Kennisbank

Hoe AI ervoor kan gaan zorgen dat accountants hun baan verliezen

Economen zoals Goldman Sachs voorspellen dat ruim 300 miljoen fulltime banen van de arbeidsmarkt zullen verdwijnen als gevolg van AI zoals ChatGPT. Daarnaast wordt verwacht dat de administratieve branche het meest getroffen zal worden. Dit kan voor u als accountant dus een hoop onzekerheid met zich meebrengen. U bent misschien bang dat ook uw kantoor zal verdwijnen. Gelukkig hoeft dit niet altijd het einde te betekenen van uw carrière als accountant. 

De downside van AI: een bron voor onzekerheid

Technologie zoals het onlangs ontwikkelde ChatGPT zorgt er anno 2023 steeds vaker voor dat bepaalde functies door robots of softwareprogramma’s worden overgenomen. Zo kan een AI-programma als ChatGPT bijvoorbeeld content voor websites creëren. Dit biedt u als accountant misschien ruimte voor andere taken, maar zorgt voor een hoop onzekerheid voor uw content schrijvers, die als gevolg van AI zoals ChatGPT wellicht zullen verdwijnen. AI zoals ChatGPT brengt dus zowel een positieve als negatieve kant met zich mee. 

AI in uw bedrijf als accountant: een uitkomst

Er bestaat dus een kans dat veel accountants hun baan zullen verliezen als gevolg van AI. Sommige kantoren zullen dus verdwijnen. Toch hoeft technologie niet altijd te betekenen dat de arbeidsmarkt alleen maar krapper wordt. 60% van de huidige fulltime banen bestond niet voor 1940. Daarnaast valt 85% van de groei op de arbeidsmarkt van de afgelopen 80 jaar te wijten aan technologie. Hopelijk neemt dit voor u als accountant een beetje onzekerheid weg. U kunt als accountant AI tevens slim inzetten in uw bedrijf, zodat u als accountant mogelijk niet zult worden vervangen door AI gedreven softwareprogramma’s. 

Softwareprogramma’s voor salarisverwerking

Een voorbeeld van een mogelijkheid van technologie die u als accountant kunt inzetten in uw bedrijf is AI voor salarisverwerking. Als u als accountant veel klanten heeft aangenomen, dan zult u waarschijnlijk ook voor iedere klant de salarisadministratie verwerken. Omdat niet ieder klant werkt met exact dezelfde salarisadministratie kost dit u als accountant vast een hoop tijd. Een AI gedreven programma voor salarisverwerking kan u als accountant dus een hoop werk uit handen nemen. 

AI: een plus en een min voor de accountant

Hoewel AI ervoor kan zorgen dat accountants een steeds kleinere positie op de arbeidsmarkt zullen krijgen en sommige kantoren zullen verdwijnen, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Wanneer u als accountant AI slim weet in te zetten in uw bedrijf, hoeft AI niet voor het einde van uw carrière als accountant te zorgen, integendeel. Als u meer informatie wil over het inzetten van AI in uw bedrijf als accountant, dan kunt u eenvoudig en gemakkelijk contact opnemen met een van onze experts. We nemen graag wat onzekerheid van u weg. Op dit moment gebruiken meer dan twaalfhonderd advieskantoren Firm24 voor het inkopen van notariële diensten zoals het oprichten van BV’s, het wijzigen van statuten of het omzetten van een eenmanszaak naar een BV.

Gepubliceerd op 19 januari 2024
Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24