Kennisbank

Oudedagsreserve, hoe werkt het en is het iets voor jou?

Als werknemer bouw je in de meeste gevallen automatisch pensioen op. Maar voor jou als ondernemer is dit niet het geval. Je bent zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van een aanvullend pensioen naast je AOW. Daarvoor zou je gebruik kunnen maken van de (fiscale) oudedagsreserve. Dit is helaas niet zo eenvoudig als via een werkgever, daarom leggen wij je er in dit artikel alles over uit!

Wat is de oudedagsreserve?

De (fiscale) oudedagsreserve is een regeling voor zelfstandigen om geld opzij te zetten voor het moment dat je met pensioen gaat. Je mag bij de belastingaangifte een percentage van de winst van je onderneming nemen om voor je pensioen te reserveren. Over dit percentage hoef je op dat moment nog geen belasting te betalen.

fiancien

Kan jij als ondernemen gebruik maken van het oudedagsreserve?

Om gebruik te maken van de oudedagsreserve zijn er wel een aantal voorwaarden. De eerste is dat je ondernemer moet zijn voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst bepaalt of dit het geval is. Zij letten hierbij onder meer op de volgende zaken:

  • Hoeveel winst maak je?
  • Loop je ondernemingsrisico?
  • Bezit je over genoeg kapitaal?
  • Hoeveel tijd steek je in je onderneming?
  • Sta je zelf garant voor de schulden?

Om te bepalen of je een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting kan je een check doen op deze site. Daarnaast moet je ook voldoen aan het urencriterium. Hieraan voldoe je als je in een kalenderjaar minimaal 1225 uur hebt gewerkt voor je onderneming. Verder mag je ook de AOW-leeftijd nog niet behaald hebben. In 2022 is deze leeftijd gesteld op 66 jaar en 7 maanden. Als laatste moet je beschikken over voldoende ondernemingsvermogen (de waarde van je onderneming). De fiscale oudedagsreserve mag namelijk nooit boven het ondernemingsvermogen uit komen. Voldoe je aan deze 4 vereisten, dan mag je gebruikmaken van de fiscale oudedagsreserve!

Maar hoe werkt het oudedagsreserve dan precies?

Als jij als ondernemer winst maakt in een boekjaar zal je daarover belasting moeten betalen. Je mag via de oudedagsreserve een percentage van deze winst reserveren voor als je met pensioen gaat. In 2022 is dit percentage gesteld op 9,44% met een maximum van € 9632,-. Dit bedrag wordt dan toegevoegd aan de oudedagsreserve in plaats van aan de winst. Hierover hoef je op dat moment dus nog geen inkomstenbelasting te betalen. Dit geld kun je daarna opnieuw investeren dan wel opzij zetten via banksparen of een lijfrente bij een verzekeraar. Deze opties worden verder in dit artikel besproken.

Moet ik het geld ook echt opzijzetten?

Nee, voor de oudedagsreserve reserveer je alleen geld. Dit is niet hetzelfde als het geld ook echt opzijzetten, je kan het namelijk nog steeds gewoon uitgeven. Wel kan het gereserveerde bedrag op de balans van jouw onderneming erg hoog worden en moet je er op een later moment altijd nog gewoon inkomstenbelasting over betalen. Het is immers alleen een uitstel van belastingbetaling. Het kan dus handig zijn om geld opzij te zetten om geen grote belastingschuld op te bouwen. Soms doet een ondernemer dit pas bij de staking van de onderneming omdat er verwacht wordt dat de verkoop van de onderneming genoeg geld zal opleveren. Dan kan je op het moment zelf het geld opnieuw investeren.

Manier 1 om geld opzij te zetten: lijfrenteverzekering

Als je een lijfrenteverzekering hebt aangeschaft zal je vanaf een bepaald moment periodiek geld uitgekeerd krijgen. Dit is vaak vanaf het moment dat je met pensioen gaat. Door je oudedagsreserve uit te geven aan een lijfrenteverzekering kan je dus een aanvullend pensioen opbouwen. Door deze aankoop zal de gereserveerde oudedagsreserve afnemen, wat opgeteld zal worden bij het belastbare inkomen in dat boekjaar. Daartegenover staat wel dat je de premies die betaald zijn aan de lijfrenteverzekering weer kan aftrekken van de winst. Hierdoor kom je nog steeds uit op een netto nul inkomstenbelasting. Pas op het moment dat de lijfrenteverzekering gaat uitkeren betaal je de inkomstenbelasting.

Manier 2 om geld opzij te zetten: via banksparen

Daarnaast kan je ervoor kiezen om het geld opzij te zetten via banksparen. Je oudedagsreserve wordt dan omgezet naar een spaarrekening van een bank. Ook deze omzetting vindt fiscaal neutraal plaats: pas op het moment dat het geld op de spaarrekening wordt uitgekeerd betaal je er inkomstenbelasting over. Het geld op de bankspaarrekening wordt vanaf een vooraf bepaald moment, meestal de AOW-leeftijd, uitgekeerd. De uitkering vindt dan plaats binnen een van te voren afgesproken termijn, meestal minimaal 20 jaar.

geld

Wat is het verschil tussen een lijfrenteverzekering en banksparen?

Er is één groot verschil tussen lijfrenteverzekering en banksparen. Dit verschil kan later leiden tot grote gevolgen. Als je geld opzijzet via lijfrente zal je geld uitgekeerd krijgen tot het moment dat je komt te overlijden. Een bankspaarrekening wordt uitgekeerd in een vooraf afgesproken termijn. Vooral bij vroegtijdig overlijden maakt dit een groot verschil. Bepalen wat voor jou het voordeligst is kan lastig zijn. Firm24 staat daarom altijd voor je klaar om hier advies over te geven. Neem contact op of klik op de chat rechtsonder om jouw vraag te stellen!

Andere manieren om voor je pensioen te sparen

Naast het aankopen van lijfrenteverzekeringen en banksparen zijn er nog vele andere manieren om voor je pensioen te sparen. Denk hierbij aan in privé sparen of een speciale pensioen-BV oprichten. Alle manieren hebben zo hun voor- en nadelen. 

Wat gebeurt er met de oudedagsreserve als je je onderneming stopzet?

Als je jouw onderneming staakt wordt de overgebleven oudedagsreserve opgeheven. Dit wordt vervolgens opgeteld bij de belastbare winst in dat boekjaar waardoor je er dus inkomstenbelasting over zal moeten betalen. Wel is het zo dat de oudedagsreserve nooit hoger mag zijn dan het ondernemingsvermogen. Op het moment dat je de onderneming stopzet zal je dus, als het goed is, de oudedagsreserve kunnen afbetalen met het ondernemingsvermogen.

documenten

Wat gebeurt er met de oudedagsreserve als ik kom te overlijden?

Als je komt te overlijden zal dit worden gezien als het stoppen met de onderneming. Er zal dan dus belasting over de oudedagsreserve betaald moeten worden, zoals hier boven beschreven. Wel kan je partner de onderneming voortzetten en de oudedagsreserve overnemen. Hiervoor moet dan een verzoek ingediend worden bij de belastingaangifte.

Conclusie

De oudedagsreserve is dus een handige regeling om belastinguitstel te krijgen. Wel is het gecompliceerd en kan het, als het verkeerd gebruikt wordt, voor grote belastingschulden zorgen. Het is daarom belangrijk om er goed over geïnformeerd te worden. Bij Firm24 kan je altijd terecht voor advies. Klik hier om contact op te nemen!

Gepubliceerd op 18 januari 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24