Kennisbank
Hoe verkoop ik mijn bv? Dit moet je weten!
Je bedrijf verkopen is vaak een emotioneel moment. Je hebt als directeur grootaandeelhouder veel tijd en werk gestoken in je onderneming en doet deze nu, waarschijnlijk na een lange tijd, van de hand. Hoewel het veel ondernemers zwaar valt om hun bedrijf te verkopen, hebben ze er goede redenen voor. Daarnaast kan het verkopen van een besloten vennootschap ingewikkeld zijn, omdat ook de Belastingdienst weer aan komt kloppen. Wil jij weten hoe je jouw bv kunt verkopen en waarom je dat zou doen? Lees dan dit artikel!
Redenen om te verkopen
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij besluit dat het beter is om je bedrijf te verkopen. Onderstaand zijn een aantal voorbeelden van zulke situaties:
Je krijgt een goed aanbod
Hoe meer je bedrijf floreert, hoe groter de belangstelling bijvoorbeeld zal zijn om aandelen in je bedrijf te bemachtigen. Het is dus goed mogelijk dat je onverwacht een goede aanbieding krijgt voor je bv en daar welwillend tegenover staat.
Persoonlijke omstandigheden
Daarnaast kunnen ook plotselinge, soms minder leuke, gebeurtenissen een rol spelen. Door plotselinge ziekte of overlijden kan je er als ondernemer voor kiezen je te richten op je familie en je carrière naar de achtergrond te verplaatsen. Soms kost het leiden van een bedrijf zoveel tijd, dat je bv verkopen de enige manier is om dat te bereiken.
Je wil graag een nieuwe uitdaging
Heb jij al wat jaren ondernemen in je bv achter de rug en ben jij wel toe aan een nieuwe uitdaging? Ook dan kan je bv verkopen een goede beslissing zijn. Wanneer je je bv verkoopt, maakt dit weer ruimte voor een nieuwe uitdaging zoals een nieuw bedrijf beginnen.
Ondernemen is niks voor jou
Misschien niet het allereerste waar je aan denkt, maar het kan zomaar zijn dat je er na een tijd achter komt dat ondernemen eigenlijk niks voor jou is. Misschien ben je er wel heel goed in, maar vind je het helemaal niet leuk en neem jij liever de stap om terug te gaan in loondienst.
Bedrijf verkocht belasting
Net zoals het runnen van een bedrijf kent ook je bv verkopen de nodige hordes die genomen moeten worden. De overdracht van je bv moet goed geregeld worden en kent andere voorwaarden dan de verkoop van een eenmanszaak. Daarbij is er ook sprake van verschillende typen ‘bv verkopen belasting'.
Aandelen verkopen belasting
Natuurlijk ben je als eigenaar van je onderneming een van de meest betrokken personen binnen het bedrijf. Dit heet het aanmerkelijk belang. Je komt in aanmerking voor aanmerkelijk belang wanneer je een aandelenpakket hebt (van tenminste 5%) of stemrecht. Hierdoor ontvang je inkomsten wanneer je bedrijf winst maakt (het dividend). De Belastingdienst heft over het voordeel van een aanmerkelijk belang belasting. Je moet dus belasting betalen over het dividend. Wanneer je je bedrijf wilt verkopen, spreekt de Belastingdienst van ‘vervreemdingsvoordelen, zoals verkoopwinst op aandelen'. Wanneer je je aandelen verkoopt, zal je hier namelijk ook een bedrag voor ontvangen. Ook hier wil de Belastingdienst dan een deel over heffen.
Deelnemingsvrijstelling verkoop aandelen
Je BV verkopen doe je door je aandelen te verkopen, daarbij kan je misschien in aanmerking komen voor deelnemingsvrijstelling. Hiervoor moet je wel 5% van de aandelen in je bezit hebben. De deelnemingsvrijstelling verkrijg je wanneer je al eerder belasting hebt moeten betalen over de winst van de aandelen (het dividend). Dit komt vaak voor wanneer je een moeder- en dochteronderneming hebt, zoals een bv met holding.
Aandelentransactie versus activa passiva transactie
Wanneer je besluit om je bv te verkopen kan dit op twee manieren die we hieronder kort zullen bespreken.
Aandelen verkopen
Bij een aandelentransactie worden de aandelen verkocht een een nieuwe eigenaar. Dit kan enkel wanneer er geen sprake is van een juridische claim . Aan de verkoop van aandelen in een bv zijn enkele voorwaarden verbonden. Het zijn namelijk persoonsgebonden aandelen en die zijn niet zonder meer overdraagbaar, wat wel het geval is bij een nv: daarvan mogen de aandelen aan iedereen verkocht worden (ook via aandelenbeurzen). Zo hebben de andere aandeelhouders voorrang bij het kopen van je aandelen en moet de overdracht plaatsvinden met tussenkomst van een notaris met een notariële akte. Gelukkig kun je via FIRM24 eenvoudig je aandelenoverdracht regelen!
Activa passiva transactie
Bij de activa en passiva transactie gaan alle activa en passiva van de verkopende vennootschap over naar een nieuwe vennootschap. Denk hierbij aan machines of onroerend goed en eventuele schulden. Het verschil met de aandelentransactie is dat daar het bedrijf volledig blijft en wisselt van eigenaar terwijl bij de activa passiva transactie de passiva en activa worden verkocht.
Tot slot
Wil je meer weten over het verkopen van een bv? Bij Firm24 helpen we je daarnaast graag met al je vragen! Plan dan een kosteloos check-gesprek in.
Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.
