Kennisbank

Hoe werkt het met personeel in de eenmanszaak?

In dit artikel bespreken we hoe je in de eenmanszaak personeel kunt aanstellen. Bij de keuze tussen een eenmanszaak of een BV kan ook het wel of niet aannemen van personeel een rol spelen. Het grootste verschil met de BV is dat de eenmanszaak een rechtsvorm is zonder rechtspersoonlijkheid. Dit houdt in dat de eenmanszaak niet als zodanig verbintenissen, zoals arbeidsovereenkomsten, kan aangaan. Hoe dit precies werkt, leggen we hieronder uit.

Kan een eenmanszaak personeel aannemen?

Een eenmanszaak is een onderneming die door één persoon wordt gedreven. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, kan een eenmanszaak ook onbeperkt werknemers aannemen. De term eenmanszaak verwijst naar de rechtsvorm, en niet naar het aantal mensen dat werkzaam is.

Wie is aansprakelijk voor de uitbetaling van het loon?

Omdat de eenmanszaak geen rechtspersoonlijkheid heeft, handel jij als natuurlijk persoon. Dat betekent dus dat jij de arbeidsovereenkomst aangaat met het personeel, niet de eenmanszaak als zodanig. Je bent dus persoonlijk aansprakelijk voor de alle contractuele verplichtingen, dus ook het loon van je werknemers. Daarnaast heb je ook de aansprakelijkheid jegens de belastingdienst voor de betaling van de loonheffingen. Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van deze risico’s wanneer je besluit om personeel aan te nemen in de eenmanszaak.

geld

Werkgeversaansprakelijkheid

Bij het aannemen van personeel komt een risico kijken waar veel mensen niet bij stil staan, de werkgeversaansprakelijkheid o.g.v. art. 7:658 BW. Op grond van dit artikel ben je als werkgever aansprakelijk als een werknemer onder werktijd letsel oploopt. Gelukkig zijn er een hoop verzekeraars die werkgeversaansprakelijkheidsverzekeringen aanbieden.

Wat zijn de kosten van het aannemen van personeel?

Je betaalt niet alleen het maandelijkse bruto loon van je nieuwe personeelslid, maar moet ook met andere kosten rekening houden. Kostenposten waar je verder nog rekening mee moet houden bij het aannemen van personeel bij een eenmanszaak, zijn de volgende:

  • Vakantiegeld;
  • De dertiende maand;
  • Ziektekosten;
  • Pensioenfonds;
  • Reiskosten;
  • Eventuele scholing.

Welke risico’s bestaan er?

Als werkgever in de eenmanszaak heb je dezelfde verplichtingen als andere werkgevers, waardoor er ook de nodige risico’s bestaan. Naast de verplichting om het loon uit te betalen en de loonheffingen af te dragen aan de belastingdienst, moet je ook zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Het is daarom aan te raden om de nodige personeelsverzekeringen af te sluiten. Zo beperk je het risico op hoge kosten bij eventueel verzuim van personeel. Bekijk hier welke contracten Firm24 allemaal aanbiedt om je hiervoor te beschermen als ondernemer.

Wat voor arbeidsovereenkomsten moet ik sluiten?

Je kunt zowel vast- als flexibel personeel aannemen. Om in de eerste fase de nodige risico’s te voorkomen, kan het verstandig zijn om voor flexibel personeel te kiezen. Dit brengt namelijk minimale loonbetalingsverplichtingen met zich mee.

contract

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24