Kennisbank

Hoe richt ik een eenmanszaak op?

Hoewel het inschrijven van de eenmanszaak bij Firm24 snel gaat, moet je de start goed voorbereiden. In de aanloop naar de oprichting van jouw onderneming is deze voorbereidingsfase essentieel. Voorbereiden kun je al doen door bijvoorbeeld een ondernemingsplan voor jezelf te schrijven, hiermee kun je de potentiële risico’s, kansen, klanten en concurrentie in kaart brengen.

Eenmanszaak oprichten bij Firm24, hoe gaat dat?

Een eenmanszaak kan eenvoudig via de KVK  worden opgericht. Na het invullen van je gegevens begint de digitale identificatie. Sinds Covid-19 plant de KVK weinig afspraken in waardoor de digitale identificatie en het geheel digitale proces van Firm24 perfect uitkomst biedt. Je kunt kiezen voor een snelle oprichting van 5 werkdagen of de “gewone” oprichting van 7 werkdagen. Na betaling ontvang je direct een email om de digitale identificatie en ondertekening te starten. Na het digitaal ondertekenen van het KvK formulier zal de notaris de aanvraag in behandeling nemen. Je ontvangt een notificatie zodra de aanvraag is opgestuurd naar de Kamer van Koophandel voor de registratie.

Hoe open ik een zakelijke rekening?

Als je eenmanszaak bent begonnen dan is een nieuwe zakelijke rekening openen wettelijk niet verplicht. De belastingdienst eist niet dat facturen via een bedrijfsrekening zijn betaald. Echter staat vaak in de voorwaarden van de bank dat een bankrekening alleen voor zakelijk of privé gebruik is. Maar als je de rekening ook privé gebruikt en het aantal zakelijke transacties beperkt zijn, is het meestal geen probleem.

Je kunt dus alles betalen van je privérekening. Wel dien je te zorgen dat de facturen op naam komen van je onderneming, zodat je kunt bewijzen dat al die uitgaven die je via je privé rekening hebt gemaakt wel zakelijk waren. Ook de inkomsten kun je laten overmaken naar je privérekening. Het scheiden van deze geldstromen is niet verplicht.

Wat zijn de voordelen van een zakelijke rekening?

Wanneer je geen zakelijke rekening hebt, dan moet je elke klant expliciet vragen om het factuurbedrag ten name van jou te storten in plaats van ten name van jouw onderneming. Dit oogt niet zo professioneel, vandaar dat veel eenmanszaken kiezen voor een zakelijke rekening. Het hebben van een zakelijke onderneming laat potentiële klanten zien dat jouw onderneming serieus is en meer is dan een leuke bijverdienste.

eenmanszaak oprichten advies

Moet ik een BTW nummer aanvragen?

Ook een BTW-nummer hoef je niet zelf aan te vragen. Normaal gesproken ontvang je binnen 2 weken na oprichting van de eenmanszaak het BTW-nummer van de belastingdienst. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan contact op met de belastingdienst.

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over één van deze onderwerpen? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24