Kennisbank

Merkinbreuk- hoe zit dat?

Als jij een drankje op de markt wil brengen, dat precies smaakt naar Coca-Cola, dezelfde rode verpakking heeft en een heel vergelijkbaar logo heeft, dan mag dat niet. De wet heeft dit bepaald en noemt het een merkinbreuk. Maar wanneer lijkt een merk nou te veel op een ander? Wat zijn de exacte regels? In dit artikel lees je alles over merkinbreuk.

Wat is merkinbreuk?

Zoals de inleiding al weggeeft is er sprake van merkinbreuk wanneer een partij zonder toestemming van een merkhouder, zijn of haar merk gebruikt of misbruikt. Dit is het geval als er gebruik wordt gemaakt van vergelijkbare namen, vergelijkbare producten of namaakproducten. Wanneer er sprake is van merkinbreuk moet er snel worden gehandeld om verdere verspreiding en exploitatie tegen te gaan. 

Wanneer is er volgens de wet sprake van merkinbreuk?

Het Benelux verdrag bepaalt precies van merkinbreuk is. Zij onderscheiden vier verschillende soorten merkinbreuk: identiteit inbreuk, herkomst inbreuk, goodwill inbreuk en situaties waarin een teken anders dan ter onderscheiding wordt gebruikt. Deze verschillende soorten zijn verder niet erg relevant. Het is wel handig om te weten dat er een ruime bescherming wordt geboden tegen merkinbreuk. Het is dus niet alleen voor gevallen waar een logo of product exact wordt gekopieerd maar ook voor vergelijkbare producten en tekens. 

Documenten

Het Benelux verdrag 

Het Benelux verdrag van Intellectuele eigendommen (BVIE) is in 2020 ingevoerd. Alle wetten omtrent intellectueel eigendom en dus ook merkinbreuk, staan hierin. Het doel van het verdrag is om procedures te versnellen, duidelijkheid te scheppen over intellectuele eigendommen en structuur aan te brengen op dit gebied. Voordat dit verdrag bestond waren er verschillende bureaus voor aparte vormen van intellectueel eigendom. Dit was onhandig en onduidelijk. Nu staat alles in één verdrag; een stuk overzichtelijker dus. Meer weten over intellectueel eigendom? Lees het hier! 

Hoe kun je merkinbreuk voorkomen?

Je kan een merkinbreuk niet altijd voorkomen. Je kan wel bepaalde stappen ondernemen om de kans op een merkinbreuk te verkleinen. Als jij zelf een bedrijf opstart is het erg verstandig om het merkenregister te raadplegen. Hier kan je checken of gelijksoortige namen al bestaan. Als je aan de andere kant staat, kan je bij bepaalde instanties merkbewaking aanvragen. Zij zullen dan specifiek merkinbreuk tegen gaan. 

Hoe moet je met een merkinbreuk omgaan?

Wanneer een ander bedrijf jouw nadoet en jij als merkhouder het gevoel hebt dat er sprake is van een merkinbreuk, moet er snel worden gehandeld. Als je geen actieve houding aanneemt, bestaat de kans dat het merk niet goed beschermd kan worden. Het wordt aangeraden om degene die de merkinbreuk doet direct aan te spreken of een sommatiebrief te sturen. Dit is een brief waarin je vermeldt dat een partij illegaal bezig is en waarom. Als dit geen effect heeft wordt aangeraden een kort geding te starten. Dat is een versnelde procedure bij de rechter. Het nadeel is hierbij is dat dit best wat geld kost.  

Adviesgesprek

Tot slot

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen! Heb je nog andere vraagstukken? Neem een kijkje in onze kennisbank!  Benieuwd welke diensten we allemaal hebben omtrent intellectueel eigendom? Check het hier! 

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24