Kennisbank

Herfinanciering: een voordelige nieuwe lening afsluiten

Heb je bij de start van je onderneming een lening afgesloten bij een financier? Misschien kun je eens kijken of herfinancieren wat voor jou is. Nu je een paar jaar verder bent met jouw bedrijf, kun je mogelijk een voordeliger rentepercentage verkrijgen. En zo kun je geld besparen. Maar er zitten natuurlijk ook extra kosten aan verbonden. Lees verder voor meer informatie over herfinanciering.

Wat is herfinanciering?

Met herfinanciering kun je een bestaande lening vervangen voor een nieuwe lening met betere voorwaarden. Nu je bedrijf al een paar jaar loopt en je bent gegroeid, meer cashflow hebt en de solvabiliteit is versterkt, kun je kijken of de financierder tegen een lager rentepercentage geld wilt uitlenen. Met herfinanciering los je je bestaande lening af met je nieuwe lening. Je kunt de herfinanciering regelen bij je eigen bank, maar je kunt ook vergelijken wat de mogelijkheden zijn bij andere banken.

In welke situaties is herfinanciering interessant?

  • In het geval dat je als bedrijf meerdere schuldeisers hebt, kan herfinanciering een uitkomst bieden. Door het afsluiten van een nieuwe en meer voordelige financiering kun je de bestaande schulden aflossen.
  • Als je als bedrijf niet meer kan voldoen aan de lopende verplichtingen, kan herfinanciering een manier zijn om faillissement te voorkomen. Zo kan herfinanciering zorgen voor lagere rentetarieven, nieuw bedrijfskapitaal en meer overzicht. 

Herfinanciering, iets voor mij?

Al met al kan een herfinanciering dus een voordelig alternatief zijn voor je huidige lening. Niet alleen omdat je na een herfinanciering van een betere rentevoet kan genieten, maar ook omdat je maandelijke kosten in zo’n geval automatisch voordeliger zullen zijn. Toch is herfinancieren niet altijd een optie. Wanneer je bij het afsluiten van je huidige lening hebt gekozen voor een variabele rentevoet, zal de bank je hoogstwaarschijnlijk geen herfinanciering verlenen. Dit komt omdat een lening met een variabele rentevoet zich automatisch aanpast aan de nieuwe rentetarieven. Wanneer de rentevoet dus omlaag gaat, gaat ook de rente van jouw lening omlaag. Alleen als je hebt gekozen voor een vaste rentevoet zal je rente zich niet automatisch aanpassen. In zo’n geval is een herfinanciering dus wel het overwegen waard wanneer de rentevoet daalt. Wanneer de rentevoet stijgt is het natuurlijk niet slim om bij je bank aan te kloppen voor een herfinanciering. Dan is het juist fijn om te profiteren van het feit dat je in een betere tijd je lening hebt afgesloten.

Diagram

Hoe regel je je herfinanciering?

De herfinanciering is voor het deel dat je nog niet hebt afbetaald van de huidige lening. Hoewel een bank niet verplicht is om je lening te herfinancieren, zullen ze hoogstwaarschijnlijk wel de mogelijkheden met je bespreken. Je kunt namelijk ook naar een andere bank stappen en de herfinancieren daar regelen. Het is sowieso aan te raden om de mogelijkheden bij andere banken ook te bespreken. Zo heb je goed vergelijkingsmateriaal. Na het bespreken van de mogelijkheden wordt er een afbetalingsplan opgesteld met lagere interestvoet en een eventueel langer of kortere duurtijd. Als je ervoor kiest om de herfinanciering bij een andere bank af te sluiten, let dan wel op de eenmalige kosten voor het overzetten van de ene bank naar de andere bank. Deze kunnen er alsnog voor zorgen dat de herfinanciering bij je huidige bank voordeliger is.

Welke kosten zitten er verbonden aan herfinanciering?

Er zitten verschillende kosten aan herfinanciering verbonden.

  • Ten eerste moet je dus eenmalige kosten betalen voor het regelen van de herfinanciering. Ook hierbij geldt dat je moet uitrekenen of het überhaupt voordelig is om deze kosten te maken in vergelijking met wat de kosten zouden zijn van je bestaande lening.
  • Verder zijn er kosten voor de wederbeleggingsvergoeding: als je een lening of een deel van de lening vervroegd terugbetaalt, moet je een vergoeding betalen voor het geld dat de bank hierdoor misloopt.
  • Daarnaast betaal je notariskosten voor de nieuwe hypotheek, dossierkosten en eventueel extra kosten voor de schuldsaldoverzekering.

Extra kosten van herfinanciering bij een andere bank

Als je ervoor kiest om de herfinanciering bij een andere bank te regelen komen de volgende kosten er nog bij:

  • Ten eerste moet je betalen voor het schrappen van de huidige hypotheek en de vestiging van de nieuwe hypotheek bij de andere bank.
  • Ten tweede betaal je schattingskosten: de bank zal een nieuwe waarde berekening maken van hetgeen waarop de hypotheek is gevestigd.
  • Ten derde moet je hoogstwaarschijnlijk ook je andere rekeningen verplaatsen naar de nieuwe bank.
  • Als laatste kunnen er nog verzekeringen bijkomen.

De diensten van Firm24

Bij Firm24 bieden we de volgende diensten aan wat betreft herfinanciering:

  • Als eerste kun je een adviesgesprek inplannen met een van onze adviseurs. Het gesprek zal een uur duren en plaatsvinden op een door jouw gekozen locatie. Hierin worden alle opties voor herfinanciering besproken.
  • Vervolgens kunnen de adviseurs een projectplan voor de herfinanciering opstellen. Je krijgt hierbij dus eerst een adviesgesprek zoals hierboven beschreven, en vervolgens zal de adviseur een projectplan opstellen. Zo wordt duidelijk hoe haalbaar de financiering is en zal er een offerte op maat worden gemaakt.
  • Als laatste kunnen de adviseurs een herfinancieringsaanvraag voor je indienen. Hierbij zitten dus ook het adviesgesprek en het projectplan. Je wordt vervolgens begeleid bij de financieringsaanvraag en krijgt de beste deals van de verschillende aanbieders.
raket

Tot slot

Wil jij graag kijken wat de mogelijkheden zijn voor herfinanciering? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze adviseurs helpen je graag verder. Maar ook voor vrijblijvende vragen kun je rechtsonder in de chatbox contact met ons opnemen.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Maeve Faber linkedin
Maeve studeert Msc Commerciële Rechtspraktijk (privaatrecht) en schrijft daarnaast graag over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24