Kennisbank

Hoe werkt het aanpassen van de statuten?

Het kan voorkomen dat je op enig moment denkt “mijn statuten zijn niet meer up-to-date”. Dit kan doordat de activiteiten van je stichting zijn gewijzigd, je de stichting een andere naam wilt geven, of omdat je een bepaald artikel wilt toevoegen. Via een statutenwijziging kun je redelijk eenvoudig  de statuten van jouw stichting laten wijzigen door de notaris.

Kun je de statuten wijzigingen zonder notaris?

De statuten zijn door de notaris opgesteld en mogen ook enkel door een notaris worden aangepast. Het is dus niet mogelijk om zomaar zelf de statuten te wijzigen.

Voor welke wijzigen heb je de notaris nodig en welke kunnen via de Kamer van Koophandel?

Niet voor elke wijziging van de stichting hoef je de notaris in te schakelen en kosten te maken voor een statutenwijziging. Hieronder een overzicht van wijzigingen die je eenvoudig en kosteloos kunt doorvoeren via de KvK:

  • Inschrijven of uitschrijven bestuurder
  • Extra handelsnaam toevoegen
  • Vestigingsadres wijzigen
  • Gevolmachtigde inschrijven

Hoe werkt een statutenwijziging?

Je vult online de aanvraag in. De notaris plant vervolgens een intakegesprek met je om de gewenste wijzigingen te bespreken. Voorts stelt de notaris een concept akte op en maken alle aandeelhouders een afspraak voor ondertekening van het aandeelhoudersbesluit. Omdat voor een statutenwijziging altijd een meerderheid van stemmen nodig is, moeten alle aandeelhouders het besluit ondertekenen.

Wat kost een statutenwijziging?

De kosten van de naam of doelstelling bedragen vanaf €475,- exclusief btw. Wil je andere artikelen wijzigen dan stelt de notaris op basis van het intakegesprek een offerte op.

pen en papier

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 18 april 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24