Kennisbank

Een Tax Control Framework opstellen - hoe doe je dat?

Ieder bedrijf heeft te maken met fiscale zaken. Dit is niet altijd even leuk, maar wel erg belangrijk. Fiscaliteit is soms best ingewikkeld. Welke belastingen moet je nou eigenlijk betalen? En hoe werkt de fiscale structuur van jouw bedrijf? Een Tax Control Framework zet al jouw fiscale zaken op een rij en vormt zo een raamwerk dat de totale fiscaliteit van je onderneming in kaart brengt. In dit artikel lees je wat zo’n framework precies is en hoe je deze opstelt. 

Wat is een Tax Control Framework (TFC)?

Een TFC is een fiscaal overzicht van jouw bedrijf en valt onder een Business Control Framework (BFC). Een BFC gaat in op alle wetten waaraan jouw bedrijf is verbonden en een TFC geeft alleen het fiscale deel weer. Met een TFC krijg je een compleet overzicht van de fiscale situatie van jouw bedrijf. Hieronder vallen bijvoorbeeld alle risico- en controlestrategieën en alle belastingen waaraan het bedrijf is verbonden. Zo worden de fiscale risico’s duidelijk en kunnen deze beheerst worden. Bestuurders, aandeelhouders en investeerders zijn vaak blij als een bedrijf een goed opgestelde TFC heeft. Het geeft hen namelijk een duidelijk beeld van de huidige en toekomstige fiscale situatie waardoor er een minder grote kans is op onaangename verrassingen.

Voordelen van een TFC

Een TFC geeft duidelijkheid en structuur aan een bedrijf. Zowel interne als externe partijen kunnen ernaar kijken en in één oogopslag inzicht krijgen in de fiscale situatie van een bedrijf. Je weet door een TFC beter wat je van de toekomst kan verwachten en het schept een beeld van de actualiteit. Hierdoor is het makkelijker om investeringen te maken want je weet waar het geld heen moet! Als jouw TFC goed in orde is, krijg je vrijwel nooit te maken met correcties van de Belastingdienst. Dit voorkomt dat je ineens controle kosten moet betalen. Tot slot zorgt een TFC ervoor dat al jouw fiscale data effectief wordt verwerkt waardoor fiscale rapportages veel sneller en efficiënter verlopen.

Hoe stel je een TFC op?

Een TFC wordt vaak door fiscalisten opgesteld. Je hebt kennis nodig over fiscale wetten, maar ook over de fiscale data van een bedrijf. Voordat je een TFC kan opstellen heb je een plan nodig. Je moet jezelf afvragen wat er allemaal in moet komen te staan. Als dat duidelijk is moet je alle fiscale data van een bedrijf verzamelen zodat je aan de slag kan met het opstellen van jouw TFC. Let erop dat jouw TFC dynamisch is en verschillende afdelingen integreert. Zo zorg je voor een integraal platform voor jouw bedrijf. Als de TFC eenmaal is opgesteld, moet deze worden geïmplementeerd en gemonitord. Als er in de toekomst fiscale veranderingen plaatsvinden, moet je dit ook aanpassen in jouw TFC.

Adviesgesprek

Wat staat er in een TFC?

Een TFC is altijd maatwerk en kan dus verschillen per type bedrijf. De Belastingdienst geeft wel zes basisprincipes die in ieder geval in een TFC worden opgenomen:

  1. De fiscale strategie - de fiscale doelstellingen en strategieën van jouw bedrijf.
  2. Instellen van een fiscale functie - de verantwoordelijke medewerkers, de middelen die worden gebruikt en de inrichting van de systemen.
  3. Fiscale risicoanalyse - alle fiscale risico’s, de mate waarin zij een prioriteit zijn en de aanpak hiervan.
  4. Beheersing - beschrijving van de inrichting van de fiscale processen en procedures.
  5. Monitoring - uitvoering van controle mechanismen.
  6. Fiscale rapportages - interne en externe rapportages.

Horizontaal toezicht - wat is dat?

Een TFC wordt vaak gekoppeld aan het begrip ‘horizontaal toezicht’. Maar wat is dat eigenlijk? Horizontaal toezicht houdt in dat de Belastingdienst en de belastingplichtige op één lijn liggen. Er is dan veel openheid en communicatie tussen de twee partijen en er worden afspraken gemaakt over hoe ze zullen samenwerken. Om horizontaal toezicht toe te kunnen passen eist de Belastingdienst van een bedrijf dat zij een TFC hebben of deze binnenkort gaan implementeren. Veel mensen denken dat een TFC dus het gevolg is van horizontaal toezicht, maar dat is niet het geval. Bedrijven die geen gebruik maken van horizontaal toezicht hebben namelijk ook baat bij het implementeren van een TFC.

Een TFC opstellen bij Firm24

Bij Firm24 worden drie opties aangeboden om jou op weg te helpen met een TFC. Je kan ten eerste een adviesgesprek aanvragen waarbij je 60 minuten telefonisch wordt geadviseerd over jouw TFC. De tweede optie biedt naast dit adviesgesprek een fiscale scan van jouw situatie waarbij alle benodigde informatie voor een TFC wordt verzameld. De derde optie geeft jou de complete begeleiding die je nodig hebt om een TFC op te stellen. Aan het eind ben je verzekerd van een goed opgesteld TFC.

documenten

Vragen?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, of wil je meer weten over de opties die wij aanbieden? Neem dan contact op met onze specialisten! Zij helpen je graag verder en kunnen je adviseren over jouw persoonlijke situatie.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24