Kennisbank

Starten met exporteren

Zie je voor je onderneming kansen in het buitenland? Dan past export wellicht wel bij jouw bedrijf, maar dit is niet zomaar iets wat je er even als extraatje bij doet. Je krijgt te maken met wet- en regelgeving van het desbetreffende exportland en je moet nadenken over eventuele tussenpersonen. Gelukkig voorziet de overheid in tal van regelingen om je hierbij te helpen, want exporteren kun je leren!

Marktonderzoek doen

De huidige markt(ontwikkelingen) spelen een grote rol bij het exporteren van een goed of dienst. Daarom is het verstandig om de lokale afzetmarkt in kaart te brengen. Is jouw product een gat in de buitenlandse markt of bestaat het daar al en is het daarom onzinnig als jij dit ook gaat verkopen? Zitten de Spanjaarden echt te wachten op jouw zelfgemaakte pannenkoekenstroop? Verder is het nuttig om potentiële klanten en eventuele concurrenten in kaart te brengen.

Exportplan opstellen

Na een geslaagd marktonderzoek is het tijd om een exportplan op te stellen waarin je je plannen concreet op papier zet. Dit lijkt op een ondernemingsplan. Bedrijf starten? Dan schrijf je een ondernemingsplan en als je gaat starten met export, schrijf je een exportplan. Naar welk land wil je exporteren en met welke wetten en regels krijg je daar te maken? Hoe ga je daar de markt bewerken en hoe wordt het transport geregeld? Breng ook alle financiële mogelijkheden en risico’s in kaart.

Vergelijk en kies een land

Zoals al kort benoemd, mag het desbetreffende land waarnaar je gaat exporteren uiteraard niet ontbreken in het exportplan. Wat is een kans hebbend land waarin jij gegarandeerd winst kunt maken met jouw exportproduct? Veilige keuzes zijn EU-landen en dan met name onze buren. Dit zijn de landen waarvan we over het algemeen de cultuur en taal kennen en waar de transportkosten laag zijn. Maar je kunt natuurlijk ook goederen exporteren en diensten leveren naar landen buiten de EU. Dan krijg je te maken met invoertarieven die we niet binnen de EU kennen. Check bij het kiezen van je land(en) ook zaken als de economische voorspellingen, product eisen en andere relevante regels.

Nederland

Check de wet- en regelgeving

Al die andere regels vallen onder de wet- en regelgeving van het desbetreffende land. Wist je dat wanneer je naar Frankrijk wilt exporteren, je alle papieren in het Frans moet opstellen? Best wel vervelend als je daar pas achteraf achter komt. Verder krijg je te maken met dingen als invoerrechten, aansprakelijkheid en internationaal betalingsverkeer. Handig is dus om van tevoren goed te checken welke wetten en regels er gelden!

Directe of indirecte export?

Je kunt zelf exporteren, maar ook besluiten om gebruik te maken van een tussenpersoon. In het laatste geval schakel je derden in om jouw onderneming te vertegenwoordigen in het exportland. Aan beide vormen kleven voor- en nadelen en het is afhankelijk van de situatie wat het handigste is. Bij directe export heb je bijvoorbeeld direct contact met je klanten en vaak hogere winstmarges. Maar aan de andere kant zijn de financiële risico’s hoger, heb je mogelijk onvoldoende buitenlandse kennis en maar beperkte marktdekking. Bij indirecte export heeft de tussenpersoon culturele- en marktkennis en heb je nauwelijks extra personeel nodig. Maar daarbij zijn de winstmarges lager en ben je afhankelijk van de tussenpersoon. Weeg dus goed de voor- en nadelen af en kijk wat voor jouw onderneming het gunstigst is.

geld

Subsidies en financiële regelingen

Exporteren vereist investeren. Gelukkig biedt onze overheid subsidies en financiële regelingen om jou als beginnende exporteur een steuntje in de rug te geven. Zo heb je bijvoorbeeld de regeling Starters International Business (SIB) die bedrijven op weg helpt met alles omtrent het exporteren. Denk aan een actieplan maken, deelnemen aan een buitenlandse beurs of handelsmissie en het verwerven van internationale juridische en fiscale kennis. Daarnaast kun je ook een gedeeltelijke borgstelling krijgen voor je lening. Dus wees niet bang om te beginnen met exporteren!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24