Kennisbank

Modelregistratie - hoe werkt dat?

Houd jij je veel bezig met het ontwerpen van producten en designs of met het maken van tekeningen? Dan kan het een goed idee zijn om dit te laten registreren. Hiermee bescherm je namelijk je ontwerp en zorg je ervoor dat anderen die niet mogen gebruiken of namaken. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over modelregistratie.

Wat is modelrecht? 

In veel situaties kun je ervoor zorgen dat anderen geen gebruik kunnen maken van de zaken waarvan jij eigenaar bent. Denk hierbij aan je huis, je inboedel, je auto, etc. Maar dit is een stuk lastiger bij designs, tekeningen en nieuw ontworpen producten (modellen). Dit zijn namelijk voortbrengselen van je eigen creativiteit en die kunnen door anderen gebruikt of nagemaakt worden. Om dit probleem op te lossen is er het intellectueel eigendom. Intellectueel eigendom is een overkoepelend begrip voor alle rechten die nieuwe ideeën, ontwerpen en uitvindingen beschermen. Het modelrecht is een vorm van intellectueel eigendom en ziet toe op de bescherming van modellen. Door deze bescherming mogen anderen zonder jouw toestemming geen gebruik maken van jouw creaties.

Kies het type modelbescherming dat bij jou past 

Je kunt je modellen op verschillende manieren beschermen tegen misbruik, waarbij het vooral van belang is of je bedrijf nationaal of internationaal opereert.

  • Modelbescherming binnen de Benelux

Als je enkel in Nederland actief bent, dan is het voor jou voornamelijk van belang dat de bescherming in Nederland goed geregeld is. Er bestaat echter geen Nederlandse modelregistratie, in plaats daarvan is er een verdrag gesloten tussen België, Nederland en Luxemburg om modelregistraties in de Benelux vast te leggen. Dit kan je laten doen in Den Haag bij het ‘Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom’ (BOIP). Een modelregistratie bij het BOIP geldt voor vijf jaar. Je hebt vijf keer de mogelijkheid om je registratie te verlengen, waardoor je maximale beschermingsduur bij de BOIP vijfentwintig jaar is. Nadat je registratie is afgerond, ontvang je een registratiecertificaat. Hiermee kun je bewijzen dat alleen jij het model mag gebruiken.

  • Modelbescherming binnen de Europese Unie 

Als je bedrijf niet alleen in Nederland actief is, maar ook in andere landen binnen de Europese Unie (EU), dan is het aan te raden jouw modellen te laten registeren bij de EU. Het voordeel ten opzichte van het Benelux model is dat je direct in alle EU landen bescherming geniet. We raden aan om direct een aanvraag in te dienen bij de EU als je nu alleen in Nederland actief bent, maar van plan bent om op termijn uit te gaan breiden naar het buitenland. Je modelregistratie voor de EU kan worden geregeld bij het ‘European Union Intellectual Property Office’ (EUIPO). De maximale beschermingsduur is hier eveneens vijfentwintig jaar. Ook hier krijg je na de afronding van het proces een registratiecertificaat.

  • EU-modelbescherming zonder registratie

Modellen kunnen ook worden beschermd zonder registratie. Nadat je je ontwerp openbaar hebt gemaakt, rust er namelijk automatisch een EU-modelbescherming op voor maximaal drie jaar. Dit wordt een ‘ongeregistreerd EU-model’ genoemd. Het nadeel van een ongeregistreerd EU-model is dat je alleen exacte kopieën van jouw ontwerp kunt verbieden. Ontwerpen van anderen die er heel erg op lijken en grotendeels gekopieerd zijn, vallen hier dus niet onder. Verder is de bescherming beperkt, omdat je geen registratiecertificaat hebt. Je kunt dus veel lastiger bewijzen dat jij de modelrechten hebt.

Lamp

Hier moet je model aan voldoen

Het is ontzettend belangrijk om te voldoen aan de vereisten voor modelregistratie. De BOIP en de EUIPO controleren namelijk niet of jouw model hieraan voldoet. Je krijgt dus sowieso een registratiecertificaat als je registratiekosten maar betaalt. Dit lijkt weliswaar fijn, maar als je concurrent protest aantekent en gelijk krijgt, dan is je hele modelregistratie niks meer waard en vervalt je bescherming. Niet ideaal dus!

Er zijn twee voorwaarden voor een geldige modelregistratie:

  • Nieuwheid: dit houdt in dat er geen ‘identiek model’ bestaat. Modellen worden als identiek beschouwd als ze helemaal hetzelfde zijn of er alleen enkele verschillen zijn in de details. Verder moet je zo snel mogelijk na de openbaarmaking een modelaanvraag indienen. Als je langer dan één jaar wacht, is je ontwerp namelijk niet meer nieuw. Je kunt dan geen aanvraag meer indienen.
  • Eigen karakter: dit houdt in dat de ‘algemene indruk’ moet verschillen van eerdere, vergelijkbare modellen. Het mag dus niet heel erg vergelijkbaar zijn met andere modellen.

De registratieprocedure 

Je kunt de aanvraag online invullen en het geld overmaken, waarna de BOIP of de EUIPO je een registratiecertificaat geeft. Hier heb je alleen wel te maken met een valkuil. Beide instanties controleren namelijk niet of je wel voldoet aan de voorwaarden. Hierdoor gaat het vaak mis en zijn de modellen van bedrijven in praktijk helemaal niet beschermd. Dit kan je echter makkelijk voorkomen door een specialist in te schakelen!

Wat kan Firm24 voor jou betekenen? 

Wil je graag een registratiecertificaat ontvangen die jouw modellen daadwerkelijk goed beschermt tegen namaak, misbruik en gebruik door anderen? Dan kan Firm24 je heel goed helpen. Voor een scherpe prijs bieden wij een intakegesprek aan met een van onze specialisten. Verder zullen wij op basis van de door jou verstrekte informatie een offerte op maat opstellen, met daarin alle benodigde informatie. Klik hier om contact met ons op te nemen!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24