Kennisbank

Pensioen: je beste vriend of grootste vijand?

Een mooie reis maken, lekker fietsen door de natuur of toch vrijwilligerswerk? Misschien liggen jouw plannen al wel klaar voor als jij straks je pensioenleeftijd hebt bereikt. Het pensioen wordt vaak gezien als een soort finishlijn waar je naartoe werkt. Toch is het voor de een zijn beste vriend en voor de ander zijn grootste vijand. Hoe je er ook over denkt, het is belangrijk dat je met een gerust hart je pensioen in kan gaan. Zeker als ondernemer komt dit niet zomaar aanwaaien en is het belangrijk om je zaken goed op orde te hebben. Niet alleen voor jezelf, ook voor je werknemers is het opbouwen van pensioen een belangrijk punt van aandacht.

Waar denk jij aan als je het woord pensioen hoort?

Waarschijnlijk denk je aan het stoppen met werken, het hebben van veel vrije tijd en het doen van leuke dingen. En dat klopt voor een groot deel ook! Wanneer je met pensioen gaat, stop je namelijk met werken. In Nederland heeft iedereen, die de zogenaamde AOW-leeftijd bereikt, recht op pensioen. Je krijgt dan geen salaris meer van een werkgever, of van je bedrijf wanneer je ondernemer bent, maar je krijgt een basis ‘pensioeninkomen’ van de overheid. Toch zijn er nog een aantal andere zaken waaraan je hoort te denken wanneer je het woord pensioen hoort. Denk bijvoorbeeld aan een pensioenregeling voor je werknemers. Bovendien is dat basispensioen vaak niet heel veel, dus er is maar een optie: zelf opbouwen maar!

Klok

Meer dan de basis…

Ook als ondernemer heb je gelukkig recht op het basispensioen van de overheid. Maar, deze basis is helaas niet zo veel. Daarom is het belangrijk om een aanvullende pensionering op te bouwen. Waar werknemers in loondienst dit vaak doen via hun werkgever, is dat voor jou als ondernemer niet mogelijk. Het is dus helemaal aan jou zelf om dit aanvullend pensioen te regelen. Er zijn gelukkig verschillende mogelijkheden om zelf te sparen voor je oude dag. In deze blog lees je uitgebreid de mogelijkheden, maar we sommen ze hier ook nog even kort voor je op!

Zelf sparen

Misschien wel de meest voor de hand liggende optie om zelf een pensionering op te bouwen als ondernemer is banksparen. Het woord zegt het eigenlijk al: je spaart een bedrag op de bank door iedere maand een bepaald bedrag in te leggen. Omdat je dit bedrag gewoon van je inkomen mag aftrekken, betaal je ook nog eens minder belasting.

De fiscale oudedagsreserve (FOR)

De fiscale oudedagsreserve is een deel van de winst die je (belastingvrij) opzij zet voor je pensionering. Een groot nadeel: vanaf 2023 mag je deze oudedagsreserve niet meer opbouwen. Maar, heb jij al een oudedagsreserve opgebouwd? Dan mag je dit bedrag nog wel gebruiken voor je pensioen en afstorten op een bankrekening of gebruiken om te beleggen. 

Een pensioenverzekering of lijfrentepremie

Als DGA of eenmanszaak is het mogelijk om bij een speciale pensioenverzekeraar een potje te openen en pensioen op te bouwen. Dit gaat via premies die je jaarlijks betaalt, waar je uiteindelijk een pensioen voor koopt tot aan je overlijden. Een soortgelijke mogelijkheid is de lijfrentepremie waarbij je iedere maand of ieder jaar een bedrag betaalt aan de lijfrente aanbieder. 

Stakingswinst

Wanneer je jouw bedrijf verkoopt, dan is je bedrijf waarschijnlijk meer waard dan het fiscaal, oftewel op papier, waard is. Dit bedrag, wat je meer ontvangt, noem je de stakingswinst. Het is mogelijk om deze stakingswinst opzij te zetten en te gebruiken als pensioen. Let wel op dat je over de stakingswinst wel belasting moet betalen wanneer je dit laat uitkeren.

Pensioenbeleggen

Deze regeling is perfect wanneer jij pensioen wil opbouwen als eenmanszaak. Onder pensioenbeleggen probeer je te sparen via beleggingen op de beurs. Je belegt en hoopt op een hoger rendement om zo te kunnen opbouwen. Meer weten over het pensioen met een eenmanszaak? Lees meer via deze link!

Pensioen regelen voor mijn werknemers, wel of niet?

De werknemers binnen jouw onderneming krijgen net als jij vanaf een bepaalde leeftijd AOW. Veel werkgevers kiezen ervoor om een aanvullend pensioen te regelen voor hun personeel met een speciale pensioenregeling. Met een goede pensioenregeling word jij erg aantrekkelijk voor goede werknemers om bij jou te komen werken en om ook bij jouw bedrijf te blijven hangen. Daarentegen kost een pensioenregeling ook weer tijd, geld en moeite. Denk dus goed na of jij een pensioenregeling wil voor jouw personeel. Om je een beetje op weg te helpen hebben wij hier alle voor-en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Geld

Regelen maar!

In sommige gevallen is het verplicht om een pensioenregeling te treffen voor je werknemers. Het kan zijn dat er een bedrijfstakpensioenfonds is waar je jouw werknemers moet aanmelden. Dit zijn speciale pensioenfondsen per sector. Is dit er niet en is het misschien niet verplicht, maar wil je wel een pensioenregeling? Dan zijn er gelukkig nog drie andere opties. Zo kan je zelf een ondernemingspensioenfonds oprichten, je aansluiten bij een algemeen pensioenfonds of een pensioenverzekering afsluiten bij een verzekeraar. Bij een pensioenregeling betalen de werknemers bepaalde pensioenpremies en betaal jij als werkgever een pensioenbijdrage. Op deze manier bouw je dus een aanvullend pensioen op voor je werknemers.

Firm24 helpt je!

Er komt dus best wat kijken bij het opbouwen van een pensioen. Bij Firm24 kan je terecht voor hulp rondom jouw pensioen als DGA of om het pensioen van je werknemers te regelen. Wij werken samen met de beste partners die jou kunnen helpen met de geschikte keuze passend bij jouw persoonlijke situatie. Zo zijn verkeerde keuzes en pensioen stress straks verleden tijd!

Gepubliceerd op 5 april 2024
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24