Kennisbank

Hoe werkt de liquidatieverliesregeling?

Misschien heb je jouw onderneming wel opgesplitst in holdings. Deze holdings dienen ter ondersteuning van de jouw werkmaatschappij en kunnen allemaal een andere functie verrichten. Het komt soms voor dat een van deze deelnemingen ondermaats presteert en je deze graag van de hand wil doen. Mocht dit aan de orde zijn, is het handig om te weten wat de liquidatieverliesregeling is. Deze regeling kan jou namelijk bepaalde fiscale voordelen opleveren! In dit artikel zullen we hier dieper op ingaan en uitleggen wanneer je gebruik kunt maken van de liquidatieverliesregeling.

Wat is een holding en waarom is dit handig?

Een holding is eigenlijk gewoon hetzelfde als een BV. De holding houdt alle aandelen in de werkmaatschappijen. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt in deze maatschappijen al het werk verricht. Als de werkmaatschappij winst maakt, is het mogelijk om deze winst onbelast uit te keren aan de holding. Daarnaast stel je de vermogensbestanddelen veilig voor het geval je van een werkmaatschappij af wil en deze gaat liquideren. Dit zijn twee van de redenen waarom we onze ondernemers aanraden te werken via een holding.

Wat is liquidatieverlies?

Wanneer jij besluit om een van je werkmaatschappijen te liquideren, bijvoorbeeld omdat de deelneming slechter presteert dan verwacht, is het mogelijk dat je hierbij verlies maakt. Dit wordt het zogenaamde liquidatieverlies genoemd. Het liquidatieverlies wordt berekend aan de hand van de liquidatieuitkeringen en het opgeofferde bedrag. Het opgeofferde bedrag is het bedrag waarvoor jij de onderneming ooit hebt gekocht. Als dit bedrag hoger is dan de liquidatieuitkeringen, is er sprake van een liquidatieverlies. Liquidatieuitkeringen zijn de bedragen van de bezittingen en obligaties, ook wel activa en passiva genoemd, die worden uitgekeerd aan de holding nadat de werkmaatschappij is geliquideerd.

Voorbeeld

Als jij de werkmaatschappij hebt gekocht voor € 100.000 en na de liquidatie nog € 60.000 kan uitkeren, is het liquidatieverlies € 100.000 - € 60.000 = € 40.000.

Hoe werkt de liquidatieverliesregeling?

Om de liquidatieverliesregeling goed te begrijpen, is het allereerst van belang om te weten wat de zogenaamde deelnemingsvrijstelling is. De deelnemingsvrijstelling hangt namelijk nauw samen met de liquidatieverliesregeling. Door de deelnemingsvrijstelling hoeft jouw holding geen dividendbelasting te betalen over de uitgekeerde winst. Eveneens is het zo dat de aandeelhouders het verlies dat een deelneming mogelijk lijdt niet kunnen aftrekken van hun winst. Deze regeling is al van toepassing wanneer jij 5% of meer aandelen in de werkmaatschappij houdt.

De liquidatieverliesregeling vormt heel kort door de bocht een uitzondering op de deelnemingsvrijstelling en kan jou en je onderneming veel geld schelen! Door gebruik te maken van de liquidatieverliesregeling is het namelijk toch mogelijk om het liquidatieverlies in aftrek te brengen op de uitgekeerde winst. Het is echter heel belangrijk dat deze regeling goed wordt toegepast. Voordat je hier gebruik van maakt raden we je aan om een stappenplan op te stellen. Er zijn namelijk een aantal voorwaarden van toepassing die ervoor kunnen zorgen dat er door jou en je onderneming meer dan nodig gebruik maken van de liquidatieverliesregeling.

Adviesgesprek

Welke voorwaarden zijn van toepassing op de liquidatieverliesregeling?

Om gebruik te kunnen maken van de liquidatieverliesregeling zal je moeten voldoen aan drie voorwaarden. Deze drie voorwaarden zijn in 2021 in het leven geroepen om het gebruik van de liquidatieverliesregeling te beperken. De voorwaarden zijn als volgt:

  1. Kwantitatief - als een liquidatieverlies meer bedraagt dan € 5.000.000 is het alleen mogelijk om gebruik te maken van de regeling als de belastingplichtige beslissende invloed heeft gehad op de besluitvorming van de onderneming.
  2. Territoriaal - als een liquidatieverlies meer bedraagt dan € 5.000.000 wordt het alleen in behandeling genomen als de onderneming afkomstig is uit de EU, EER of landen waar de EU een associatieovereenkomst mee heeft gesloten.
  3. Temporeel - een liquidatieverlies wordt alleen in aanmerking genomen als de liquidatie plaatsvindt maximaal drie jaar nadat de onderneming haar activiteiten heeft gestaakt. Deze voorwaarde geldt ongeacht de omvang van het liquidatieverlies.

Hoe kan Firm24 jou hiermee helpen?

Klinkt dit allemaal als muziek in de oren? Plan dan een consultatiegesprek in bij ons vanaf € 99,-. Mocht je na het gesprek gebruik willen maken van de liquidatieverliesregeling of de deelnemingsvrijstelling, dan is Firm24 graag bereid je daarin te ondersteunen en een projectplan voor je op te stellen vanaf € 199,-. Hierin wordt alle benodigde informatie voor je verzameld en een advies voor je uitgewerkt. We kunnen binnen 48 uur een afspraak voor je inplannen met een specialist! Heb je over het algemeen nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Olivier Reinoud linkedin
Olivier studeert Rechtsgeleerdheid, Entrepreneurship & Management aan Leiden University en schrijft artikelen voor Firm24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24