Kennisbank

Een goede merknaam verzonnen? Eerst even checken!

Na lang brainstormen heb jij eindelijk de perfecte naam voor jouw producten of diensten gevonden, ook wel de merknaam genoemd. Je bent helemaal blij met de naam die je hebt verzonnen, maar na een paar maanden ligt er plots een schadeclaim op de mat. Oeps! Jouw merknaam werd al gebruikt door een andere ondernemer. Dat is natuurlijk alles behalve fijn, maar gelukkig wel te voorkomen door je merknaam altijd eerst goed te checken en te registreren.

De merknaam versus de handelsnaam

Een merknaam is dus de naam voor de producten of diensten die jij als ondernemer aanbiedt aan de klant. Een merknaam moeten we niet verwarren met een handelsnaam. De handelsnaam wordt geregistreerd bij de Kamer van Koophandel (KVK) wanneer je jouw onderneming inschrijft. De merknaam registreer je niet bij de KVK, maar in een zogenaamd merkenregister. Het centraal register voor merken en octrooien in de Benelux heet het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BIOP). Een handelsnaam en merknaam kunnen wel hetzelfde zijn, maar toch is het belangrijk om je merknaam altijd te laten registreren in het BIOP merkenregister. Op deze manier is het niet mogelijk dat meerdere ondernemers hetzelfde merk hebben voor dezelfde soort producten of diensten.

Wees onderscheidend

Met een goede merknaam zet je jouw merk op de kaart en creëer je bekendheid onder klanten. Een goede merknaam is van groot belang en het is dan ook niet voor niets dat deze aan een aantal eisen moet voldoen. Om merken goed te kunnen herkennen, moet de door jou gekozen merknaam onderscheidend zijn. Dit wil zeggen dat je geen naam mag kiezen die al geregistreerd staat in het merkenregister voor dezelfde soort producten of diensten. Verder mag het niet misleidend zijn, mag het geen aanprijzing zijn en moet het ook in de toekomst nog een goede naam zijn. Bovendien mag je merknaam geen beschrijving zijn van het product of de dienst die je aanbiedt. Verkoop jij bijvoorbeeld balpennen en potloden, dan mag jouw merknaam geen ‘pen’ zijn. Mocht jij iets anders verkopen dan pennen en potloden, dan is de merknaam ‘pen’ wel mogelijk, mits deze nog niet in het BIOP merkenregister staat.

Documenten

Mijn merknaam checken, waarom moet dat?

Buiten het feit dat je natuurlijk niet op schadeclaims zit te wachten, wil je zelf ook niet dat je naam over een paar jaar door een andere ondernemer gebruikt wordt voor zijn of haar merk. Laat daarom altijd je merk vastleggen. Maar, voordat het tijd is om je merknaam te laten registreren, moeten we eerst nog de merknaam checken. Door je merknaam te checken weet je zeker dat deze aan alle eisen voldoet en onderscheidend is. Bovendien weet je ook zeker dat de merknaam nog niet gebruikt wordt door een andere ondernemer met dezelfde producten of diensten. Ook wanneer jij een beeld gebruikt als merk in plaats van een naam, is het van groot belang om deze eerst te checken. Door je merknaam van tevoren eerst goed te checken voorkom je onnodige kosten. Zo weet je zeker dat je geen schadeclaims kunt verwachten van een andere onderneming en weet je zeker dat jouw merk niet geweigerd wordt aan het einde van het registratieproces terwijl de nodige kosten dan al zijn gemaakt.

Checken binnen de Benelux

Je kunt op de website van het BIOP merkenregister checken of jouw merknaam al gebruikt wordt in de Benelux door te zoeken naar de naam in de zoekbalk. Alle namen die hetzelfde zijn of die erop lijken komen dan naar voren. Ook een beeldmerk check je eenvoudig door een foto hiervan te uploaden in de zoekbalk. Toch is het verstandig om de naam te laten checken door een van de specialisten van Firm24. Een specialist kan vertellen of jouw naam aan alle eisen voldoet. Is deze bijvoorbeeld onderscheidend genoeg en kan er geen verwarring ontstaan met een al bestaande merknaam?

merknaam checken advies

Checken buiten de Benelux

Wanneer jij je merknaam niet alleen binnen de Benelux wil beschermen, maar binnen de gehele Europese Unie, dan kun je de merknaam checken op de website van het TMView. Hier vind je alle merknamen die geregistreerd staan binnen de gehele Europese Unie. Buiten de Europese Unie is het iets ingewikkelder om een merknaam te checken. We raden je dan ook aan om altijd de hulp van een specialist in te schakelen om te kijken of jouw merknaam nog niet bestaat en of jouw merknaam aan de eisen voldoet.

Mijn merknaam bestaat al, moet ik nu een nieuwe?

Kom je er tijdens het checken achter dat jouw merknaam al bestaat, dan moet je goed kijken voor wat voor producten of diensten die merknaam gebruikt wordt. Biedt het bedrijf dezelfde producten of diensten aan, dan is het tijd om een nieuwe merknaam te verzinnen. Bestaat de merknaam al, maar voor hele andere producten of diensten dan die jij wilt aanbieden, dan kun je jouw merk gewoon registreren.

Handdruk

Mijn merknaam lijkt op een bestaande naam, jammer of geen probleem?

Wanneer jouw merknaam sterk lijkt op een al bestaande merknaam dan kan het zijn dat de onderneming bezwaar maakt. Er wordt dan per individueel geval bekeken of jouw merknaam verwarring kan veroorzaken bij de klanten. Het is dus niet van tevoren te zeggen of het een probleem is wanneer jouw merknaam op een bestaande merknaam lijkt. Wel doe je er verstandig aan om het zekere voor het onzekere te nemen en je merknaam te laten checken door een specialist.

Firm24 checkt het voor je!

Er komt dus best wel wat kijken bij een goede merknaam. Na het bedenken, komt het checken, om hem daarna te kunnen registreren. Onze specialisten helpen je graag bij dit lastige proces. Vanaf € 99 (exclusief btw) krijg je advies op maat van onze specialisten. Vanaf € 195 (exclusief btw) krijg je advies, bespreek je alle opties, bekijkt een specialist of jouw merknaam aan de eisen voldoet en krijg je een stappenplan voor het registreren van jouw merknaam. Heb je ook graag hulp bij de registratie zelf? Dat kan! Vanaf € 595 (exclusief btw) begeleiden onze specialisten je door het hele proces van het checken tot het registreren tot het verweer bij eventueel bezwaar. Eerst nog vragen of even sparren over alle mogelijkheden? Plan dan een gratis check-gesprek in en wij helpen je graag!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24