Kennisbank

De omzettingstool

Het kan voorkomen dat jouw cliënt op een gegeven moment een eenmanszaak of VOF wil omzetten naar een BV. Het is vaak lastig om in te schatten of dit voor jouw cliënt daadwerkelijk de meest voordelige optie is. Er zijn verschillende manieren om een dergelijke omzetting te realiseren. Vanwege de fiscale gevolgen is het belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Daarom wordt in dit artikel uiteengezet hoe wij hierbij helpen!

Wat houdt de omzetting van een eenmanszaak/VOF naar een BV in?

Op een bepaald punt is het aantrekkelijk om een eenmanszaak of VOF om te zetten naar een BV, vanwege aansprakelijkheid en de mogelijke fiscale voordelen. Je wil natuurlijk wel dat het bedrijf blijft groeien. De drie manieren van omzetting zijn de activa/passiva transactie (voortzetting zonder inbreng), geruisloze inbreng en ruisende inbreng. Lees hier wat deze verschillende methoden precies inhouden. Wat de meest geschikte manier is, hangt af van de specifieke situatie van jouw cliënt. Omdat het erg belangrijk is dat dit op de juiste manier gebeurt, hebben wij hiervoor een tool ontwikkeld die jou verder op weg helpt.

Wat is de omzettingstool?

De omzettingstool biedt een advies op maat voor de situatie van jouw cliënt. Het advies ziet op de beste manier van omzetten. De belangrijkste overwegingen worden hierin aangestipt maar ook de mogelijke gevolgen worden meegenomen. Door een kort vragenformulier in te vullen kan de tool een advies opmaken.

Hoe werkt de omzettingstool?

Door een aantal vragen te beantwoorden, wordt er vanzelf een aanvraagformulier ingevuld op basis van die gegevens. Dit formulier kun je vervolgens gebruiken om de omzetting bij Firm24 aan te vragen. Aan de hand daarvan krijg je vervolgens ook van een van onze juristen een advies over wat de beste manier van omzetten is.

financien

Wat heb je nodig om de omzettingstool te gebruiken?

Een aantal zaken is handig om te bespreken met je cliënt, je hebt namelijk bepaalde gegevens van de onderneming nodig om de vragenlijst in te vullen. Denk bij deze financiële gegevens aan:

  • Oudedagsreserve op de balans
  • Onroerend goed op de balans
  • Werknemers op de loonlijst
  • ‘Niet-tastbare’ activa
  • Investeringsaftrek
  • Hoeveel omzet het bedrijf heeft gemaakt
  • Bijgewerkte boekhouding

Met deze informatie van je cliënt vul je binnen no time de tool in. Heb je interesse in het gebruik van de omzettingstool? Neem dan gerust contact met ons op via de chat rechtsonder of via onze Premium website.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24