Kennisbank

Wat zijn de nadelen van een BV?

Het kiezen van een rechtsvorm is en blijft een lastige keuze voor jou als ondernemer. Wat past het best bij je? Een holding, een eenmanszaak, een BV? We hebben een overzicht gemaakt van alle voordelen van een BV en nadelen. Hieronder onze nadelen van de BV.

Nadeel 1: Geen zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB winstvrijstelling

Eén van de grootste nadelen van de BV ten opzichte van de eenmanszaak zijn het gemis van enkele belastingvoordelen. Een eenmanszaak kan namelijk beroep doen op de zelfstandigenaftrek (€ 6.670 in 2021), startersaftrek (€ 2.123) en MKB-winstvrijstelling (14% van de winst verminderd met de ondernemingsaftrek). Door al deze aftrekposten hoef je relatief weinig belasting te betalen bij een lage winst. Het kan dus vanuit een fiscaal oogpunt verstandiger zijn om te kiezen voor een eenmanszaak of VoF als de verwachte winst onder de € 75.000 ligt.

Veel ondernemers kiezen, ondanks deze nadelen, toch voor een BV. Dit is met name omdat ze de persoonlijke aansprakelijkheid zwaarder vinden wegen dan de fiscale cadeautjes die je bij een eenmanszaak krijgt. Als eigenaar van een eenmanszaak ben je namelijk voor 100% privé aansprakelijk voor de schulden van je onderneming. Elke schuldeiser kan deze schulden op jou en je partner (bij gemeenschap van goederen) verhalen. Als je niet wilt dat jouw perfecte gezinswoning of zorgvuldig opgebouwde spaarrekening risico lopen, kies dan voor de BV als ondernemingsvorm. Niet zeker welke rechtsvorm je nodig hebt? Test het hier!

Nadeel 2: Notariële kosten

Een BV heeft meer administratieve verplichtingen dan een eenmanszaak. Zo mag een BV alleen opgericht worden door een notaris. Ook wanneer een extra aandeelhouder gaat deelnemen in de BV zal hier een notaris aan te pas moeten komen. Of als je bijvoorbeeld de naam van je BV wilt wijzigen in de statuten.

Wanneer je rechtstreeks naar een notaris gaat voor de oprichting van jouw BV zal dit tussen de €800 en €1.200 kosten. Bij Firm24 kan dit gelukkig een stuk goedkoper. Binnen 1 week heb je een BV inclusief alle wettelijk verplichte stukken en betaal je gemiddeld 30% minder dan bij de notaris.

Nadeel 3: Administratie

Ook de jaarlijkse accountantskosten zullen voor een BV wat hoger zijn. Iedere onderneming, of het nu een BV, eenmanszaak, VoF of stichting is, heeft de verplichting om een administratie bij te houden. Eens per kwartaal (of maand) moet de BTW-aangifte worden ingediend en jaarlijks een aangifte inkomstenbelasting (bij een eenmanszaak of VoF).

Het verschil in kosten met de BV zit ‘m in de jaarrekening. Een BV is namelijk verplicht eens per jaar een jaarrekening in te sturen naar de KvK. De jaarrekening van een BV moet aan meer wettelijke eisen voldoen dan een jaaroverzicht van de eenmanszaak. Daarom zijn de kosten voor het opstellen hiervan een stukje hoger. Ook moet je aangifte voor de vennootschapsbelasting doen, als je een BV hebt. Gemiddeld mag je ervan uitgaan dat de jaarlijkse boekhoudkosten van een eenmanszaak tussen de €600 – €1.200 liggen, waar een BV al snel op ongeveer € 800 tot €2.000 moet rekenen.

Bij de oprichting een BV is het wel mogelijk om te kiezen voor een verlengd eerste boekjaar. Als je halverwege 2020 een BV opricht, hoef je pas een jaarrekening en aangifte vennootschapsbelasting te doen aan het eind van 2021. De maanden van 2020 tel je op bij het boekjaar van 2021. Zo kun je enigszins besparen op de administratieve kosten!

Nadeel 4: DGA-salaris

Een andere reden waarom veel ondernemers afzien van de BV is door het verplichte DGA-salaris. Wanneer je bestuurder bent én minstens 5 procent van de aandelen van de BV in handen hebt, word je door de Belastingdienst aangemerkt als directeur-grootaandeelhouder. Dit betekent dat je verplicht bent om jaarlijks € 47.000 aan salaris aan jezelf uit te keren.

Deze regel schrikt veel ondernemers af, terwijl dit eigenlijk niet terecht is. In de opstartfase is het goed denkbaar dat je simpelweg de omzet niet hebt om dit bedrag uit te keren. Of dat je elke verdiende cent weer terug investeert in het bedrijf. Wees dan niet bang, het is gewoon mogelijk om hiervoor verlaging aan te vragen bij de Belastingdienst.

Heb je inmiddels ook kennis genomen van de voordelen van de BV en wil je na het lezen van dit artikel toch een BV oprichten? We helpen je graag op weg!

Contract

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd in het oprichten van een BV maar ben je er nog niet helemaal uit? Niet erg! Plan nu gratis een gesprek in met één van onze adviseurs en wij proberen antwoord te geven op al jouw vragen. Plan het adviesgesprek hier in.

Gepubliceerd op 16 maart 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00