Kennisbank

Het partnerpensioen: niet leuk, wel nodig

Als ondernemer ben je soms van ‘s ochtends tot ‘s avonds druk met je onderneming. Het kan soms lastig zijn om je sociale leven te combineren met je werk. Toch is het goed om af en toe even aan de rem te trekken en je thuisbasis voorop te stellen. Want hoewel wij van Firm24 hopen dat je nog een lang en gelukkig leven voor de boeg hebt, kan dat ook weleens anders zijn. Lees daarom snel alles over het partnerpensioen!

Het partnerpensioen: wat is het? 

Hoewel je waarschijnlijk volop geniet van het ondernemersleven, kijken jij en je partner er misschien stiekem al wel naar uit: het pensioen. Lekker genieten wanneer niks moet, maar alles mag. Al langere tijd zijn jullie aan het sparen voor die ene mooie reis. Helaas kan het ook zo zijn dat je voor je pensioen (of er vlak na) komt te overlijden. Dan wil je je achterblijvende partner natuurlijk niet ook nog eens met financiële kopzorgen opzadelen. Daarom is er in Nederland het partnerpensioen in het leven geroepen, wat valt onder het kopje Nabestaandenpensioen. Door middel van het partnerpensioen, dat je gedurende je werkende leven kunt opbouwen, krijgt je achterblijvende partner een bepaald bedrag per maand als financiële ondersteuning nadat je bent overleden. Als werkgever kun je daarnaast een extra steun bieden door een ANW-hiaatverzekering af te sluiten. 

De rechten en plichten

Niet iedereen die werkt bouwt standaard een nabestaandenpensioen op. Wanneer je in loondienst werkzaam bent, dan is de kans groot dat je ouderdomspensioen geregeld wordt via je werkgever. Dan bouw je vrijwel altijd ook een partnerpensioen op. Maar veel zelfstandigen, zoals jij als ondernemer, kiezen ervoor om zelf hun pensioen op te bouwen. Dan is de kans zeker aanwezig dat je dus niét automatisch een partnerpensioen opbouwt. Goed om dit dus nog even te checken! Ben je DGA? Controleer dan ook even of je het partnerpensioen van je werknemers goed geregeld hebt. Daarnaast heeft ook niet iedereen recht op het partnerpensioen. Jij beschouwt je geliefde misschien wel als partner, maar om een partnerpensioen te kunnen ontvangen moet dit wettelijk geregistreerd staan. Dit betekent dat je of getrouwd moet zijn, of officieel geregistreerd partner bent. Ben je dit niet? Dan heb je enkel recht op het partnerpensioen als je dit zo hebt opgesteld in je samenlevingscontract.

 De hoeveelheid partnerpensioen

Hoeveel jouw achterblijvende partner aan partnerpensioen uitgekeerd krijgt nadat je bent overleden, hangt af van het salaris dat je tijdens je werkende leven hebt verdiend. In principe geldt dat je maximaal 50 procent van je salaris dat je voor je overlijden verdiende, uit mag laten keren aan je partner. Verdiende je bijvoorbeeld 2500 euro per maand? Dan mag je maximaal 1250 euro als bedrag opgeven. 

Wat moet ik doen voor het partnerpensioen?

Wanneer je een partnerpensioen wilt regelen dan kun je dit bij veel pensioenfondsen op twee manieren doen: door middel van opbouwen of door middel van risico.

  • Door middel van opbouwen. Wanneer je kiest voor het partnerpensioen door middel van opbouwen, dan kun je gedurende je werkende leven een potje bij elkaar sparen. Dit potje wordt dan aan je achterblijvende partner uitgekeerd nadat je bent overleden. Ook wanneer je ervoor kiest om te stoppen met werken en daardoor dus geen salaris meer ontvangt, behoudt je partner het recht op jouw spaarpotje. 
  • Door middel van risico. Wanneer je kiest voor het partnerpensioen door middel van risico dan bouw je geen spaarpotje op, maar betaal je zolang je in dienst bent iedere maand een premie. Op die manier is jouw partner zeker van een maandelijks bedrag na je overlijden. Ga je eerder uit dienst? Dan heeft je partner geen recht op het partnerpensioen. Alleen wanneer je komt te overlijden tijdens je werkzame leven heeft je achterblijvende partner dus recht op het nabestaandenpensioen.

Wanneer je overlijdt na je pensioendatum, dan heeft je partner alleen recht op het partnerpensioen wanneer je hebt gekozen voor het partnerpensioen door middel van opbouwen.

Vragen? Firm24 helpt je graag!

Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen over het partnerpensioen of het pensioen in zijn algemeenheid? Dan helpen wij van Firm24 je maar al te graag! Plan daarom vandaag nog een gratis check-gesprek in! Dan ben je snel verzekerd van het juiste advies.

Gepubliceerd op 31 oktober 2023
Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24