Kennisbank

Van twee naar één belastingplichtige

Iedere onderneming dient vennootschapsbelasting af te dragen, zo ook die van jou. Dit kan soms heel ingewikkeld uitvallen. Een van de redenen waardoor het voor jou als ondernemer ingewikkeld kan zijn, is als je in bezit bent van meerdere ondernemingen. Hierom is er een regeling waarin je je ondernemingen als één belastingplichtige kunt laten zien: de zogenaamde fiscale eenheid. Dit kan een hoop administratie schelen!

Wat is vennootschapsbelasting? 

Vennootschapsbelasting is de belasting die wordt geheven over de winst van ondernemingen. Elke onderneming dient deze belasting af te dragen aan het einde van het boekjaar. In het jaar 2023 bedragen de tarieven 19% over de eerste 200.000 euro van de winst en 25,8% over alle winst die boven deze 200.000 euro uitvalt. Hieronder kun je een overzicht vinden van het belastbare inkomen in vergelijking met 2022.

20222023
15% tot € 395.000 19% tot € 200.000 
25,8% vanaf € 395.00025,8 % vanaf € 200.000 

 

Rekenvoorbeeld vennootschapsbelasting
Dus mocht je een belastbare winst hebben van 550.000 euro, dan betaal je: 

19% * 200.000 euro = 38.000 euro 

25,8% * (550.000 – 200.000) = 90.300 euro    +

= 128.300 euro aan vennootschapsbelasting 

Wat is een fiscale eenheid? 

Bij een fiscale eenheid is er sprake van een moedervennootschap met een of meerdere dochtervennootschappen. Hier worden dan deze vennootschappen voor de belasting als één vennootschap gezien. De dochtervennootschappen worden dan niet meer zelfstandig belastingplichtig, deze plicht blijft wel bestaan! Een fiscale eenheid kun je worden op het moment dat aan een aantal voorwaarden wordt voldaan (hieronder besproken), daarbij dien je dit ook aan te vragen bij de Belastingdienst. Soms kan een inspecteur dit ook al voor jou bepalen, dit gebeurt bijvoorbeeld als je de organisatie al een tijd runt op dezelfde manier als een fiscale eenheid doet. 

Voorwaarden fiscale eenheid 

Om als fiscale eenheid te worden gezien dient er aan een aantal eisen te worden voldaan: 

  • De moedermaatschappij dient 95% van de aandelen te hebben van de dochtervennootschap.
  • De moedermaatschappij heeft minstens 95% van het stemrecht van de dochtervennootschap.
  • Daarbij moet de dochtermaatschappij een BV of NV zijn, en moeten moeder en dochter dezelfde boekjaren en winstbepalingen hanteren, en hetzelfde boekjaar te hebben.  
Duim

Voordelen fiscale eenheid 

Maar, waarom zou je dat eigenlijk willen? De voordelen van een fiscale eenheid staan hieronder kort opgesomd:

  • Ten eerste zorg je ervoor dat de administratie minder wordt. Als je alles verrekent als één eenheid, is er namelijk sprake van maar één belastingplichtige. Hierdoor hoeven de dochterondernemingen geen jaarrekening op te stellen. 
  • Wat ook voordelig is, is dat de resultaten van de vennootschappen met elkaar worden verrekend. Als jij dan een vennootschap hebt die verlies heeft gedraaid, kun je dit compenseren met een andere vennootschap die wel winst heeft gemaakt. 
  • Omdat er sprake is van één belastingplichtige, hoeft er ook geen vennootschapsbelasting betaald te worden voor de verloren waarde van bijvoorbeeld de inventaris wanneer er sprake is van een herstructurering of iets dergelijks.

Nadelen fiscale eenheid 

Helaas is het niet allemaal voordelig, daarom hier ook een overzicht van de nadelen die de fiscale eenheid met zich meebrengt:

  • Het is zo dat alle ondernemingen hoofdelijk aansprakelijk worden. Dit betekent dus ook dat de dochterondernemingen aansprakelijk worden voor de moederonderneming. Dit is natuurlijk een risico. 
  • Voor de vennootschapsbelasting geldt een verlaagd tarief. Deze kan maar één keer worden genoten, want er is tenslotte maar één belastingplichtige. De dochtervennootschappen kunnen hier dus geen gebruik van maken. 
Contract

Fiscale eenheid door Firm24

Kortom kan het dan handig zijn om een fiscale eenheid te maken, wij kunnen jou hierbij helpen! Je kunt een adviesgesprek inplannen waarin wij kunnen bekijken wat voor jou van pas komt. Heb je liever alles in één keer goed geregeld? Vraag dan meteen je fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting aan. Klik hier voor alle opties!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24