Kennisbank

Oudedagsvoorziening - pensioen opbouwen als DGA

Tijd besteden aan leuke dingen zoals fietsen met je partner, je favoriete hobby’s of aan reizen. Allemaal dingen die we graag willen doen als we met pensioen zijn. Maar hiervoor moet wel betaald worden. Met uitsluitend een AOW red je het vaak niet om alles te doen wat je hartje begeert. Daarom is het van groots belang om al vroeg te beginnen met het opbouwen van een aanvullend pensioen. Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) kan dit bijvoorbeeld door middel van de oudedagsvoorziening. In dit artikel lees je precies hoe dat in z’n werking gaat!

Wat is pensioen in eigen beheer?

Om te begrijpen hoe de oudedagsvoorziening tot stand is gekomen is het belangrijk om eerst het pensioen in eigen beheer te begrijpen. Pensioen in eigen beheer is pensioen dat je zelf in de BV waarvan je DGA bent hebt opgebouwd. Je sluit dan een overeenkomst met je BV dat je vanaf een bepaald moment (meestal de AOW-leeftijd) je pensioen uitgekeerd zal gaan krijgen.

Echter, het opbouwen van pensioen in je eigen BV als DGA is sinds 2017 verboden geworden. Het leverde namelijk te veel problemen op doordat je pensioen zowel een commerciële als fiscale waarde heeft. De commerciële waarde kon soms tot wel 2 à 3 keer zo hoog zijn als de fiscale waarde. Hierdoor ontstonden fiscale problemen en problemen bij de verdeling van het kapitaal na een echtscheiding. Om deze reden heeft de wetgever uiteindelijk besloten om deze manier voor het opbouwen van een aanvullend pensioen volledig te schrappen.

Wat kan je doen met al opgebouwd pensioen in eigen beheer?

Tot en met 2019 bestond er nog wel de mogelijkheid om dit pensioen in eigen beheer af te kopen met belastingvoordeel of om te zetten in een oudedagsvoorziening. Dat kan nu dus niet meer! Heb jij nog wel een pensioen in eigen beheer openstaan? Dan heb je nu nog 2 opties over. De eerste optie is om het pensioen in eigen beheer gewoon in stand te houden. Dit pensioen mag je dan niet meer verder opbouwen. De tweede optie is om het pensioen in eigen beheer tegen commerciële waarde extern onder te laten brengen. De commerciële waarde van het pensioen is de echte waarde ervan, deze is soms wel twee tot drie keer zo hoog als de fiscale waarde. Dit moet dan wel bij een gepermitteerde pensioenuitvoerder.

Wat is de oudedagsvoorziening?

Tot en met 2019 hadden ondernemers dus de mogelijkheid om hun pensioen in eigen beheer fiscaal neutraal om te zetten in de oudedagsvoorziening. Als je dit hebt gedaan heb je nog steeds een pensioenvoorziening op de balans van je BV staan. Deze pensioenvoorziening is dan wel gebonden aan andere regels dan voorheen. De belangrijkste regel is dat er jaarlijks rentebijschrijving plaatsvindt. Dit percentage is gebaseerd op het zogenoemde u-rendement van het voorgaande jaar. Dit is het rendement dat over de staatsobligaties geheven wordt. Dit is sinds 2019 een negatief percentage. De oudedagsvoorziening neemt daardoor dus af, waardoor de winst op de balans toeneemt. Voor sommige mensen is dit voordelig, omdat je wel toegang blijft houden tot het kapitaal.

geld

Hoe keer je de oudedagsvoorziening uit?

De uitkering van de oudedagsvoorziening als pensioen is gebonden aan een aantal strenge regels. Zo moet de uitkering maximaal 2 maanden na het bereiken van de AOW-leeftijd in zijn gegaan. De uitkering mag wel eerder ingaan, maar niet langer dan 5 jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd. Ook moet de oudedagsvoorziening in 20 jaarlijkse termijnen uitgekeerd worden. Het eerste jaar krijg je dus 1/20e deel uitgekeerd, het tweede jaar 1/19e, het derde jaar 1/18e, enzovoort. De oudedagsvoorziening mag 5 jaar na het ingaan van de AOW-leeftijd ook niet meer afgestort worden. Als de oudedagsvoorziening dan dus nog niet is afgestort zit je nog voor minimaal 15 jaar aan je BV vast. Om dit te voorkomen kun je kiezen om de oudedagsvoorziening af te storten in één van de andere opties zoals een lijfrenteproduct of banksparen. Maar wat houdt dat dat in?

Manier 1 om geld opzij te zetten: lijf renteproduct

In plaats van te kiezen voor een oudedagsvoorziening kan je ook kiezen voor een lijfrenteproduct. Dan stort je het kapitaal van de oudedagsvoorziening af in een lijfrenteproduct bij een bank of verzekeraar en zullen deze dit bedrag voor je beleggen. Dit kan zorgen voor een hoger rendement, maar je bent het kapitaal dan zelf wel kwijt. Na het bereiken van een bepaalde leeftijd zal de gekozen bank of verzekeraar periodiek geld aan jou uit gaan keren. Dit is vaak maandelijks vanaf de leeftijd dat je met pensioen gaat.

Manier 2 om geld opzij te zetten: banksparen

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de oudedagsvoorziening af te storten naar banksparen. Je opent dan een rekening bij een bank met het kapitaal erin. Je spreekt met de bank een bepaalde termijn af (meestal minimaal 20 jaar) waarin het kapitaal periodiek zal worden uitgekeerd. Het verschil met het lijfrenteproduct is dat de uitkering van banksparen in een vooraf afgesproken termijn zal gebeuren, terwijl het uitkeren van een lijfrenteproduct zal doorgaan totdat je komt te overlijden. Het verschilt per persoon wat voordeliger is. Als je hier advies bij nodig hebt kan je altijd contact met ons opnemen!

oudedagsvoorziening

Andere manieren om te sparen voor je pensioen

Naast het aankopen van lijfrenteverzekeringen of banksparen zijn er nog vele andere manieren om voor je pensioen te sparen. Alle manieren hebben zo hun voor- en nadelen. Onze fiscalist heeft dit voor jou op een rijtje gezet.

Wat gebeurt er met de oudedagsvoorziening als de DGA overlijdt?

Als de DGA overlijdt gedurende de uitkering van de oudedagsvoorziening zal de uitkering overgaan op zijn erfgenamen. Als de DGA overlijdt voordat het uitkeren is begonnen moet deze uitkering binnen 12 maanden na het overlijden beginnen aan zijn erfgenamen. Gedurende die 12 maanden kunnen de erfgenamen er ook nog voor kiezen om het kapitaal af te storten in één van de hierboven genoemde andere opties.

handshake

Advies op maat bij Firm24

Een goed plan voor als je met pensioen gaat is altijd belangrijk. Je wilt immers niet net boven de armoedegrens leven als je met pensioen gaat! Daarom is het soms handig om advies te krijgen van een deskundige. Hier kunnen wij jou bij Firm24 mee helpen. Een adviesgesprek kan je vaak al erg ver helpen. Daarna kunnen we, als dat nodig blijkt, ook een volledig projectplan met jou opstellen zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24