Kennisbank

Hoe benoem je het bestuur via een aandeelhoudersbesluit?

Bij het starten van een onderneming zijn vaak maar een beperkt aantal mensen betrokken. Soms sta je er zelfs alleen voor. Dan is het meestal (nog) niet lastig om te beslissen wie binnen het bedrijf de bestuurder wordt. Naarmate de tijd vordert en het succes van je onderneming groeit zullen er steeds meer geïnteresseerden aandelen willen kopen. Wanneer het zo ver komt dat iemand graag wil toetreden tot je bestuur, dan moet dit via een aandeelhoudersbesluit. Hieronder lees je hoe en waarom. 

Wat houdt een aandeelhoudersbesluit in? 

Wanneer je een onderneming begint leg je van alles vast in de statuten, zo ook het bestuur. Naast het bestuur bevat een onderneming nog een ander verplicht orgaan, namelijk de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA). Binnen deze algemene vergadering van aandeelhouders hebben ook de aandeelhouders zeggenschap en kunnen zij op die manier een aandeelhoudersbesluit nemen. Zo kunnen zij op die manier ook de bestuurder benoemen. Wil je meer weten over een aandeelhoudersbesluit? Klik dan hier

Benoeming bestuurder; hoe, wat en waarom

Stel, een van de aandeelhouders van je onderneming of een andere gegadigde voelt zich zo betrokken bij je bedrijf dat hij of zij wil toetreden tot het bestuur. In dat geval kun je je voorstellen dat hierover een gezamenlijk besluit moet worden genomen. De mogelijkheid bestaat dat namelijk niet iedereen het hierover eens zal zijn. Misschien heeft aandeelhouder X helemaal geen goede ervaring met toekomstige bestuurder Y.  Om conflicten te vermijden is het daarom verplicht om het goedkeuren en/of het benoemen van een nieuwe bestuurder te regelen via de algemene vergadering van aandeelhouders. Binnen die vergadering krijgen namelijk alle aandeelhouders een kans om hun mening te geven. Vervolgens, wanneer alle plussen en minnen tegenover elkaar zijn afgewogen, zullen de aandeelhouders tot een gezamenlijk aandeelhoudersbesluit komen.

Checklist

Een uitzondering

Soms is het mogelijk om een bestuurder buiten de algemene vergadering van aandeelhouders te benoemen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer een persoon of organisatie een onderdeel is van de onderneming. Dan moet die persoon of organisatie alleen wel een rechtspersoon zijn. Een organisatie of persoon kan een rechtspersoon zijn wanneer het juridisch zo is opgebouwd dat het ook schulden kan hebben, contracten kan afsluiten en iemand aan kan klagen of aangeklaagd kan worden. In zo’n geval kan het bestuur benoemd worden via de raad van commissarissen. 

Firm24 helpt je

Wanneer je momenteel een nieuwe bestuurder wilt benoemen of hier in de nabije toekomst mee te maken zult krijgen, begrijpen we dat je mogelijk tegen enkele vragen aanloopt. Wij bij Firm24 helpen je graag met het beantwoorden van al deze vragen. Plan daarom een gratis intakegesprek in met een specialist voor het benoemen van een bestuurder!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24