Kennisbank

Je eigen faillissement aanvragen: niet leuk, wel slim!

Wanneer je het woord ‘failliet’ hoort, denk je misschien aan enge schuldeisers die je voor de rechter slepen en deurwaarders die dag en nacht op je deur kloppen. Gelukkig is dit bij een faillissement echt niet altijd het geval en is het zelfs mogelijk om je eigen faillissement aan te vragen. Hiermee voorkom je niet alleen een hoop ellende, maar het geeft je ook nog eens de kans om goed voorbereid het proces in te gaan. Zit jij tegen een faillissement aan, dan weet jij na het lezen van dit artikel precies of en hoe jij je eigen faillissement aan kan vragen en hoe Firm24 je hierbij kan helpen.

Je eigen faillissement aanvragen

Voordat je een eigen faillissement aan kan vragen, moet je natuurlijk eerst tegen een faillissement aanzitten. Maar wat is een faillissement ook alweer? Bij een faillissement wordt er een gerechtelijk beslag gedaan op je vermogen en bezittingen. Dit gebeurt wanneer jij niet meer kan voldoen aan de financiële verplichtingen die je als ondernemer hebt. Een faillissement kan aangevraagd worden door je schuldeisers, maar je kan ook zelf je eigen faillissement aanvragen. Hiervoor moet je aan twee voorwaarden voldoen:

  • Je moet gestopt zijn met het betalen van je rekeningen en
  • Je moet minimaal twee schulden hebben bij minimaal twee verschillende schuldeisers. Hiervan moet een van de twee schulden opeisbaar zijn. Een schuld is opeisbaar wanneer het betalingstermijn is verstreken.

Mijn eigen faillissement aanvragen, waarom zou ik?

Een dreigend faillissement is nooit leuk, maar wanneer jij er alles aan hebt gedaan om dit te voorkomen, zal het vroeg of laat toch echt gebeuren. Hoogstwaarschijnlijk zullen jouw schuldeisers dan namelijk op korte termijn een faillissement aanvragen voor jouw bedrijf. Daarom kan je in zo’n geval maar beter zelf faillissement aanvragen. Zo zorg jij ervoor dat je de schuldeisers voor bent. Door zelf eerder faillissement aan te vragen heb jij tijd om je goed in te lezen en voor te bereiden op het proces en hetgeen wat je als ondernemer te wachten staat.

Adviesgesprek

Het proces van begin tot eind

  • Voorbereiding

Voordat je zelf aangifte van je faillissement gaat doen is goede voorbereiding noodzakelijk. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je administratie goed op orde is. Daarnaast raden wij je altijd aan om hulp in te schakelen. Klik hier om te kijken hoe Firm24 je helpt met de voorbereidingen en tijdens het verdere proces.

  • Aanvraag

Aanvragen van een eigen faillissement moet met een verzoekschrift. Met de hulp van Firm24 zorgen we ervoor dat jouw verzoekschrift volledig en juist wordt ingediend bij de rechter. Een advocaat kijkt samen met jou naar de situatie en verzamelt belangrijke documenten. Ook zal er aan jou gevraagd worden om zelf wat documenten te verzamelen. Dit betreft financiële documentatie, zoals een balans, een winst- en verliesrekening en informatie over debiteuren en crediteuren. Hierna zal de advocaat het verzoekschrift bij jou laten goedkeuren en het indienen bij de rechtbank. Wanneer alles compleet is en het verzoekschrift is ingediend dan is er officieel voor jouw bedrijf faillissement aangevraagd.

  • Zitting

Na het verzoek om faillissement ontvang je een oproep voor een zitting in de rechtbank. Hier vraagt de rechter jou om toelichting te geven aan de hand van een aantal vragen. Met onze hulp zorgen wij ervoor dat een advocaat meegaat naar de zitting en je begeleidt tijdens de zitting.

  • De uitspraak

Na de zitting is het tijd voor de uitspraak. Gaat de rechter akkoord met je verzoek, dan ben je officieel failliet verklaard. Mocht de rechter jouw verzoek niet goedkeuren? Dan is het mogelijk om in hoger beroep te gaan bij het gerechtshof en om hierna eventueel in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

Na het faillissement

Je bent na het gehele proces failliet verklaard, maar wat gebeurt er hierna? Dan wordt er een beslag gelegd op al je bezittingen en verlies je beschikking over je vermogen. Na je faillissement worden er een curator en een rechter-commissaris aangesteld. Een curator zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk opbrengsten worden gemaakt om de schuldeisers mee te betalen. Alle post gaat na jouw faillissement naar de curator. Een rechter-commissaris ziet er op toe dat het gehele proces na faillissement in goede orde verloopt. Omdat de eerste indruk bij de curator van groot belang is, bereiden we je goed voor op het eerste gesprek met de curator.

documenten

Firm24 helpt!

Natuurlijk is het mogelijk om heel het proces alleen te doorlopen, maar slimmer is om je te laten helpen door een advocaat. Bij Firm24 kan je daarom terecht voor een adviesgesprek met een advocaat, kan je een projectplan op maat laten maken of helpen we je met het gehele proces in twee tot drie weken. Ben je benieuwd? Hier vind je alle mogelijkheden voor hulp bij eigen aangifte faillissement. Wil jij eerst liever even sparren over wat algemene zaken? Dan is het gratis check-gesprek met een van onze adviseurs misschien wat voor jou!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24