Kennisbank

Goodwill afschrijven - wat is het en hoe werkt het?

Het is voor veel ondernemingen de reden dat ze de concurrentie voorblijven. Toch zullen weinigen precies weten wat goodwill inhoudt. Wat kan je ermee, hoe herken je het en is goodwill fiscaal aftrekbaar? Dat lees je allemaal in dit artikel.

Wat is goodwill precies?

Goodwill betekent zoveel als de niet-zichtbare meerwaarde die een bedrijf of ondernemer heeft. Zaken als voorraden en inventaris zijn eenvoudig te waarderen, maar bij andere zaken is dat lastiger. Heb je bijvoorbeeld een unieke klantenservice waardoor je structureel meer winst maakt? Dan is er sprake van goodwill en beïnvloedt dat de manier waarop de waarde van je bedrijf wordt vastgesteld. Er zijn twee soorten goodwill te onderscheiden:

  1. ondernemingsgoodwill: de eerder genoemde goodwill naar aanleiding van goede klantenservice, bijvoorbeeld. Een andere vorm kan zijn dat je een octrooi hebt op een speciaal product of een zekere dienst;
  2. persoonlijke goodwill: de goodwill van de ondernemer. Denk aan een schilder die met een speciale techniek van elk te verven oppervlak een kunstwerk maakt.

Alleen ondernemingsgoodwill beïnvloedt de waardebepaling van je onderneming.

Een duim

Hoe wordt bepaald of iets goodwill is?

Goodwill kan worden berekend. Dit laat je doen door een financieel adviseur of een boekhouder. Wanneer je de zaak overdraagt of verkoopt, zal de kopende partij van dezelfde goodwill gebruik willen maken (een speciaal recept, een patent of simpelweg de goede naam). Dat maakt dat voor de onderneming een hogere prijs kan worden gevraagd. Je kunt je persoonlijke goodwill jammer genoeg niet gebruiken om een hogere prijs te vragen, aangezien je deze goodwill niet zo eenvoudig overdraagt/verkoopt. Als je bepaalde kwaliteiten of persoonlijkheidskenmerken hebt en daardoor goodwill hebt kunnen kweken, komt dat vanuit jezelf. De kopende partij moet maar net over dezelfde kwaliteiten kunnen beschikken om daar winst uit te halen wanneer je zelf al vertrokken bent.

Goodwill aankoopdeelneming fiscaal aftrekbaar

Wanneer is vastgesteld dat er sprake is van ondernemingsgoodwill, is het voor de kopende partij fiscaal aftrekbaar. De koper kan goodwill afschrijven van de brutowinst. Maar wat betekent dat precies?

Bij het verkopen van een onderneming kan de verkoper, wanneer sprake is van goodwill, de verkoopprijs verhogen. Goodwill is een niet-tastbaar bedrijfsmiddel dat aanschafkosten kent. De koper zal deze goodwill moeten afschrijven, dat wordt gedaan van de opbrengsten. Omdat de goodwill een aantal jaren mee zal gaan, staat de Belastingdienst niet toe dat het gehele bedrag in het jaar van aanschaf wordt afgetrokken (tenzij de waarde minder is dan € 450). Door afschrijving blijft de brutowinst laag en wordt deze minder zwaar belast. Zo beïnvloedt goodwill balans én bedrijf op een positieve manier. Heb je je eerste bedrijf van iemand overgenomen of gekocht en een prijsafspraak gemaakt over goodwill? Onthoud dan bij je eerstvolgende afschrijving goodwill als aftrekpost.

raket

Tenslotte (aanrader!)

Heb je vragen over goodwill of wil je het door een van onze accountants laten uitrekenen? Dat kan! Plan een check-gesprek met ons in. En wist je dat je bij Firm24 ook in drie eenvoudige stappen je goodwill kan laten afschrijven?

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00