelen kunnen worden gezien. Er zijn een aantal scenario's waarvoor jij als bestuurder privé aansprakelijk gesteld kan worden. We zetten hieronder de scenario’s op een rij:

Interne aansprakelijkheid

Een vorm van bestuurdersaansprakelijkheid is interne aansprakelijkheid. De naam zegt het al: dit gaat over fouten of onbehoorlijk handelen die interne gevolgen hebben. Onder interne gevolgen verstaan we gevolgen voor de onderneming zelf, vaak financiële schade. Een voorbeeld van interne aansprakelijkheid is het verwaarlozen van de administratie.

Externe aansprakelijkheid 

Naast interne aansprakelijkheid, bestaat er ook externe aansprakelijkheid. Deze aansprakelijkheid heeft betrekking op externe partijen die buiten de onderneming staat. Er is sprake van onbehoorlijk handelen wanneer je als bestuurder je plichten niet nakomt ten opzichte van deze derde partij.

Aansprakelijk bij de Belastingdienst

Ook de Belastingdienst kan jou bestuurlijk aansprakelijk stellen. Dit kan gebeuren wanneer de onderneming de vennootschapsbelasting niet meer kan betalen en je dit als bestuurder niet binnen twee weken aangeeft aan de Belastingdienst.

Aansprakelijk bij faillissement

Wanneer de onderneming failliet gaat als gevolg van onbehoorlijk handelen door jou als bestuurder, dan kan je hiervoor persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Of er daadwerkelijk sprake is van onbehoorlijk bestuur moet door een curator worden vastgesteld.

bestuurder

Wat zijn de gevolgen?

Het liefst hadden we hier in één zin concreet neergezet wat het gevolg is als je bestuurder aansprakelijk wordt gesteld. Maar, wat de gevolgen precies zijn ligt helemaal aan de situatie en de reden dat je als bestuurder aansprakelijk wordt gesteld. Vaak komt het erop neer dat je de schade die je hebt veroorzaakt door je fout of door onbehoorlijk handelen moet vergoeden met je eigen privé vermogen. Dit klinkt misschien niet zo spannend, maar wanneer je aan een faillissement denkt met de hierbij komende schulden, dan kan je bij bestuurdersaansprakelijkheid dus verplicht worden om voor al deze schulden persoonlijk op te draaien.

Voorkomen is beter dan genezen

Niet onbehoorlijk handelen, waakzaam zijn op grote fouten en klaar is Kees! Tuurlijk klinkt dat heel makkelijk, maar fouten liggen altijd op de loer en het liefst wil je toch net iets meer bescherming tegen bestuurdersaansprakelijkheid. Gelukkig is daar de redder in nood, namelijk de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering! Met deze verzekering ben jij beschermd tegen eventuele schadeclaims naar aanleiding van bestuurdersaansprakelijkheid. De verzekering dekt zowel schade door wetsovertredingen als schade doordat je als bestuurder niet goed gehandeld hebt. Naast de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is het ook slim om bij een naderend faillissement via Firm24 een quick scan uit te laten voeren. Met een quick scan gaan we na of er sprake is van onbehoorlijk bestuur en hoe je de zaken het beste aan kan pakken in voorbereiding van het naderende faillissement!

Persoonlijk aansprakelijk…wat nu?

Was jij te laat met voorkomen en ben je toch echt bestuurders aansprakelijk gesteld? Bij de pakken neer gaan zitten is dan vaak niet de beste oplossing, maar wat dan wel? Het is mogelijk om onder persoonlijke aansprakelijkheid uit te komen wanneer je kan bewijzen dat jij niet de oorzaak bent van de financiële schade, bijvoorbeeld doordat er andere feiten of oorzaken aan te wijzen zijn of dat er geen sprake is geweest van onbehoorlijk handelen. Dit stappenplan helpt je op weg.

Stap 1:

Schakel bij bestuurdersaansprakelijkheid altijd professionele hulp in van Firm24. Wij werken samen met de beste advocaten op het gebied van bestuurdersaansprakelijkheid en zonder professionele hulp is de kans van slagen heel klein.

Stap 2:

Binnen 48 uur heb jij het eerste contact en plan je direct een afspraak in met een advocaat die jou kan helpen met de bestuurdersaansprakelijkheid.

Stap 3:

Middels een telefonisch intakegesprek van 30 minuten bespreek jij samen met de advocaat jouw situatie en alle mogelijkheden die er zijn rondom jouw situatie en de bestuurdersaansprakelijkheid.

Stap 4:

Na het intakegesprek ontvang jij een offerte voor bestuurdersaansprakelijkheid. Deze offerte is op maat gemaakt en helemaal aangepast aan jouw situatie voor de allerbeste hulp!

Stap 5:

Weg met die aansprakelijkheid!

checklist

Regel nu jouw bestuurdersaansprakelijkheid!

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

Gepubliceerd op 16 januari 2024
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24