Kennisbank

Hoe maak je een concurrentieanalyse?

“Waarom zou ik voor jou kiezen en niet voor de concurrent?” Een vraag die je als ondernemer vast al eens vaker hebt gehoord. Het is lastig hier het juiste antwoord op te geven. Maar na het maken van een goede concurrentieanalyse kan jij deze vraag perfect beantwoorden. Hoe je een goede concurrentieanalyse kan maken, vind je in dit artikel!

Wat is een concurrentieanalyse?

Een concurrentieanalyse is een onderzoek naar jouw belangrijkste concurrenten. Hierbij kan je een algemeen onderzoek uitvoeren of specifiek naar bepaalde kenmerken. Met deze analyse zet je de sterke en zwakke punten van jouw onderneming ten opzichte van de concurrenten op een rij. Met een concurrentieanalyse kan je jouw onderneming beter positioneren in de markt ten opzichte van de concurrenten.

Waarom maak je een concurrentieanalyse?

Door een concurrentieanalyse te maken krijg je een overzichtelijk beeld van wat speelt in de markt en wat jouw concurrenten doen. Hierdoor ontdek je of jouw onderneming iets heeft wat jouw concurrenten niet hebben, waardoor de klanten naar jou komen. Met de kennis uit jouw concurrentieanalyse kan je succesvolle strategieën bepalen die jouw concurrentievoordeel vergroten. Wanneer je gaat starten met een onderneming of een bepaalde innovatie binnen jouw onderneming wil gaan doorvoeren is een concurrentieanalyse een handig hulpmiddel. Daarnaast is het ook handig om jouw concurrentieanalyse regelmatig bij te houden zodat je op de hoogte blijft van wat er allemaal in in de markt gebeurt. De markt is namelijk dynamisch, waardoor hij blijft veranderen ook nadat je jouw concurrentieanalyse hebt opgesteld.

checklist

Hoe stel je een goede concurrentieanalyse op?

Voor het maken van een goede concurrentieanalyse begin je bij jouw eigen onderneming en ga je daarna extern naar de concurrenten kijken. Je begint dus met het beschrijven van de dienstverleningen of producten van jouw eigen onderneming. Na deze beschrijving ga je verder met de sterktes en zwaktes van jouw eigen onderneming. Vervolgens bepaal je wie jouw concurrenten zijn en beschrijf je wat de belangrijkste concurrenten doen. Als laatste stap ga je de informatie over jouw eigen onderneming afzetten tegen die van de concurrenten in een concurrentiematrix.

Om te bepalen wie jouw concurrenten zijn kijk je naar ondernemingen die producten of diensten aanbieden die overeenkomen met jouw producten of diensten. Daarnaast moeten die producten of diensten aangeboden worden aan dezelfde doelgroep in jouw regio (of online). Kies maximaal vijf belangrijkste concurrenten, hierdoor blijft je analyse overzichtelijk en hou je het scherp.

Na het kiezen van de belangrijkste concurrenten bepaal je welke onderdelen je gaat analyseren van je concurrenten en ga je deze beschrijven. Van de concurrenten zet je ook weer alle sterktes en zwaktes op een rij. Ten slotte stel je een concurrentiematrix op.

Concurrentiematrix opstellen

Bij de laatste stap zet je alle gegevens over je eigen onderneming en over de concurrenten overzichtelijk in een concurrentiematrix. In de concurrentiematrix geef je de concurrenten een score van 1 tot 5 voor elk onderdeel. Je krijgt hierdoor een overzichtelijk beeld van jouw positie ten opzichte van jouw concurrenten. Je ziet direct op welke onderdelen je kan inspelen en welke onderdelen juist extra aandacht nodig hebben. Scoren bijvoorbeeld alle concurrenten laag op een bepaald onderdeel, dan kan je bedenken hoe je deze kans gaat benutten zodat jij hier in uitblinkt. Hieronder zie je een voorbeeld van een concurrentiematrix. Op het onderdeel assortiment scoren de concurrenten alledrie laag. Op dit onderdeel kan jij extra focus leggen zodat je hier in uitblinkt!

raket

Ten slot (aanrader)

Het maken van een concurrentieanalyse is dus heel nuttig. Niet alleen op het moment je start met ondernemen, maar ook het regelmatig bijhouden hiervan zodat je meebeweegt met de dynamische markt! Heb jij hulp nodig bij het opstellen van jouw concurrentieanalyse? Plan een gratis adviesgesprek in met één van onze adviseurs, zij helpen je graag verder!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24