Kennisbank

In 5 min lees je hier wat transfer pricing documentatie inhoudt

Voor sommige Nederlandse en multinationale ondernemingen geldt een transfer Pricing Documentatie verplichting. Maar wat is dit eigenlijk voor documentatie en wat is het doel hiervan? Misschien moet jouw ondernemingsgroep wel een Transfer Pricing Documentatie opstellen. We leggen je uit wat dit is voor welke ondernemingsgroepen de verplichting geldt!

Wat is transfer pricing documentatie?

De transfer pricing documentatie is van belang voor ondernemingsgroepen (gelieerde ondernemingen) die ook onderling met elkaar handelen; ook wel intragroepstransacties. Door middel van transfer pricing documentatie kan de Belastingdienst beter controleren of de verrekenprijzen en overige voorwaarden tussen deze intragroepstransacties overeenkomen met die van externe partijen. Als jouw onderneming handelt met een andere onderneming binnen jullie ondernemingsgroep, is het namelijk verleidelijk om een goedkopere prijs te vragen voor het product of de dienst dan de prijs die je aan een externe partij vraagt. Dat is immers voordelig voor de hele ondernemingsgroep. Echter, het is verboden om andere prijzen te hanteren tussen de ondernemingsgroepen dan de prijzen die worden gerekend aan externe partijen. Transfer pricing documentatie maakt de controle hierop voor de Belastingdienst wat makkelijker!

Wanneer heeft mijn ondernemingsgroep een transfer pricing documentatie verplichting?

Niet voor elke ondernemingsgroep is een transfer pricing documentatie verplicht en de soort verplichtingen verschillen ook per categorie waar de groep in valt. Geldt voor jouw ondernemingsgroep een transfer pricing documentatie verplichting? Dat hangt af of het voldoet aan onderstaande minimumvereisten:

 • Gelieerdheid: de ondernemingen moeten met elkaar verbonden zijn. Verbonden houdt in dat de onderneming voor een deel of in zijn geheel eigendom is van een andere onderneming, zoals een moeder- en dochteronderneming dat zijn. Er zijn verschillende manieren waarop de ondernemingen gelieerd aan elkaar kunnen zijn, zoals door deelname in kapitaal, toezicht of management of als vennootschap of persoon deelneemt in kapitaal. In het algemeen geldt dat de ene onderneming genoeg zeggenschap moet hebben over de andere onderneming, zodat het invloed heeft op de vaststelling van de prijzen en transacties.
 • Intragroepstransacties: als er sprake is van gelieerdheid, is de tweede vraag of er binnen de ondernemingsgroep goederen of diensten worden uitgewisseld. Zo ja, dan is er sprake van intragroepstransacties.
betalen

De drie niveaus van transfer pricing documentatie

Er zijn drie verschillende niveaus waarin ondernemingsgroepen kunnen worden onderscheiden. Afhankelijk van het niveau waar de groep in valt, verschillen ook het soort verplichtingen.

Niveau 1: opbrengst van alle ondernemingen in de ondernemingsgroep samen in het direct voorafgaande jaar minder dan € 50 miljoen

 • Ondernemingsgroepen die in niveau 1 vallen, moeten algemene transfer pricing documentatie opstellen. In de transfer pricing documentatie moet naar voren komen hoe de verrekenprijzen tot stand zijn gekomen en welke voorwaarden er gelden bij transacties met onafhankelijke partijen.

Niveau 2: opbrengst van ondernemingen in ondernemingsgroep samen in het direct voorafgaande jaar tussen € 50 miljoen en € 750 miljoen.

 • Ondernemingsgroepen die in niveau 2 vallen, moeten per verslagjaar een Master File en een Local File opstellen.
  • In de Master File staat informatie over onder andere de organisatiestructuur, de onderlinge financiële activiteiten en financiële en fiscale positie van de groep.
  • In de Local File staat informatie over onder andere de lokale entiteiten en hun ondernemingsactiviteiten en de gelieerde transacties.
 • Verder moeten de Master File en Local File worden opgenomen in de administratie, binnen de termijn die geldt voor het indienen van de aangifte over dat jaar.

Niveau 3: opbrengst van ondernemingen in ondernemingsgroep samen in het direct voorafgaande jaar minstens € 750 miljoen.

 • Ondernemingsgroepen die in niveau 3 vallen, moeten per verslagjaar een Master File en een Local File opstellen en daarnaast ook een Country-by-country report (landenrapport).
  • Elk jaar moet een van de ondernemingen binnen de multinationale ondernemingen een landenrapport aanleveren bij het land waar de entiteit staat geregistreerd. In dit rapport staat informatie over onder andere de omzet van alle transacties, de winsten die in dat jaar zijn behaald en de betaalde belastingen.
  • Voordat de country-by-country rapport wordt verstuurd, moet op uiterlijk de laatste dag van het financiële jaar (31 december) aan de Belastingdienst worden laten weten welke entiteit het rapport gaat indienen.

De diensten van Firm24

Ben jij verplicht om transfer pricing documentatie te hebben? In drie stappen helpen onze adviseurs jou bij het opstellen van de transfer pricing documentatie.

Stap 1: Vrijblijvend adviesgesprek

Allereerst kun je een telefonisch adviesgesprek inplannen met een van onze adviseurs. Dit gesprek is geheel vrijblijvend. Leg je situatie voor en stel je vragen. Aan het eind van het gesprek zal de adviseur een mail opstellen met zijn of haar advies.

Stap 2: Projectplan

Smaakt het adviesgesprek naar meer? Dan stellen we graag een projectplan met je op. Zo kijken we welke transfer pricing documentatie voor jou verplicht is en hoe we deze gaan opstellen.

Stap 3: Transfer Pricing Documentatie opstellen

Nu kunnen we de transfer pricing documentatie daadwerkelijk voor je opstellen. Zo voldoe je aan je verplichtingen!

raket

Slot

Wil je door een adviseur van Firm24 de transfer pricing documentatie laten opstellen voor jouw ondernemingsgroep? Of heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag over de transfer pricing documentatie? Neem dan contact op met een van onze adviseurs of gebruik de chat rechtsonder om met een van onze juristen te chatten.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Maeve Faber linkedin
Maeve studeert Msc Commerciële Rechtspraktijk (privaatrecht) en schrijft daarnaast graag over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24