Kennisbank

Eenmanszaak opheffen: dit moet je weten!

Het kan zomaar gebeuren dat jij als ondernemer besluit om te stoppen met je eenmanszaak. Misschien maak je geen of minder omzet dan je van tevoren had verwacht of heb jij zin in een andere uitdaging. Wanneer je je eenmanszaak opheft komen hier een aantal belangrijke zaken bij kijken. Wil jij je eenmanszaak opheffen? Wij geven hieronder antwoord op de belangrijkste vragen met betrekking tot het stoppen van je eenmanszaak.

Moet ik mij uitschrijven bij de Kamer van Koophandel?

Op het moment dat je besluit de eenmanszaak te beëindigen, moet je het bedrijf uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je kan de onderneming uitschrijven via de website van de KvK. Hier krijgt de Belastingdienst automatisch bericht van.

Hoe wikkel ik het af bij de Belastingdienst?

Zoals hierboven genoemd, krijg de Belastingdienst automatisch bericht wanneer je de eenmanszaak uitschrijft bij de KvK. Je ontvangt daarna van de Belastingdienst een definitieve bevestiging en een brief waarin staat wat er moet gebeuren voor de afhandeling en wat eventuele financiële gevolgen zijn. Mocht je dit niet hebben ontvangen dan is het belangrijk dat je alsnog zelf aan de Belastingdienst doorgeeft dat je eenmanszaak stopt.

Wanneer je de eenmanszaak stopt moet je fiscaal afrekenen bij de Belastingdienst, maar ook bij het overnemen van de eenmanszaak door een ander of wanneer de rechtsvorm verandert (je gaat van eenmanszaak naar bv). Dit doe je door de stakingswinst te berekenen. Dit is het verschil tussen de boekwaarde van de eenmanszaak en de werkelijke waarde. Dat betekent dat er bijvoorbeeld ook afgerekend moet worden over de goodwill. Het is lastig te berekenen dus het advies is om hier een specialist voor in te schakelen. Verder moet je zorgen dat de administratie wordt gesloten en dat je deze nog zeven jaar bewaard. Ook moet je een slotaangifte voor de omzetbelasting (btw) doen, met andere woorden betekent dit dus een laatste btw aangifte. Alle voorraden en bedrijfsmiddelen gaan over naar het privévermogen. Dat betekent dat er wel btw over betaald moet worden, als je de btw afgetrokken had bij de aanschaf van de goederen.

Waar moet ik verder rekening mee houden?

Verzekeringen, abonnementen, contracten, vergunning et cetera moeten allemaal opgezegd worden. Als je een domeinnaam hebt kun je deze ook opzeggen. Aansprakelijkheid verdwijnt niet, openstaande facturen moeten nog steeds afbetaald worden en je moet ook gewoon alle openstaande schulden afbetalen. Als je personeel in je eenmanszaak hebt, heb je een ontslagvergunning nodig. Personeel ontslaan kan namelijk enkel met een vergunning.

Als je de eenmanszaak stopt moet je deze dus uitschrijven bij de KvK en moet er afgerekend worden bij de Belastingdienst. Het is aan te raden voor dit laatste hulp in te schakelen.

Een kort en bondig stappenplan

Stap 1: HOE ZIT HET MET HET GELD?

De eerste stap is om te kijken hoe het met de geldzaken van het bedrijf zit. Zoals eerder gezegd moeten schulden worden afbetaald en ook moeten leningen en verzekeringen worden opgezegd en moeten voorraden worden afgehandeld. Check in deze fase ook je aansprakelijkheid.

STAP 2: EEN UITKERING?

In sommige gevallen is het mogelijk om een uitkering aan te vragen. Wanneer je voor 1960 geboren bent kan het zomaar zijn dat je via het Besluit bijstandverlening zelfstandigen een uitkering kan aanvragen en wanneer je boven de 55 jaar bent maar voor de AOW-leeftijd zit kom je wellicht in aanmerking voor de Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen. Let wel op, want bij allebei de uitkeringen komen een aantal voorwaarden kijken. Check deze voorwaarden daarom goed.

STAP 3: PERSONEEL EN KLANTEN

Het is noodzakelijk om je personeel en de klanten op tijd op de hoogte te stellen van de opheffing. Ook is het belangrijk om een ontslagvergunning te hebben wanneer je je personeel wilt ontslaan. In een zogenaamd sociaal plan kan je als werkgever afspraken vastleggen omtrent het ontslag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een transitievergoeding.

Stap 4: UITSCHRIJVEN BIJ DE KVK

Na bovenstaande stappen is het tijd om je eenmanszaak uit te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Stap 5: AFREKENEN MET DE BELASTINGDIENST

Zoals we eerder al beschreven, geeft de KvK een seintje aan de Belastingdienst over het stoppen van jouw onderneming. Vaak moet er dan nog een laatste btw aangifte worden gedaan en ook een laatste aangifte inkomstenbelasting.

Stap 6: VERGEET DE ADMINISTRATIE NIET

Is alles helemaal afgerond? Dan zit het er bijna helemaal op, maar nog niet helemaal. Het is namelijk noodzakelijk om de administratie nog minimaal zeven jaar te bewaren en soms zelf tien jaar, afhankelijk van het soort gegevens.

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 5 maart 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24