Kennisbank

Wat is een samenwerkingsovereenkomst?

In deze overeenkomst staan alle afspraken rondom een samenwerking. Als twee of meer partijen samen iets ondernemen, is het verstandig om een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan. Bijvoorbeeld bij het samenwerken, investeren of beheren. In zo’n overeenkomst staat wat het doel is van de samenwerking en wie wat doet.

Waarom heb ik deze overeenkomst nodig?

Als mensen gaan samenwerken, staan alle neuzen dezelfde kant op. Er lijkt geen wolkje aan de lucht. Later blijkt dan vaak, dat iemand de afspraken toch anders had begrepen. Door jullie afspraken vast te leggen, dwing je iedereen om goed te checken wat de samenwerking precies inhoudt. En waar je voor tekent. Wel zo duidelijk.

Dingen die goed zijn om vast te leggen in een samenwerkingsovereenkomst

 1. doel van de samenwerking
 2. verdeling van de kosten
 3. verdeling van de inkomsten
 4. rolverdeling
 5. taakverdeling
 6. aansprakelijkheid
 7. geheimhouding
 8. wat er gebeurt bij langdurige ziekte
 9. wat er gebeurt bij ruzie
 10. wanneer en hoe je de samenwerking kunt beëindigen

Dit laatste – hoe beëindig je de overeenkomst? – is erg belangrijk om op te nemen. Doe je dat niet, dan mag je de overeenkomst meestal niet eenzijdig opzeggen. Zonder heldere afspraak, heb je een van de volgende redenen nodig om de overeenkomst op te zeggen.

 • Wederzijds goedvinden. Beide partijen willen de samenwerking beëindigen.
 • Ontbinding van de overeenkomst. Dit kan alleen als één van de partijen ernstig tekortschiet.
 • Vernietiging van de overeenkomst. Ook dit kan alleen onder ernstige omstandigheden. Zoals handelingsonbekwaamheid, bedreiging en bedrog.
 • Nietig verklaren van overeenkomst. Dit kan alleen als niet valt te snappen wat er nu eigenlijk is afgesproken. Of bij overeenkomsten die in strijd zijn met de wet, de goede zeden of de openbare orde.

In alle andere gevallen moet je naar de rechter om je samenwerkingsovereenkomst te laten ontbinden. Dus wil je een hoop ellende voorkomen en kunnen opzeggen zonder juridisch gedoe? Neem dan opzegmogelijkheden op in jullie overeenkomst.

Hoe stel je een samenwerkingsovereenkomst op?

Als je wilt samenwerken, ben je niet verplicht om een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan. Je kunt afspreken wat je wilt; er staat niets over in de wet. Pas wel op, dat je echt een samenwerkingsovereenkomst aangaat. En niet bijvoorbeeld een koopovereenkomst of een overeenkomst van opdracht. Want voor zulke overeenkomsten gelden wel wettelijke regels. Pas er ook voor op dat je een intentieovereenkomst niet ziet als een samenwerkingsovereenkomst. In dit artikel lees je exact hoe je er één kunt opstellen.

samenwerkingsovereenkomst

Wat kost zo’n overeenkomst?

Voor slechts € 350,- ex BTW krijg je een op maat gemaakt samenwerkingscontract. Zo voorkom je problemen en onduidelijkheid in de toekomst. Dat kan ook als jullie al samenwerken, maar nog geen schriftelijke afspraken hebben. Wil je advies over jouw samenwerking? Onze juristen helpen je graag bij al je vragen.

Wat zijn de alternatieven?

Je hoeft niet per se een samenwerkingsovereenkomst of samenwerkingscontract aan te gaan. Het gaat erom dat je alle afspraken over de samenwerking duidelijk vastlegt. Dat kan ook in een vennootschapscontract (samenwerking in een vof) of een aandeelhoudersovereenkomst (samenwerking in een bv). Daarover geven onze juristen graag advies. Let er altijd op dat je de afspraken duidelijk en compleet vastlegt.

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 16 maart 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00