Kennisbank

Schuldbewaking, grotere kans om je geld terug te krijgen?

Een geldvordering tegoed hebben kan soms een lastige situatie met zich meebrengen. Vaak is het verstrekken van geld niet zonder risico. Daarom kan het ingewikkeld zijn om je geld terug te vragen. Als iemand geen geld heeft kan hij of zij dit niet terugbetalen, wat ervoor zorgt dat jij daar de dupe van wordt. Maar, iemand kan niet zomaar geld weigeren terug te betalen. Daarom zijn er zijn mogelijkheden voor jou om hier iets aan te doen.

Voorafgaand aan de schuldbewaking

Op het moment dat jij nog geld van iemand krijgt, en je denkt dat dit niet terug zal worden betaald, zijn er meerdere opties voor jou om te doen. In eerste instantie kun je altijd proberen om je geld te incasseren via een incassoprocedure. Dit wordt gedaan door een incassobureau: een organisatie die geldvorderingen int van mensen die hun vordering al een tijd niet voldoen. Maar, een incasso werpt niet altijd zijn vruchten af. Soms doet het zich voor dat iemand ondanks een gerechtelijke incasso alsnog niet betaalt. En, voor een incassobureau is het niet altijd even winstgevend om er in zijn geheel achteraan gaan, soms doen zij dit dan ook niet. Dat is voor jou als jij een vordering hebt op iemand natuurlijk niet wenselijk, jij wilt het geld terug voor je onderneming. Daarom is er nog een mogelijkheid op het moment dat jij een vonnis hebt, namelijk de schuldbewaking.

Wat is schuldbewaking?

Schuldbewaking is een soort laatste redmiddel om je vordering nog terug te krijgen. Het komt erop neer dat de schuldenaar in de gaten wordt gehouden door de ingehuurde organisatie op het moment dat diegene zijn of haar vordering niet betaalt en bijvoorbeeld is verhuisd naar het buitenland of failliet is verklaard. Je kan dit doen zolang het vonnis dat is uitgesproken bij het faillissement geldig is, dit is over het algemeen 20 jaar lang. Het kan alleen als er al een poging is gedaan om het niet terugbetaalde geld terug te krijgen. De schuldenaar wordt op deze manier nauwlettend in de gaten gehouden, en hierdoor heb jij nog een kans om het geld dat je tegoed hebt terug te krijgen. Je kan dus niet vanaf het begin de schuldbewaking inzetten bij je schuldeiser.

Geld

Hoe werkt schuldbewaking?

Zoals hierboven vermeld kun je niet zomaar een schuldbewaking starten, er moet ten eerste al een poging zijn gedaan om de vordering terug te krijgen. Ook moet er sprake zijn van een bestaand vonnis. Op het moment dat een vonnis is uitgegeven is deze over het algemeen nog 20 jaar geldig, je hebt dus wel een lange tijd om de schuldbewaking te hebben. Wat een voordeel is, is dat een schuldenaar niet op de hoogte hoeft te zijn van de lopende schuldbewaking, hierdoor kan hij of zij het bijvoorbeeld niet verbergen als hij of zij een nieuwe baan krijgt. Door schuldbewaking houd je dus de schuldenaar in de gaten, maar vanaf wanneer kun je de vordering dan terug verwachten? Dit kan verschillen per situatie. Neem het voorbeeld dat hij of zij gaat trouwen of een baan heeft, vaak is er dan sprake van een bepaalde vorm van inkomen, op het moment dat dit gebeurt kun jij weer een bericht laten sturen dat jij je geld nog terug wilt. Ook kan het bijvoorbeeld zijn dat hij of zij een uitkering krijgt of iets dergelijks, ook dan kun je weer proberen te vorderen.

Schild

Schuldbewaking bij Firm24

Mocht je een vordering hebben en heb je er een hard hoofd in dat deze terugbetaald gaat worden? Neem dan contact met ons op. Samen kunnen we kijken wat de mogelijkheden zijn, als eerste zullen we een adviesgesprek inplannen, vervolgens kunnen we een projectplan op maat laten maken of een incassoprocedure voor jou opstarten! Mocht je nog vragen hebben hierover? Neem dan snel contact met ons op!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24