Kennisbank

Alles over de Quick scan voor bestuurdersaansprakelijkheid

Ondernemen kan een fantastisch vak zijn, maar brengt ook risico’s met zich mee. Mooie pieken kunnen worden afgewisseld met wrange dalen. Het is belangrijk om je te realiseren dat niet alleen je onderneming, maar ook jij in sommige gevallen aansprakelijk kunt worden gesteld door schuldeisers. Als je onderneming in financieel zwaar weer verkeert, dan gelden er soms andere regels voor jou als bestuurder. Het kan vervelende gevolgen hebben als je hier niet van op de hoogte bent. Daarom kan een quick scan uitkomst bieden. Zo krijg je meer duidelijk en zekerheid over wat je allemaal wel en niet mag doen. Lees hieronder alles over de quick scan voor bestuurdersaansprakelijkheid!

Wanneer gebruik je een quick scan? 

Tijdens de quick scan wordt, bij een naderend faillissement, grondig onderzoek gedaan naar de risico’s op bestuurdersaansprakelijkheid. Bij onbehoorlijk bestuur (wanbeleid) kan de curator jou namelijk persoonlijk aansprakelijk stellen voor de schulden van je bedrijf. Dit kan zich al sneller voordoen dan je denkt, omdat in de periode voorafgaand aan een faillissement andere regels gelden voor jou als bestuurder waarvan je mogelijk niet op de hoogte bent.

Je gebruikt een quick scan dus voornamelijk in de periode voordat je bedrijf mogelijk failliet gaat. De bedoeling ervan is om meer duidelijkheid te verschaffen over de regels die van toepassing zijn. Hierdoor weet je welke handelingen je onder bepaalde omstandigheden juist wel of juist niet mag verrichten. Verder krijg je als ondernemer een duidelijk advies over de maatregelen die je kunt gaan nemen. 

Grondig onderzoek door de curator 

Als je bedrijf failliet is gegaan, dan zal de curator onderzoek gaan doen naar het faillissement. Dit houdt in dat hij of zij gaat kijken hoe je bedrijf failliet is gegaan, of er sprake was van onbehoorlijk bestuur of dat je ‘paulianeus’ hebt gehandeld. Dit betekent dat je onterecht bepaalde schuldeisers voorrang geeft bij het afbetalen van je schulden. Als je bedrijf in financieel zwaar weer verkeert, dan doe je er natuurlijk alles aan om een faillissement af te wenden. Je mag hierbij echter niet bepaalde schuldeisers bevoordelen. Denk hierbij aan de bank, zustervennootschappen of misschien wel familie en vrienden. Dit komt omdat meestal alle schuldeisers gelijk zijn en de opbrengst dus evenredig moet worden verdeeld over alle schuldeisers.

Een checklist

De vereisten van onbehoorlijk bestuur 

  • De curator kan jou en de rest van het bestuur verantwoordelijk houden voor de schulden als er sprake is van onbehoorlijk bestuur in de drie jaren voorafgaand aan het faillissement. Bovendien moet het onbehoorlijke bestuur een belangrijke oorzaak zijn van het faillissement. 
  • Onbehoorlijk bestuur houdt in dat je als bestuurder onverantwoordelijk en roekeloos hebt gehandeld, terwijl je wist dat schuldeisers daardoor benadeeld konden worden. Je voldoet pas aan dit vereiste als geen enkel ander ‘redelijke denkend’ bestuurder zich onder dezelfde omstandigheden op dezelfde manier zou hebben gedragen. 
  • Verder ben je als bestuurder verplicht om de gedegen boekhouding te voeren, je jaarrekeningen op tijd in te publiceren en geen paulianeuze handelingen te vertonen. Als je je hier niet aan houdt, is er sprake van wanbeleid en kan je persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. 

Het voordeel van de quick scan voor bestuurdersaansprakelijkheid 

De quick scan zorgt voor een gedetailleerd overzicht met daarin alles waar jij rekening mee moet houden tijdens een naderend faillissement. Niet alleen zal worden nagegaan of er sprake is van onbehoorlijk bestuur, maar ook zullen tips worden gegeven over hoe je bepaalde zaken vanaf dat moment moet aanpakken. Zo is het beter om geen grote transacties meer aan te gaan, om grote beslissingen die financiële problemen zouden kunnen opleveren te vermijden en middels een schriftelijke melding bekendmaken dat je je schulden niet meer kunt aflossen. Verder worden alle reeds bekende risico’s afgewogen en wordt op basis daarvan een strategisch advies afgegeven. 

Een naderend faillissement is een zware periode, waarin je aan veel zaken moet denken die je liever niet zou doen. Belangrijk is in ieder geval dat je je eigen aansprakelijkheid uitsluit en onbewust geen handelingen verricht waar je later spijt van krijgt. Het is daarom aan te raden om in deze periode een quick scan uit te laten voeren.

Een duim

Wat kan Firm24 voor jou betekenen? 

Firm24 wil jou op een zo goed mogelijke manier door deze periode loodsen. Voor een scherpe prijs bieden wij een gesprek aan het een van onze advocaten, waarin we al jouw opties bespreken. Verder laten we onze advocaat jouw situatie beoordelen, waarna je een inzicht krijg in al je rechten en plichten. Daarnaast ontvang je een juridisch strategisch advies en een offerte op maat. Tot slot helpen we je met de aanvraag voor een quick scan. Klik hier voor alle mogelijkheden!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24