Kennisbank

Bedrijf starten aan huis

Er lijkt geen einde te komen aan de coronacrisis en thuiswerken wordt steeds meer het nieuwe normaal. Tijd dus om die rommelige garage of de stoffige zolder om te toveren tot een kantoor, want een bedrijf starten aan huis wordt steeds populairder. Het is echter niet zo dat je een officieel bedrijf hebt nadat je een professioneel naambordje op je deur hebt geplakt en een mooi bureau hebt aangeschaft. In dit artikel geven we je een overzicht van de regeltjes, voorwaarden en eisen waar je als ondernemer aan huis op moet letten.

Check het bestemmingsplan en de voorwaarden van je gemeente

Een bedrijf aan huis beginnen mag niet zomaar. Het verschilt per gemeente wat voor voorwaarden zij daaraan verbinden, maar over het algemeen gelden de volgende regels. Niet meer dan ⅓ van de woning mag gebruikt worden als bedrijfsruimte, anders verliest het haar woonkarakter. Je mag uiteraard geen overlast veroorzaken voor je buren. Klanten over de vloer is over het algemeen dus een no go, omdat daardoor al snel (parkeer)overlast kan ontstaan. Verder mag er op je huis geen reclame worden gemaakt voor het bedrijf, het enige wat mag is een naambordje zodat klanten het kunnen vinden. Ook is personeel in huis doorgaans niet toegestaan. Deze regels verschillen per gemeente, dus check het bestemmingsplan! Als je bedrijfsplannen netjes binnen dit plan passen, mag je jouw bedrijf aanmelden bij de gemeente. Zo niet, dan kun je nog ontheffing of aanpassing van het bestemmingsplan aanvragen bij de gemeente.

Geen toestemming nodig voor vrije beroepen

Veel van deze regeltjes gelden niet voor vrije beroepen, in dat geval is geen toestemming nodig van de gemeente. Maar wat zijn vrije beroepen? Het gaat hierbij om een specialisme, iets wat niemand anders in jouw plaats kan doen. Het betreft een vorm van intellectuele dienstverlening waarvoor een opdrachtgever je inhuurt. Voorbeelden hiervan zijn advocaat, kunstenaar, huisarts, accountant of notaris. Deze beroepen worden dus automatisch toegestaan als je dit aan huis uitoefent. Maar controleer het bestemmingsplan toch nog eens goed, want dit betekent niet dat je zomaar mag doen en laten wat je wilt. Vaak mag bijvoorbeeld alsnog de woning voor niet meer dan ⅓ als bedrijfsruimte dienen.

Voorwaarden in hypotheek- of huurovereenkomst

Hiermee heb je echter helaas nog niet alle regeltjes gehad. Wat je namelijk ook in de gaten moet houden zijn de voorwaarden in de hypotheek- of huurovereenkomst. Rust op je huis een hypotheek? Lees dan de hypotheekovereenkomst door om te checken of je toestemming nodig hebt van de bank. Huur je de woning? Hou dan rekening met de huurovereenkomst, wellicht heb je toestemming nodig van de verhuurder.

Fiscale regels en aftrekposten

De aftrekposten waarvan je als thuiswerker gebruik kunt maken zijn hetzelfde als die van een klein bedrijf. Er worden wel eisen gesteld aan het aftrekken van bedrijfskosten van de belasting als je vanuit huis werkt. Daarvoor moet de werkruimte voor minstens 90% in gebruik zijn voor je bedrijf, moet de ruimte voorzien zijn van een eigen opgang en wc, zou je de werkruimte moeten kunnen verhuren en moet een groot deel van je inkomen in dit kantoor verdiend worden. Best strenge voorwaarden waaraan je moet voldoen, waardoor je hier niet snel voor in aanmerking komt. Check voor de zekerheid van tevoren bij de Belastingdienst of de regels niet zijn veranderd.

Bedrijfsverzekeringen

Als je denkt dat je helemaal veilig bent met je huidige inboedelverzekering, moeten we je helaas teleurstellen. Daaronder vallen namelijk alleen je privébezittingen, geen bedrijfsmiddelen dus. Verzekeringsmaatschappijen maken immers een scherp onderscheid tussen zakelijk en privé. Om ook de schade van je bedrijfsmiddelen te kunnen dekken, dien je een aparte bedrijfsverzekering af te sluiten. Denk naast deze zakelijke inboedelverzekering verder ook nog aan een aansprakelijkheids-, reis- of rechtsbijstandverzekering.

Tot slot

Thuiswerken klinkt ideaal: geen extra huur en je bent binnen no time op ‘werk’. Maar vergeet niet om werk en privé gescheiden te houden! Thuiswerken heeft vaak als gevolg dat je langer blijft doorwerken, je werk is immers altijd binnen handbereik. Zorg voor een goede, aparte werkplek, dit komt voor klanten ook professioneler over. Lees ten slotte ook goed alle voorwaarden van je gemeente en je huur- of hypotheekovereenkomst door, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een rechtspecialist
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00