Kennisbank

SDE++ subsidie aanvragen? Lees hier alles wat je moet weten

Door klimaatverandering wordt duurzaam ondernemen steeds belangrijker en als ondernemer kan het handig zijn om te kijken naar manieren om te verduurzamen. De overheid wil in 2030 de uitstoot van broeikasgassen verminderen met 55% ten opzichte van 1990 en heeft veel subsidieregelingen in het leven geroepen om dit doel te halen. Een van deze subsidies is de zogenaamde SDE++ subsidie. In dit artikel bespreken we alles wat jij moet weten over deze subsidie en hoe je deze aan kan vragen. 

Stimulering duurzame energieproductie (SDE++)

SDE++ staat voor stimulering duurzame energieproductie. Als jij met jouw onderneming op een grote schaal duurzame of hernieuwbare energie wil produceren of de uitstoot van CO2 wil reduceren, dan is het mogelijk om een SDE++ subsidie aan te vragen. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan een warmtepomp voor de verwarming van een groot gebouw of een zonnepaneelsysteem. In 2023 is er een bedrag van € 8 miljard beschikbaar gesteld voor de SDE++ subsidie. 

Voor wie is deze subsidie bedoeld en aan welke voorwaarden moet je voldoen?

De SDE++ subsidie is alleen bedoeld voor bedrijven en voor (non-profit)instellingen. Om aanspraak te maken op de subsidie moet er voldaan zijn aan de volgende drie algemene voorwaarden: 

  1. Beoogd producent - het is alleen mogelijk voor een beoogd producent om een subsidie aan te vragen. Je bent een beoogd producent wanneer je van plan bent om zelf de productie-installatie in gebruik te nemen en te gebruiken. 
  2. Toestemming - als je niet de eigenaar bent van de locatie van de productie-installatie heb je toestemming nodig van de eigenaar om de installatie te realiseren en te gebruiken. 
  3. Compleet - er worden alleen aanvragen in behandeling genomen die goed onderbouwd zijn en volledig zijn. 

Naast deze drie algemene voorwaarden zijn er nog specifieke voorwaarden die verschillen per categorie.

Voor welke projecten kan ik de SDE++ subsidie aanvragen?

Voor de SDE++ subsidie bestaan er vijf categorieën:

  1. Hernieuwbare elektriciteit - tot deze categorie behoren technieken met betrekking tot onder andere zon, wind en waterkracht. 
  2. Hernieuwbare warmte - geothermie, zonthermie en hernieuwbare warmte biomassa maken onderdeel uit van deze categorie. 
  3. Hernieuwbaar gas - tot deze categorie behoort de techniek hernieuwbaar gas uit biomassa. 
  4. CO2-arme warmte - tot deze categorie behoren onder andere de technieken geothermie, daglichtkas en die van een elektrische boiler. 
  5. CO2-arme productie - technieken die een onderdeel vormen van deze categorie zijn onder andere waterstof door elektrolyse en CO2-afvang en opslag. 

Hoe hoog is de SDE++ subsidie?

Door de hoge energieprijzen is het de gemiddelde energieprijs van het voorgaande jaar hoger dan afgelopen jaar. Dit betekent dat de overheid in 2023 weinig tot geen SDE++-subsidie uitkeert. Dit komt omdat de SDE++ rekening houdt met onder meer de opbrengsten uit de door jou opgewekte energie. 

SDE++ subsidie aanvraag, hoe doe je dat?

Firm24 beschikt over een uitgebreid netwerk van erkende specialisten en partners die je gedurende het hele proces kunnen begeleiden. Je kan zelfs hulp krijgen bij het aanvragen van de subsidies. Tijdens een gratis telefonisch checkgesprek stellen we vast welke partner bij je past en kun je alle vragen stellen die je hebt. Het zou zonde zijn als jij een subsidie misloopt. Geïnteresseerd? Klik hier

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Charlotte Russel linkedin
Charlotte Russel is student Notarieel Recht én juridisch content specialist.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24