Kennisbank

Hoe werkt het met pensioen in de eenmanszaak?

Wanneer je voor een werkgever werkt, ‘spaar’ je via je inkomen iedere maand voor je pensioen, wat je ontvangt naast het AOW. Als ondernemer is dit niet zo, je moet dan zelf zorgen dat je voldoende geld opzij zet om later jezelf pensioen uit te kunnen betalen. Hoe dit precies werkt, leggen we hieronder uit.

Hoe kan ik met een eenmanszaak sparen voor mijn pensioen?

Ondernemers bouwen niet standaard een pensioen op. Je moet dit dus zelf regelen. Er zijn een aantal mogelijkheden:

1. Sparen

Uiteraard kun je simpelweg iedere maand of ieder jaar een bedrag opzij zetten om zo je pensioen te bekostigen. Dit is de minst risicovolle manier om als eigenaar van een eenmanszaak pensioen te genereren.

2. Opbouwen van bedrijfswaarde

Door het opbouwen van bedrijfswaarde kan bij de overname veel geld vrijkomen, wat je kunt gebruiken voor je pensioen. Het risico daarvan is wel dat het bedrijf ten tijde van overname minder waard blijkt te zijn dan je gehoopt had.

3. Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Een optie met meer zekerheid is het fiscale oudedagsreserve (FOR). Hierbij kan er van de winst een gedeelte worden gereserveerd om het pensioen van te betalen. Middels het oudedagsreserve hoeft er tijdelijk geen belasting te worden betaald over een gedeelte van het inkomen. Dit inkomen kun je reserveren voor een bepaalde leeftijd wanneer je wil stoppen met werken, of wanneer de onderneming wordt gestaakt. Let wel: er bestaat een jaarlijks maximum voor het FOR. Meer informatie over het oudedagsreserve en het jaarlijkse maximum vindt u hier.

4. Pensioenbeleggen

Je kunt proberen via beleggen een hoger rendement te halen op de beurs. Hierbij bestaan natuurlijk wel risico’s: de aandelen kunnen minder waard worden, waardoor je je pensioenreserve verliest.

5. Pensioen verzekeren

Een laatste optie is het verzekeren van het pensioen, door middel van een lijfrenteverzekering of een levensverzekering. Deze hebben fiscale voordelen en kunnen een redelijke aanvulling op het pensioen vormen.

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen staat de ondernemer met een eenmanszaak niet met lege handen wanneer hij zijn pensioenleeftijd bereikt. Sommige opties bieden echter meer zekerheid dan anderen. Wilt u hierover meer advies? Neem dan contact op met bookkeeping@firm24.com.

geld

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 7 mei 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24