Kennisbank

Wat houdt het kwekersrecht precies in? Wij leggen jou dit uit!

Bloemen in een nieuwe kleur, peer met meer vitamines, aardbeien met meer smaak of tomaten die langer goed blijven…  Plantenrassen verbeteren kost vaak veel tijd en geld. Het is daarom heel belangrijk om dit soort nieuwe plantenrassen te beschermen tegen het vermeerderen en verhandelen door anderen wanneer de plantenrassen eenmaal op de markt zijn verschenen. Je kan daarom het kwekersrecht aanvragen om een rendement op deze investeren te verzekeren. In dit artikel vind je de belangrijkste informatie over het kwekersrecht! 

Wat betekent intellectueel eigendom?

Het kwekersrecht valt onder intellectueel eigendom. De betekenis van een eigendom kennen de meeste mensen wel. Een eigendom geeft je bepaalde rechten over materiële dingen, zoals het recht om over een auto of boek te bezitten, daar gebruik van te kunnen maken en over te beslissen. Het intellectueel eigendom bestaat ook uit een geheel van exclusieve rechten, maar dan niet over tastbare zaken zoals een auto of boek, maar over ‘voortbrengselen van de geest’. Als je een uitvinder, ontwerper, ontwikkelaar of auteur bent kan je jouw creatieve of technisch vernieuwende creaties beschermen via het intellectuele eigendomsrecht. Hierdoor kunnen anderen jouw werk niet gebruiken zonder toestemming van jou! Een exemplaar van een boek is het materiële eigendom, dus als eigenaar kan jij het boek lezen, weggooien en bladzijden eruit scheuren. Je hebt in dit geval niet het recht om het verhaal in het boek te kopiëren, op internet te plaatsen of een film over te maken. Deze laatste toepassingen vallen onder het intellectuele eigendom. Onder het intellectuele eigendom vallen onder meer het auteursrecht, portretrecht, chipsrecht, naburige rechten en kwekersrecht. Wil je graag meer informatie over het intellectueel eigendom? Lees het hier! 

Wat is kwekersrecht?

Het kwekersrecht beschermt een plantenras. Hierbij gaat het om nieuwe plantenrassen, die zich onderscheiden van andere plantenrassen en daarnaast ook homogeen en bestendig zijn. Met bestendig wordt bedoeld dat de relevante eigenschappen hetzelfde moeten blijven na vermeerdering. Het onderzoek naar deze eigenschappen wordt uitgevoerd door Naktuinbouw. De Naktuinbouw bewaakt en bevordert de kwaliteit van producten, processen en ketens in de tuinbouw. Wanneer je het kwekersrecht hebt, mag alleen jij het zaad vermeerderen en het vermeerderingsmateriaal verhandelen. Het plantenras mag wel door iedereen vrij gebruikt worden. 

Voorwaarden kwekersrecht

Een plantenras moet aan de volgende voorwaarden voldoen om het kwekersrecht aan te kunnen vragen:

  • Het ras moet nieuw zijn;
  • Het ras verschilt van andere rassen die al bestaan;
  • Meerdere planten van het ras hebben vergelijkbare kenmerken;
  • Het ras blijft bij vermeerdering stabiel.

Deze voorwaarden hebben betrekking om de kwaliteit van het plantenras. Soms wordt ook van de DUS-vereisten gesproken: 

D: distinction (nieuw/onderscheidbaarheid)

U: uniformity (homogeniteit) 

S: stability (ras blijft stabiel) 

Aanvragen kwekersrecht

Nationaal kwekersrecht

In Nederland wordt het kwekersrecht verleend door de Raad voor plantenrassen. Het plantenras wordt dan in het Nederlands Rassenregister ingeschreven onder vermelding van de door de Raad voor plantenrassen vastgestelde karakteriserende beschrijving en benaming van het ras. 

Het Nederlandse kwekersrecht duurt voor de meeste plantenrassen 25 jaar. Voor sommige plantenrassen duurt het kwekersrecht 30 jaar, namelijk:

  • Rassen van het gewas aardappel, acaia, appel, aardbei, anthurium, es(doorn), iep, kers, kornoelje, krent, lijsterbes, linde, magnolia, peer, populier, pruim, wilg.
  • Rassen van bolgewassen, zoals freesia en nerine. 

Europees kwekersrecht

Bij het Communautair Bureau voor Plantenrassen (CPVO) in Frankrijk kan het kwekersrecht worden aangevraagd dat geldig is in heel de Europese Unie. Door middel van één enkele verlening van het kwekersrecht heeft de houder van het kwekersrecht het alleenrecht om bepaalde rassen te kweken en te vermeerderen binnen de Europese Unie. 

Schending kwekersrecht

Je moet als houder van het kwekersrecht zelf zorgen dat andere geen inbreuk maken op jouw recht. Je kan altijd het best beginnen met zelf contact opnemen met de inbreukmakende partij door middel van een juridische brief of sommatiebrief. Een sommatiebrief is een brief waarmee inbreuk wordt aangekaart, waarop de ontvanger niet meteen verplicht is om te reageren. Indien dit niet het gewenste resultaat oplevert heb je de mogelijkheid om een kort geding te starten, waarin je vordert dat de inbreukmaker wordt verboden nog verder inbreuk te maken. Daarnaast kan je ook vorderen dat de producten worden verwijderd of vernietigd. Verder kan je schadevergoeding eisen voor de schade die betrekking heeft op het misgelopen winst of imagoschade.

schild

Tot slot

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen! Heb je nog andere vraagstukken? Neem een kijkje in onze kennisbank! Benieuwd welke diensten we allemaal hebben omtrent intellectueel eigendom? Check het hier! 

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Floor Willemse linkedin
Floor is student Life Science and Technology en Rechten en daarnaast juridische content schrijver bij FIRM24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24