Kennisbank

Hoe werkt het wijzigen van een bestuurder?

De gegevens van jouw onderneming moeten altijd goed in orde zijn volgens de wet. Dat is de reden waarom je belangrijke wijzigingen altijd bij de juiste instanties moet doorgeven. Eén van deze zaken is het doorgeven van een wijziging van bestuur van jouw onderneming. Zo weten buitenstaanders te allen tijde wie er aansprakelijk is of bevoegd is om documenten te ondertekenen. In dit artikel lees je hoe je een wijziging van bestuurder doorgeeft.

Waarom moet je een bestuurswijziging doorgeven?

De bestuursleden die ingeschreven staan dragen juridische aansprakelijkheden en bevoegdheden. Eén van de belangrijkste bevoegdheden is dat een bestuurder namens de rechtspersoon mag handelen. Denk hierbij aan handelingen als contracten sluiten, werknemers aannemen of bedrijfsmiddelen kopen. Als jouw bestuur niet goed ingeschreven staat kan dit voor ingewikkelde juridische situaties zorgen. Zo kan iemand niet aansprakelijk gesteld worden als hij niet staat ingeschreven als bestuurder en is hij niet bevoegd om de eerder genoemde handelingen te verrichten. Om juridische problemen te voorkomen moet je bestuurswijzigingen daarom altijd tijdig en juist doorgeven.

Let wel op! Het wijzigen van het bestuur kan gevolgen hebben ten aanzien van vergunningen, financieringen, verzekeringen of pensioenfondsen. Het kan namelijk zo zijn dat deze op naam zijn verbonden. Vraag daarom altijd even bij de betrokken instellingen of de wijziging van bestuur daar invloed op heeft.

Contract

Wijzigen van bestuurder BV

Bij oprichting van een BV moet er altijd minimaal één bestuurder ingeschreven worden in de oprichtingsakte. Het bestuur wat in de oprichtingsakte staat vermeld, kan gewijzigd worden. De stappen voor de wijziging verloop je digitaal via de KvK en zijn vrijwel identiek aan de bovengenoemde stappen. Alleen stap 5 is anders bij een BV: het nieuwe bestuurslid van een BV moet altijd fysiek langskomen bij de KvK om het ingevulde formulier af te geven en zich te legitimeren.

Een ander belangrijk verschil is dat de bestuurder van de BV ook een aandeelhouder kan zijn. Dit is niet noodzakelijk het geval, maar het komt wel vaak voor. Als je meer wilt lezen over het verschil tussen een bestuurder en een aandeelhouder in een BV, klik dan hier. Als je bij de wijziging van de bestuurder ook wijzigingen in het aandeelhouderschap wilt maken moet je dit apart doorgeven.

Hier volgen een aantal mogelijke situaties bij het wijzigen van bestuurders/aandeelhouders en wat je moet doen:

  1. Je wilt een nieuwe bestuurder inschrijven en deze geen aandeelhouder maken → je moet de stappen van de KvK doorlopen.
  2. Je wilt een nieuwe bestuurder inschrijven en deze aandeelhouder maken → je moet de stappen van de KvK doorlopen en een aandelenoverdracht doen.
  3. Je wilt een oude functionaris als bestuurder en aandeelhouder uitschrijven → je moet de stappen van de KvK doorlopen en een aandelenoverdracht doen. Je wilt een oude functionaris als bestuurder uitschrijven → je moet de stappen van de KvK doorlopen. Kijk hier voor de mogelijkheden bij Firm24!

Bestuurswijziging bij de stichting of vereniging

Voordat je een wijziging van bestuur doorgeeft is het altijd handig om te checken welke bestuurders op dit moment ingeschreven staan. Dit kan je de eerste 30 keer gratis checken via de KvK App Handelsregister. Kijk verder ook altijd of een bestuurder ingeschreven staat in het UBO-register. UBO’s zijn de uiteindelijke belanghebbenden van een organisatie. Als de bestuurders al ingeschreven staan in het UBO-register, moet ook daar digitaal een wijziging doorgegeven worden.

Tip: heb je de UBO's van je BV nog niet ingeschreven? Bij Firm24 kun je het snel en gemakkelijk online regelen.

Bij een stichting of vereniging kan je via de KvK een wijziging van bestuur gewoon digitaal doorgeven. Per keer kunnen maximaal vijf nieuwe bestuurders ingeschreven worden, tien oude bestuurders uitgeschreven worden en tien gegevens van huidige bestuurders aangepast worden.

Bij een wijziging doorloop je dezelfde stappen de KvK de volgende stappen:

  1. Zoek jouw organisatie in het zoekscherm of vul het betreffende KvK-nummer in
  2. Hou een kopie van het legitimatiebewijs van de wijzigende bestuurders en de huidige bestuurder die de wijziging aangeeft bij de hand
  3. Doorloop de aangegeven stappen van KVK.nl
  4. Print de formulieren uit en onderteken deze. Let op! De handtekening van de aangever (huidig bestuurder) mag niet een kopie of gescande handtekening zijn
  5. Stuur de formulieren naar het postadres van de KvK met een kopie van het legitimatiebewijs van de nieuwe bestuurder en die van de aangever (huidig bestuurder)
  6. Je zal per post een bevestiging ontvangen van de verwerking van de wijziging
  7. Dit uittreksel kan je gebruiken om eventuele machtigingen en registraties over te zetten naar het nieuwe bestuurslid
Checklist

Conclusie

Het is belangrijk om de zaken van je bedrijf altijd op orde te hebben. Dan kom je namelijk nooit voor verrassingen te staan. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Open dan vooral een chat met één van onze adviseurs. Dit zijn echte mensen die van achter hun computer je heel graag van het juiste advies voorzien. Probeer het uit!

Gepubliceerd op 22 februari 2024
Charlotte Russel linkedin
Charlotte Russel is student Notarieel Recht én juridisch content specialist.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24