Kennisbank

MIT subsidie: het startschot voor innovatie!

Ondernemers zijn belangrijk voor Nederland vanwege de vele innovaties die bedrijven leveren op verschillende gebieden. Zo komt Philips met apparatuur die de gezondheidszorg vooruithelpt en stimuleert Eternal Sun de energietransitie door zonnepanelen efficiënter te maken. Nederland steunt op dit soort innovaties en dat wordt erkend door de overheid. Daarom is de MIT subsidie in het leven geroepen. De bedoeling hiervan is om mkb-bedrijven te ondersteunen bij het opzetten van innovatieve projecten in topsectoren zoals de gezondheidszorg, de energietransitie en de landbouw. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de MIT subsidie! 

Wat is MIT subsidie precies? 

Als mkb’er kom je in aanmerking voor verschillende subsidies. Één hiervan is de MIT subsidie. MIT staat voor Mkb Innovatiestimulering Regio en Topsectoren. De MIT subsidie is bedoeld om bedrijven te stimuleren zich bezig te houden met innovatie binnen de topsectoren. Het idee hierachter is dat innovatieve ideeën Nederland vooruithelpen. De overheid heeft enkele voorwaarden gesteld aan de subsidie omdat het voordelig moet zijn voor de samenleving als geheel. Daarom moet de innovatie plaatsvinden binnen de topsectoren, moet het maatschappelijke uitdagingen helpen, sleuteltechnologieën ontwikkelen en moet maatschappelijk verdienvermogen centraal staan. 

De topsectoren

Nederland heeft veel te danken aan haar ondernemers. Innovatie heeft de samenleving vooruit gebracht en binnen bepaalde vakgebieden is Nederland echt een uitblinker gebleken. Deze vakgebieden worden de topsectoren genoemd. De overheid wil dat Nederland haar sterke positie behoudt in deze vakgebieden, waardoor er veel wordt samengewerkt met onderzoekers, universiteiten en bedrijven. Dit vertaalt zich onder meer in de MIT Subsidie. De topsectoren waarvoor de MIT subsidie bedoeld is, zijn: 

  • Agri & Food
  • Chemistry NL (chemie)
  • Creatieve industrie
  • Energie
  • Health Holland (life science & health)
  • Logistiek
  • Holland High Tech (high tech systemen & materialen)
  • Tuinbouw & Uitgangsmaterialen
  • Water
  • Dutch digital delta (Team ICT)

Verschillende soorten MIT subsidies

Bij het ontwikkelen van nieuwe innovatieve producten of diensten komt veel kijken. Daarom is de MIT Subsidie opgesplitst in verschillende onderdelen. Dit is bedoeld om de subsidie overzichtelijker te maken. De MIT regeling bestaat uit de volgende subsidies

geld

MIT Haalbaarheid subsidie

Het is verstandig om vooraf onderzoek te doen naar je innovatieproject. In zo’n onderzoek kun je de financiële en technische risico’s in kaart brengen. Hier komt de MIT Haalbaarheid Subsidie om de hoek kijken! Het is namelijk mogelijk om subsidie aan te vragen voor dit onderzoek. Je kunt 60% van de kosten vergoed krijgen, met een maximum van 20.000 euro.

MIT - R&D samenwerkingssubsidie

Soms kun je samen meer bereiken. Daarom moedigt de overheid samenwerking tussen verschillende bedrijven aan. Als je besluit samen met een ander bedrijf te innoveren door middel van research & development (onderzoek & ontwikkeling) kom je in aanmerking voor de MIT - R&D samenwerkingssubsidie. Zo’n innovatie mag gaan over een product, een dienst of het productieproces. Je kunt tot wel 200.000 euro ontvangen per samenwerking, oftewel 100.000 per bedrijf.

MIT-Kennisvouchers

Soms kun je een kennisvraag hebben over nieuwe producten, diensten of productieprocessen. Je kunt ervoor kiezen die vraag te laten beantwoorden door een kennisinstelling, zoals een universiteit, een academisch ziekenhuis of een onderzoeksorganisatie zonder winstoogmerk. Een bedrijf zonder winstoogmerk streeft geen winsten na. Als je voor een van deze opties kiest, dan kun je een MIT-kennisvoucher aanvragen. Je kunt dan tussen de 5000 en 9000 euro subsidie krijgen! Klinkt best fijn, toch?

magneet

Voor wie is de MIT subsidie?

Je kunt op verschillende manieren in aanmerking komen voor de MIT subsidie. Allereerst als je als mkb ondernemer actief bent in een van de topsectoren en innovatie nastreeft. Daarnaast komen Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI) in aanmerking voor MIT subsidies. Binnen een TKI wordt door wetenschappers en ondernemers samengewerkt om onderzoek te doen. Dit onderzoek moet zich richten op innovaties.

MIT subsidie 2023 aanvragen

In 2021 is het landelijk MIT-loket ingeruild voor lokale MIT-loketten. Dit betekent dat je een subsidieaanvraag moet indienen in de regio waar je actief bent: Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland, Gelderland, Utrecht, Overijssel, regio Noord of regio Zuid. Elke regio heeft een ander budget en gebruikt net andere voorwaarden. Daarnaast kan het bij samenwerking mogelijk zijn dat jullie in verschillende regio’s actief zijn. Hiervoor is bij hoge uitzondering het landelijk MIT-loket nog geopend. De voorwaarden voor het aanvragen van een MIT subsidie zijn soms lastig, waardoor het handig kan zijn om een expert in te schakelen.

MIT subsidie regelen via Firm24

Subsidies zijn enorm fijn, maar het is vaak lastig om ze op de juiste wijze te verkrijgen. Door ingewikkelde regels zie je soms het bos niet meer. Bij Firm24 willen we je hierbij graag helpen. In een persoonlijk intakegesprek kunnen we elkaar leren kennen en heb je de mogelijkheid om al je vragen te stellen. Op basis van dit gesprek zullen we vervolgens een offerte op maat maken voor jouw MIT subsidie. Geïnteresseerd? Klik dan hier!

Gepubliceerd op 29 juni 2023
Michel Hengstman linkedin
Michel studeert Rechtsgeleerdheid & Economie in Leiden en schrijft daarnaast artikelen voor Firm24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00