Kennisbank

Rechtsvorm keuzetest tool

Een stichting, vennootschap onder firma (VOF) of toch maar de besloten vennootschap (BV)? Wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen al die rechtsvormen en wat past het beste bij de situatie van jouw cliënt? Het is vaak lastig om hierin een keuze te maken, maar dit is wel de eerste stap van de oprichting van een onderneming. In dit artikel wordt uiteengezet hoe wij kunnen helpen bij het maken van een keuze voor de juiste rechtsvorm!

Welke rechtsvormen zijn er allemaal?

Er bestaan tal van rechtsvormen en elke soort heeft weer andere consequenties. Welke keuze je maakt, heeft bijvoorbeeld invloed op de aansprakelijkheid en belastingen. Bij een BV ben je niet hoofdelijk aansprakelijk, maar heb je ook minder belastingvoordelen. Bij een eenmanszaak ben je voor 100% aansprakelijk, maar heb je sneller recht op belastingvoordelen. Zo zijn er nog meer rechtsvormen die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Misschien is een stichting wel iets voor jouw cliënt of kan hij/zij zich beter vinden in de VOF. De keuze is reuze, dus is het handig om hulp te krijgen bij het kiezen van de rechtsvorm die het beste bij de situatie en de wensen van jouw cliënt past.

Wat is de rechtsvorm keuzetest tool?

Vanwege al deze verschillende rechtsvormen, kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Om deze reden hebben wij een rechtsvorm keuzetest tool ontwikkeld. Door middel van deze tool kom je erachter of de BV iets is voor jouw cliënt, of dat wellicht een andere rechtsvorm geschikter is.

Hoe werkt de rechtsvorm keuzetest tool?

Je vult enkele gegevens in over bepaalde voorkeuren die jouw cliënt heeft. Denk aan voorkeuren op het gebied van aansprakelijkheid, fiscale implicaties en gebruiksgemak. Door middel van het invullen van de vragen komt er een advies uit welke rechtsvorm het meest geschikt is. Daarnaast krijg je van ons ook nog een aantal handige tips en tricks!

vinger en papier

Wat heb je nodig om de rechtsvorm keuzetest tool te gebruiken?

Praat met je cliënt over haar voorkeuren. Heeft zij het doel om winst te maken, wilt zij alleen opereren of met anderen? Hoe denkt ze over aansprakelijkheid en eventuele investeerders? Op basis hiervan krijg je een duidelijk beeld over de wensen van je cliënt.

Heb je interesse in het gebruik van de rechtsvorm keuzetest tool? Neem dan gerust contact met ons op via de chat rechtsonder of bekijk onze Premium pagina speciaal voor adviseurs.

Gepubliceerd op 29 juni 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00