Kennisbank

Rekening Courant Overeenkomst - geld lenen van je eigen onderneming

Stel, je hebt een eigen onderneming en je bent net verhuisd, maar in de rij bij de meubelwinkel kom je erachter dat je je pinpas bent vergeten. Je hebt wel de pinpas van je onderneming op zak. Deze zou je graag gebruiken om de meubels toch te kunnen betalen, maar is dit wel mogelijk? En zo ja, tot welke bedragen en tegen welke rente kan dit dan?

Wanneer je dit doet krijgt je BV een vordering op jou als privépersoon. Dit had natuurlijk ook andersom nodig kunnen zijn, bijvoorbeeld als jouw BV tijdelijk de kosten niet kan betalen. Het kan dus voorkomen dat er geld heen en weer gaat via een BV en een directeur groot aandeelhouder om een aankoop te verrichten. Wil je weten hoe dit allemaal werkt? Lees verder!

Wat is een Rekening Courant Overeenkomst?

Een rekening courant krediet is een vorm van een lening, waarbij je als het ware rood mag staan (in de min). Om dit te mogen doen, is een rekening-courantovereenkomst noodzakelijk waarbij je schriftelijk vastlegt dat geldvorderingen en schulden van een rekening van bijvoorbeeld je holding of BV automatisch verrekend worden met de geldvorderingen en schulden die je privé hebt. De overeenkomst hiervoor is nodig wanneer je deze afspraak met de bank hebt. Deze is belangrijk voor de Belastingdienst, het is verplicht om een rekening courant overeenkomst te hebben als je van deze verrekeningen gebruik wilt maken.

Verschil Rekening Courant Overeenkomst en een alternatieve lening

De rekening-courant overeenkomst verschilt van een lening. Het grote verschil zit hem erin dat er bij een lening over het algemeen wel sprake is van een rentepercentage, en dit is bij een rekening courant niet het geval. Bij een rekening courant is het namelijk zo dat er telkens gebruik wordt gemaakt van eenvoudige en kleinere stortingen over en weer tussen de onderneming en jou als persoon (DGA). Hier hoeft alleen rente te worden betaald wanneer het totale bedrag boven de 17.500 euro uitkomt.

geld

Waar moet je rekening mee houden bij een Rekening Courant Overeenkomst?

Een rekening courant overeenkomst kun je uiteraard niet zomaar aangaan. De lening tussen jouw BV en privé dient zakelijk te zijn. Hier zijn een aantal eisen aan verbonden. De voornaamste betreft dat jij deze lening ook met een derde aan zou zijn gegaan, en dus niet alleen de lening aangaat omdat jij de privé persoon zelf bent. Ook dien je rekening te houden met de grootte van het bedrag. In principe hoeft er namelijk alleen maar rente betaald te worden op het moment dat je over het grensbedrag van 17.500 euro heen gaat. Deze grens is in het leven geroepen zodat de administratieve verplichtingen voor jou als DGA afnemen. Anders zou je bij elke betaling weer administratie moeten verrichten, nu hoeft dit maar één keer.

En hoe zit het met de te betalen rente?

Zoals vermeld kun je een rekening courant overeenkomst niet zomaar aangaan. Het is van belang dat het een zakelijke lening betreft. Dit wordt het zakelijkheidsprincipe, oftewel het ‘at arms lengths-beginsel’ genoemd. Het komt erop neer dat deze lening ook met een derde aan zou worden gegaan. Ook is het dus zo dat er rente betaald dient te worden op het moment dat er over het grensbedrag van 17.500 euro heen wordt gegaan. Hoeveel deze rente is, verschilt per geval. Er moet gekeken worden naar jouw persoonlijke situatie. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met het onderpand dat ter beschikking wordt gesteld. Het percentage zal over het algemeen tussen de 4% en 10% zitten, het is handig om dit van tevoren te bespreken met een belastingadviseur.

Waarom een Rekening Courant Overeenkomst?

Een rekening courant overeenkomst bevat een hoop voordelen. Over het algemeen is de fiscus bij de controles minder streng dan bij een alternatieve lening. Ook is het flexibel: er hoeft niet bij elke storting weer een andere overeenkomst of iets dergelijks aan te worden gegaan. Dit zorgt dus voor minder administratieve verplichtingen. Daarnaast is het ook een stuk goedkoper dan een alternatieve vorm van financiering. Er komt bijvoorbeeld nauwelijks rente bij kijken (tot een maximum bedrag van 17.500 euro). Ook creëert een rekening courant overeenkomst duidelijkheid voor de deelnemende partijen en eventuele derden, denk hiervoor bijvoorbeeld aan controle van de fiscus.

Wat is de keerzijde van de Rekening Courant Overeenkomst?

Er zitten uiteraard niet alleen maar voordelen aan een rekening courant overeenkomst, ook is er een keerzijde aan deze vorm van geld “lenen”. Er is bijvoorbeeld vaak een redelijk hoog rentepercentage van tussen de 4 en 10 procent. Dit is afhankelijk van de regeling die jij met je onderneming en met de bank hebt getroffen. Deze rente staat dus niet vast, waardoor je zodoende niet van tevoren weet waar je aan toe bent. Ook is het zo dat de bank een limiet voor jou stelt tot hoeveel je mag gaan lenen. Op het moment dat je hier overheen gaat, moet je alsnog rente betalen. Tot een bedrag van 17.500 euro hoeft geen rente te worden betaald. Bovendien wilt een bank bij het aangaan van zo’n overeenkomst uiteraard zekerheid hebben. Dit doen zij vaak in de vorm van bijvoorbeeld onderpand op het bedrijfsgebouw, of op jouw bezittingen.

raket

Vragen? Neem contact op!

Er zijn dus verschillende redenen om een rekening courant overeenkomst aan te gaan, vaak is dit bij twijfel zeker aan te raden om te doen. Je bent namelijk vrijwel altijd goedkoper uit!

Via Firm24 kun je eenvoudig een rekening-courantovereenkomst laten opstellen. Bij ons ben je altijd verzekerd van kwaliteit voor een scherpe prijs. Wil je een rekening courant overeenkomst laten opstellen? Neem contact met ons op of start direct rechtsonder een chat op met onze adviseurs, zij helpen je graag verder. Of lees deze blog over het lenen van geld van je eigen holding.

Gepubliceerd op 9 april 2024
Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24