Kennisbank

Jouw merk goed beschermd met het merkenregister!

Coca Cola, Lego en Starbucks: drie merken waarvan je de producten waarschijnlijk wel kent. Dat is ook precies het doel van een merk, want met een goed merk onderscheid je je van andere ondernemingen en creëer je bekendheid onder de klant. Makkelijk toch? Je verzint een goede naam en klaar is Kees. Maar naast een stukje creativiteit, is er toch net wat meer nodig voordat jij met jouw merk bekendheid kunt gaan creëren. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een merk, want wat is het eigenlijk en wist je dat jij jouw merk moet registreren in het merkenregister?

Wat is een merk nou precies?

Met een merk zet je jouw onderneming op de kaart en creëer je naamsbekendheid voor de producten of diensten die je aanbiedt. We onderscheiden een aantal soorten merken. Een merk is vaak een naam, bestaande uit woorden. Ook komt een beeld, al dan niet in combinatie met een woord, vaak voor als merk. Naast het woordmerk en het beeldmerk, zijn er ook gevallen waarbij een bepaalde kleur, klank, vorm of patroon gezien wordt als merk en in uitzonderlijke gevallen kunnen ook bepaalde posities, bewegingen, multimedia of hologrammen geregistreerd worden als merk in het zogenaamde merkenregister.

Bescherming van je merk

Heb jij al je creativiteit in de strijd gegooid en een goed merk verzonnen voor jouw producten of diensten? Dan is het tijd om je merk te laten registreren in een merkenregister. In een merkenregister staan tal van merknamen, beelden en logo’s geregistreerd. Door jouw merk te laten registreren in een merkenregister zorg je ervoor dat niemand anders hetzelfde merk kan gebruiken voor zijn of haar producten en diensten. Het geeft je als ondernemer dus een stukje bescherming. Andersom betekent dit ook dat jij geen merk kan gebruiken dat al geregistreerd staat in het merkenregister voor dezelfde producten of diensten. Doe je dit wel? Dan kan er bezwaar gemaakt worden door de ondernemer die het merk al gebruikt. In welk merkenregister jij je merk moet laten registreren ligt eraan of je jouw merk alleen in de Benelux wil laten beschermen of dat je jouw merk ook daarbuiten wil laten beschermen.

Merkregistratie in de Benelux

Binnen de Benelux heb je een centraal register voor merken en octrooien, namelijk het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Dit merkenregister wordt ook wel het BIOP merkenregister genoemd. Wanneer je jouw merk hier laat registreren ben je in de gehele Benelux (België, Nederland en Luxemburg) beschermd. Het is niet mogelijk om enkel in Nederland beschermd te zijn.

Merkregistratie in de Europese Unie

Binnen de Europese Unie bestaat er ook een bescherming voor merken middels het Uniemerk. Wil jij bescherming binnen de gehele Europese Unie, laat dan altijd je merk vastleggen in het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO). Let wel op, want niet alle landen van Europa zijn aangesloten bij de Europese Unie. Met het Uniemerk ben je dan ook niet automatisch in heel Europa beschermd. Mocht het land waar jij bescherming wil niet aangesloten zijn bij de Europese Unie, dan moet je apart voor dit land bescherming aanvragen bij hun eigen merkenregister.

Merkregistratie internationaal

Ook buiten de Benelux en de Europese Unie kun je bescherming krijgen voor je merk. Door het zogenaamde ‘Madrid systeem’ heb jij bescherming in alle landen die hierbij zijn aangesloten. Dit zijn zowel landen binnen Europa, als landen buiten Europa. Toch zijn niet alle landen over de hele wereld aangesloten bij dit systeem. Bekijk daarom van tevoren altijd welke landen hierbij zijn aangesloten. Staat het land waar jij bescherming wil er niet bij? Dan laat je het merk registreren bij het merkenregister van het desbetreffende land. Via het BIOP merkenregister kun je internationale bescherming aanvragen.

merkenregister advies

Laat je merknaam checken!

Toch missen we nog een belangrijke stap voor we overgaan naar de registratie en dat is checken! Door het checken van het merk dat je in gedachten hebt voor je producten of diensten, voorkom je een hoop ellende. Een merknaam moet onderscheidend zijn. Dit betekent dat het geen beschrijving mag zijn van het product of de dienst, het mag geen aanprijzing zijn, het mag niet misleidend zijn en het moet in de toekomst een goede naam blijven. Buiten deze eisen mag een merk of merknaam nog niet geregistreerd staan in het merkenregister voor dezelfde producten of diensten die jij aanbiedt. Daarom is het belangrijk om je merknaam te checken. Zo weet je zeker dat de naam of het beeld dat jij in gedachten hebt aan alle eisen voldoet en dat het nog niet gebruikt wordt. Hiermee voorkom je niet alleen onnodige kosten wanneer blijkt dat jouw merknaam niet geaccepteerd wordt voor registratie, ook voorkom je onnodige schadeclaims door bedrijven met dezelfde of een vergelijkbare naam. Op de website van het BIOP merkenregister check jij of de naam al bestaat binnen de Benelux. Mocht je internationale bescherming willen, schakel dan altijd de hulp in van een specialist. Deze kan samen met jou kijken of het merk aan alle eisen voldoet en of hij nog beschikbaar is.

Hoe kan Firm24 mij helpen?

Niet alleen buiten de Benelux, maar ook binnen de Benelux is het slim om een specialist in te schakelen om je te helpen met het checken en registreren van je merknaam. Bij Firm24 geven we jouw persoonlijk advies vanaf € 99 (exclusief btw) of maken we vanaf € 195 (exclusief btw) een projectplan voor het registreren van jouw merk, inclusief advies en het checken van je merknaam. Wil jij begeleiding tijdens het hele proces van merkregistratie, dan is dat ook mogelijk. Vanaf € 595 (exclusief btw) krijg je advies, checken we jouw merk en begeleiden we je tijdens, maar ook na het registratieproces. Heb jij na het lezen van dit artikel eerst nog vragen? Tijdens een gratis check-gesprek helpen we je graag verder! Wordt jouw merk, logo of handelsnaam al door iemand anders gebruikt waardoor er verwarring ontstaat is het belangrijk dat jij daar tegen optreedt, laat jouw merk handhaven!

Gepubliceerd op 29 maart 2024
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24